Τρίτη 3 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
«ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ»
Ακόμη δύο θύματα...

ΡΩΜΗ - ΑΝΟΪ - ΜΠΑΝΓΚΟΝΓΚ.--

Η «γρίπη των πουλερικών παραμένει σοβαρή δημόσια απειλή υγείας για ζώα και ανθρώπους καθώς εξακολουθεί να μεταδίδεται» δήλωνε χτες αξιωματούχος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ στη Ρώμη, ανακοινώνοντας την εκεί πραγματοποίηση έκτακτης συνάντησης ειδικών (κτηνίατροι, ιολόγοι κ.ά.) που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Πέμπτη.

Λίγο νωρίτερα είχε επιβεβαιωθεί πως η αιτία θανάτου ενός 18χρονου Βιετναμέζου και μίας 58χρονης Ταϊλανδής ήταν ο ιός H5N1. Επιπλέον, γνωστοποιήθηκαν νεότερα κρούσματα της ασθένειας σε πτηνοτροφικές μονάδες της Κίνας, της Ταϊλάνδης και του Βιετνάμ.

Πάντως, ο Δρ. Κλάους Στορ (αξιωματούχος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας) δεν απέκλεισε - σε δηλώσεις του στους Κυριακάτικους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» - το ενδεχόμενο ο πρόσφατος θάνατος δύο αδελφών από το Βιετνάμ να οφείλεται στη μόλυνσή τους από ιό που μετέφερε συγγενικό τους πρόσωπο και όχι από την άμεση επαφή τους με άρρωστα πουλερικά. Ο ίδιος σημείωσε πάντως πως η υπόθεση αυτή δε θα διευκρινιστεί ποτέ γιατί το έτερο μέλος της οικογένειάς τους ασθένησε, πέθανε και αποτεφρώθηκε προτού διενεργηθούν οι έρευνες εξακρίβωσης της αιτίας θανάτου. Πρόσθεσε πως μετά το θάνατο των ασθενούντων μελών της συγκεκριμένης οικογένειας χάθηκε ο πιθανά μεταλλαγμένος ιός που «ίσως» να κατέστησε εφικτή τη μετάδοση της ασθένειας από άνθρωπο σε άνθρωπο... Εως σήμερα είναι γνωστό πως η «γρίπη των πουλερικών» μεταδίδεται στον άνθρωπο μόνον από την άμεση επαφή του με άρρωστα ζώα...

Στο μεταξύ, οι γερμανικές υγειονομικές αρχές εξετάζουν την περίπτωση νοσηλείας μίας γυναίκας που επέστρεψε προ ημερών στη Γερμανία από την Ταϊλάνδη παρουσιάζοντας συμπτώματα ύποπτα με εκείνα της γρίπης των πουλερικών: υψηλό πυρετό, ναυτία, βήχα κλπ. Οι προκαταρκτικές εξετάσεις έδειξαν πως δε φαίνεται να έχει μολυνθεί από τον ιό Η5Ν1.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ