Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ
Προεκλογικά ψηφοθηρικά πυροτεχνήματα

Νέο προεκλογικό «πυροτέχνημα», προκειμένου να υφαρπάσουν την ψήφο 10.000 οικογενειών, εξήγγειλαν χτες ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, και ο πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, Γ. Παπαμιχαήλ, στη διάρκεια παρουσίασης των προγραμμάτων του Οργανισμού για το 2004. Οπως εξήγγειλε ο υπουργός, ο Οργανισμός θα προχωρήσει σε πρόγραμμα επιδότησης βρεφονηπίων, πιλοτικά, για 10.000 παιδιά για το έτος 2004-2005, με το ποσό των 50 ευρώ μηνιαίως. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τους δικαιούχους, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού, θα καθοριστούν μετά τις εκλογές και αφού πρώτα κατατεθούν οι αιτήσεις από τους δικαιούχους! Εκρυψε επίσης το γεγονός ότι η διοίκηση συζήτησε ήδη τους όρους και τις προϋποθέσεις για την επιδότηση, οι οποίοι, αν εφαρμοστούν, θα αποκλειστούν από την επιδότηση οι οικογένειες που έχουν πραγματικά ανάγκη. Παρότι οι όροι της επιδότησης δεν καταλήχθηκαν στη διοίκηση, ωστόσο φανερώνουν σε ποιο πλαίσιο αυτοί θα κινηθούν.

Ενδεικτικά αναφέρουμε μια πρώτη προϋπόθεση, που προβλέπει ότι το όριο του οικογενειακού εισοδήματος θα είναι ίσο με το ισχύον αφορολόγητο εισόδημα. Στη συνέχεια προβλέπεται ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι και οι δυο δικαιούχοι του Οργανισμού καθώς και ότι τα τελευταία τρία χρόνια, από τη μέρα υποβολής της αίτησης, θα πρέπει να έχουν 100 μέρες εργασίας κατ' έτος. Με αυτόν τον τρόπο αποκλείονται ουσιαστικά οι εργαζόμενοι εκείνοι που εξαιτίας της αυξημένης ανεργίας δεν έχουν καταφέρει να κάνουν τα απαιτούμενα μεροκάματα.

Ενας άλλος όρος προβλέπει την προσκόμιση βεβαίωσης ότι το παιδί έχει γραφτεί σε σταθμό δημόσιο ή ιδιωτικό και ότι πληρώνει φύλακτρα. Αυτό, πρώτον, αφαιρεί τη δυνατότητα επιδότησης από εκείνες τις οικογένειες που αδυνατούν οικονομικά να γράψουν το παιδί τους σε σταθμό έστω και αν πληρώνουν ένα μικρό ποσό, επιπλέον ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην εκπληρώνουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και τελικά να μην πάρουν το επίδομα.

Επίσης, ο υπουργός και ο πρόεδρος του Οργανισμού ανακοίνωσαν την πρόσληψη 300 μερικώς απασχολούμενων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Οργανισμού με σύμβαση ενός χρόνου. Μάλιστα, ο υπουργός, μετά από σχετική ερώτηση, είπε ότι η λύση αυτή έρχεται να καλύψει κενά για αυτό το χρόνο, διότι οι διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ είναι χρονοβόρες. Να σημειωθεί ωστόσο ότι παρά το γεγονός πως έχει κατατεθεί στον υπουργό πρόγραμμα για 400 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους σταθμούς ακόμα δεν έχει εγκριθεί.

Τέλος, παρά την προσπάθεια που έγινε να παρουσιαστεί ως επιτυχία της κυβέρνησης η αύξηση του αριθμού των δικαιούχων στα φετινά προγράμματα τουρισμού, η αλήθεια είναι ότι αυτά υλοποιούνται με τα λεφτά των εργαζομένων, καθώς το κράτος δεν καταβάλλει ούτε μια δραχμή. Μάλιστα, ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις εισφορές τις οποίες παρακρατεί το ΙΚΑ υπέρ της Εργατικής Εστίας, αλλά δεν τις αποδίδει, δήλωσε ότι με τον τελευταίο αντεργατικό νόμο προβλέπεται η αποπληρωμή των οφειλών του ΙΚΑ καθώς και ότι ήδη έχουν αποδοθεί κάποιες από αυτές. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο φετινός προϋπολογισμός της Εργατικής Εστίας εμφανίζεται αυξημένος κατά 40%, μόνον το 10,7% θα διατεθεί για την υλοποίηση των προγραμμάτων τουρισμού, επενδύσεων και ενίσχυσης του συνδικαλιστικού κινήματος. Αυτό προφανώς γιατί η απόδοση των οφειλών του ΙΚΑ είναι σε εκκρεμότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ