Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΛΗΘΕΙΕΣ & ΨΕΜΑΤΑ
Κυανοπράσινα...

Η «σύγκλιση» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην πολιτική του «λιγότερου κράτους», όπως υπόσχονται να την προωθήσουν με τις ιδιωτικοποιήσεις ή αποκρατικοποιήσεις ή μετοχοποιήσεις (διαλέγεται και παίρνεται), δεν κρύβεται με τίποτα. Αδιάψευστος μάρτυρας, τα εξής δύο στοιχεία. Πρώτον, οι «μπλε» ιδιωτικοποιήσεις (της περιόδου 1990-93) και οι «πράσινες» ιδιωτικοποιήσεις (από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου - Σημίτη). Δεύτερον, τα οικονομικά προγράμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Οι επιδόσεις της ΝΔ (1990-93) ήταν «φτωχές», καθώς ήταν η αρχή εφαρμογής της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα. Οι αντίστοιχες του ΠΑΣΟΚ ήταν «πλούσιες» καθώς στα τελευταία 10 χρόνια υλοποιήθηκαν με ευλαβική συνέπεια τα προγράμματα για τη μερική ή ολική ιδιωτικοποίηση της πλειοψηφίας των ΔΕΚΟ και άλλων επιχειρήσεων που ήταν κάτω από τον έλεγχο του κράτους. Η σύγκλιση των πολιτικών των δύο μεγάλων κομμάτων είναι ολοφάνερη από τα οικονομικά τους προγράμματα.

Και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να ξεπουλήσουν ό,τι έχει απομείνει στον έλεγχο του κράτους από τις ΔΕΚΟ (αν μπορούμε ακόμη να τις αποκαλούμε ΔΕΚΟ) και γενικότερα την κινητή και ακίνητη περιουσία του ελληνικού λαού. Το ΠΑΣΟΚ, στη σελίδα 12 του οικονομικού του προγράμματος, ομολογεί πως «τα τελευταία χρόνια έχουμε ακολουθήσει "επιθετική" πολιτική στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, τόσο στις μετοχοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, η ΕΧΑΕ, τα ΕΛΠΕ κ.τ.λ. και στις ιδιωτικοποιήσεις όπως για παράδειγμα με την Ιονική Τράπεζα, την ΕΤΒΑ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τη Διώρυγα Κορίνθου κ.τ.λ.». Και προαναγγέλλοντας τι θα κάνει αν κερδίσει τις εκλογές, υπόσχεται «επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων με προώθηση ιδιωτικοποιήσεων και στρατηγικών συμμαχιών και στόχο την περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του κράτους στην οικονομική δραστηριότητα».

Η ΝΔ (σελ. 61) υπόσχεται πως θα προχωρήσει «με πολύ γρήγορα βήματα σε γνήσιες αποκρατικοποιήσεις με μεταφορά του μάνατζμεντ» καθώς θεωρεί - όπως και το ΠΑΣΟΚ - πως «το κράτος είναι ανίκανος επιχειρηματίας»! Για τις επιχειρήσεις του δημοσίου που θεωρούνται «φυσικά μονοπώλια», η ΝΔ δηλώνει (σελ. 62) ότι θα διατηρηθεί ο «δημόσιος χαρακτήρας» (χωρίς να διευκρινίζει ποιες είναι αυτές). Οσο για τις επιχειρήσεις των υπόλοιπων κλάδων (που δε θεωρούνται φυσικά μονοπώλια), δηλαδή όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που ελέγχονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η ΝΔ ξεκαθαρίζει (σελ. 62) ότι «η αποκρατικοποίηση θα είναι πλήρης, ενώ θα εκχωρηθεί και το μάνατζμεντ».

Μπροστά σ' αυτή την πραγματικότητα, που οι κοινές θέσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού, οι ηγεσίες των δύο κομμάτων αποφεύγουν σαν ο διάβολος το λιβάνι να μιλήσουν για την ουσία (που είναι αυτή καθεαυτή η πολιτική εκποίησης των κερδοφόρων και στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων και γενικότερα της δημόσιας περιουσίας) και ερίζουν για δευτερεύοντα ζητήματα (όπως οι διαδικασίες με τις οποίες γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις).

Με βάση τις παραπάνω αλήθειες, είναι φανερό πως οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο - αλλά και υποχρέωση - να σταματήσουν την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας από τα δύο μεγάλα κόμματα και όσους με τον έναν ή άλλον τρόπο ανέχονται την πολιτική τους και να ενισχύσουν με την ψήφο τους υποψήφιους του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ