Τρίτη 3 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εκατόμβη από σειρά επιθέσεων

Τη σύσταση διερευνητικής επιτροπής που θα εξετάσει «πώς και γιατί οι μυστικές υπηρεσίες είχαν λανθασμένες πληροφορίες για το ιρακινό οπλοστάσιο», ανακοίνωσε ο Μπους, παρασέρνοντας, αναγκαστικά, σε ανάλογες δεσμεύσεις τον Μπλερ

Το εσωτερικό των γραφείων του «Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν» μετά την επίθεση

Associated Press

Το εσωτερικό των γραφείων του «Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν» μετά την επίθεση
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΡΜΠΙΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Το «τι δεν πήγε καλά» στη συλλογή πληροφοριών για το ιρακινό οπλοστάσιο υποτίθεται ότι θα διερευνήσει η ανεξάρτητη επιτροπή, τη σύσταση της οποίας ανακοίνωσε, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ετοιμος να «απαντήσει στα (ανάλογα) ερωτήματα» δήλωνε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, ενώ αιτήματα διενέργειας έρευνας έχει καταθέσει προς την αυστραλιανή ηγεσία και η εκεί αντιπολίτευση. Την ίδια ώρα, το Ιράκ βυθίστηκε στο αίμα, από άκρη σε άκρη, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όπου οι νεκροί σε διάφορες επιθέσεις ξεπέρασαν τους 80 και οι τραυματίες πλησίασαν τους 300.

«Ο Σαντάμ ήταν μεγάλη απειλή και είχε την επιθυμία και την ικανότητα να προκαλέσει τεράστιο κακό» επανέλαβε, χτες, ο Τζορτζ Μπους, ανακοινώνοντας, όμως ταυτοχρόνως, τη σύσταση διερευνητικής επιτροπής που θα εξετάσει «πώς οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κατέληξαν στο, όπως αποδεικνύεται, λανθασμένο συμπέρασμα ότι το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής». Στην επιτροπή θα συμμετέχουν Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, αλλά εκτιμάται ότι ο Πρόεδρος θα προσπαθήσει να ελέγξει την εμβέλεια των ερευνών της επιτροπής.

Η κρίση που υπέβοσκε, ούτως ή άλλως, εξαιτίας του μη εντοπισμού, παρά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις, των όπλων μαζικής καταστροφής (αιτία, υποτίθεται, του πολέμου), κορυφώθηκε με την παραίτηση του επικεφαλής της αμερικανικής ομάδας επιθεωρητών, την περασμένη βδομάδα. Ο Ντέιβιντ Κέι δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχουν απαγορευμένα όπλα στο Ιράκ, ούτε υπήρχαν πριν τον πόλεμο. Τώρα, λοιπόν, στην Ουάσιγκτον αναζητείται «ένοχος» (ή αποδιοπομπαίος τράγος) για τις «παραλείψεις».

Η ανακοίνωση Μπους προκάλεσε τριγμούς και στο Λονδίνο, όπου η δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του Μπλερ διογκώνεται και δημοσκοπήσεις έφεραν την πλειοψηφία των Βρετανών να ζητά επίσης έρευνα. Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε, χτες το μεσημέρι, ότι «στο άμεσο μέλλον, θα απαντήσει στα ερωτήματα που υπάρχουν για το τι πήγε λάθος με τις πληροφορίες που υπήρχαν για το ιρακινό οπλοστάσιο», χωρίς να διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να αποσαφηνίσει την κατάσταση. Εκθεση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Βρετανικού Κοινοβουλίου κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η αποτυχία εύρεσης απαγορευμένων όπλων «προκάλεσε σοβαρότατο πλήγμα στην αξιοπιστία των ΗΠΑ, Βρετανίας και των συμμάχων τους στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Αιματοκύλισμα

Τριήμερο πένθος κηρύχτηκε στις κουρδικές επαρχίες μετά τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας που συγκλόνισε, την Κυριακή, την πόλη Αρμπίλ και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 67 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 247. Στόχος των δύο καμικάζι ήταν τα γραφεία των δύο μεγαλύτερων κουρδικών κομμάτων (του Δημοκρατικού Κόμματος και της Πατριωτικής Ενωσης), γι' αυτό και ανάμεσα στα θύματα συμπεριλαμβάνονται υψηλόβαθμα στελέχη τους και 2 υπουργοί της τοπικής κυβέρνησης. Οι επικεφαλής των δύο κομμάτων, Μπαρζανί και Ταλαμπανί αντιστοίχως, που επανεπιβεβαίωσαν ότι στοχεύουν στην εγκαθίδρυση ομοσπονδιακού κράτους, υποστήριξαν ότι «γειτονικές χώρες υποκίνησαν τις επιθέσεις», υπονοώντας είτε την Τουρκία είτε το Ιράν, χωρίς, όμως, να υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης μέχρι χτες.

Την Κυριακή το βράδυ, ρουκέτες έπληξαν αμερικανική στρατιωτική βάση στο Μπάλαντ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Αμερικανός στρατιώτης και να τραυματιστούν 12. Το Σάββατο, συνολικά 11 Ιρακινοί, 4 Παλαιστίνιοι και 3 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε διαφορετικές επιθέσεις. Οι Αμερικανοί σε ενέδρα ανάμεσα σε Κιρκούκ - Τικρίτ, οι περισσότεροι Ιρακινοί σε επίθεση αυτοκτονίας κατά αστυνομικού τμήματος στη Μοσούλη και οι υπόλοιποι όταν όλμος έπληξε πεζόδρομο στην παλαιστινιακή συνοικία Μπαλάντιγια, στη Βαγδάτη.

Εν μέσω αυτού του καταιγισμού έφτασε στη Βαγδάτη, αιφνιδίως, την Κυριακή το πρωί ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας. Ο Γούλφοβιτς, που την περασμένη φορά έγινε στόχος στο ξενοδοχείο όπου διέμενε, δήλωσε ότι θα εκτιμήσει την κατάσταση ασφαλείας ενόψει της σχεδιαζόμενης, για την άνοιξη σταδιακής, μείωσης των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης της Βαγδάτης, όπου, όπως υποστήριζαν Αμερικανοί στρατιωτικοί, θα αρχίσουν, σταδιακά, να αναπτύσσονται περισσότεροι άνδρες της ιρακινής πολιτοφυλακής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ