Τρίτη 3 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Επικίνδυνος για την κυρίαρχη τάξη ο Μ. Μπουρακιάβιτσιους

Ανακοίνωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λιθουανίας για την παράταση της κράτησης του κομμουνιστή ηγέτη στις φυλακές

«Το τελευταίο διάστημα στη Λιθουανία, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της κοινής γνώμης, από τις φυλακές ελευθερώνονται επικίνδυνοι ποινικοί εγκληματίες. Μ' αυτόν τον τρόπο, κι ενώ οι λιθουανικές αρχές διακηρύσσουν τις αρχές του ανθρωπισμού και της ισότητας όλων απέναντι στον νόμο, εφαρμόζουν αυτόν τον νόμο σε ό,τι αφορά τους εγκληματίες ενώ δεν προχωρούν σε καμία έρευνα για εντυπωσιακά εγκλήματα που αφορούν την καταλήστευση της δημόσιας περιουσίας και του εθνικού πλούτου της χώρας. Παρά τις διαβεβαιώσεις προς τη Δύση για πίστη στις αρχές της "δημοκρατίας" και στις "πανευρωπαϊκές αξίες", στη χώρα μας εξακολουθούν να υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι, που αν και θα έπρεπε να είχαν απελευθερωθεί, εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή, επειδή αποτελούν "κίνδυνο" για την κυρίαρχη τάξη», σημειώνεται σε ανακοίνωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λιθουανίας (ΣΚΛ).

Το ΣΚΛ καταγγέλλει με ανακοίνωσή του την παράταση της φυλάκισης του Μικόλας Μπουρακιάβιτσιους, Α΄ Γραμματέα της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Λιθουανίας, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αν και το δικαστήριο που τον είχε καταδικάσει αποφάσισε τη μείωση της ποινής του και την πρόωρη αποφυλάκισή του, που θα έπρεπε να είχε γίνει στις 15 Γενάρη 2004. Αντί αυτού, η κράτηση του κομμουνιστή ηγέτη παρατείνεται με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Λιθουανίας για δύο ακόμη χρόνια!

Στην ανακοίνωση του ΣΚΛ σημειώνεται επίσης πως: «Πρόκειται για μια απάνθρωπη απόφαση σε βάρος ενός ηλικιωμένου κι άρρωστου ανθρώπου που δεν αποκήρυξε τις αρχές και τα ιδανικά του». Τέλος, καλούνται οι πολίτες στις προσεχείς εκλογικές μάχες του 2004 να στηρίξουν με την ψήφο τους «όσους κομμουνιστές διατήρησαν τη συνείδησή τους και η πλειοψηφία των οποίων είναι ενωμένη σήμερα κάτω από τη σημαία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λιθουανίας».

Να σημειωθεί ότι στη Λιθουανία, όπως και στις δυο άλλες πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες της Βαλτικής, την Εσθονία και Λετονία, είναι απαγορευμένη η δράση του ΚΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ