Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ
Στην οικονομική πλάστιγγα η υγεία τους

Οι προμηθευτές πιέζουν για την εξόφληση χρεών ύψους 300 εκατ. ευρώ απ' τα νοσοκομεία

Χωρίς τα απαραίτητα για τη ζωή τους υλικά τεχνητού νεφρού και περιτοναϊκής κάθαρσης κινδυνεύουν να μείνουν από τις 16 Φλεβάρη οι 10.000 νεφροπαθείς της χώρας, αφού ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Υλικών Τεχνητού Νεφρού (ΠΑΣΠΥΤΕΝ) απειλεί με διακοπή των προμηθειών των νοσοκομείων πιέζοντας για την εξόφληση των 300.000.000 ευρώ που τους οφείλονται από τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πρόκειται για μια ακόμα δραματική συνέπεια της πολιτικής εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας που ακολουθεί η κυβέρνηση, που τα κέρδη της καρπώνονται οι επιχειρηματίες που δρουν στο χώρο της Υγείας. Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε χτες ο ΠΑΣΠΥΤΕΝ, ο πρόεδρός του Η. Λεγάκης, ανέφερε ότι διατρέχει κίνδυνο ακόμη και η ζωή των νεφροπαθών, δεδομένου ότι εξαντλούνται τα αποθέματα των απαραίτητων υλικών για την κάλυψη των αναγκών τους και οι προμηθευτές του εξωτερικού δεν παραδίδουν προϊόντα, αν δεν πληρωθούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις 24 εταιρίες - μέλη του ΠΑΣΠΥΤΕΝ ανέρχονται σε 124.445.624 ευρώ, ενώ αντίστοιχα τα ασφαλιστικά ταμεία οφείλουν 180.000.000 ευρώ. Ο Η. Λεγάκης, κατήγγειλε την αδιαφορία και κοινωνική αναλγησία που επιδεικνύουν οι αρμόδιοι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Υγείας, τονίζοντας ότι ο Σύλλογος έχει επανειλημμένα στείλει επιστολές στους υπουργούς, αλλά δεν πήρε καμία απάντηση.

Τη στάση της κυβέρνησης στον ευαίσθητο τομέα κατήγγειλαν και εκπρόσωποι των νεφροπαθών της χώρας που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη, τονίζοντας ότι η υγεία τους μπαίνει στην οικονομική πλάστιγγα. Οπως υπογράμμισαν, η λογική της περιστολής του κόστους για την περίθαλψη των νεφροπαθών και η προτίμηση στη φτηνότερη προσφορά που γίνεται απ' τις εταιρίες στους διαγωνισμούς, δηλαδή στα χαμηλής ποιότητας υλικά, εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ