Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ
Ανυπέρβλητα προβλήματα από την κυβερνητική πολιτική

Στο πλευρό των μελισσοκόμων ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης

Ανυπέρβλητα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί, λόγω της αδιαφορίας των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων. Αυτό επισήμαναν οι συνεταιριστές μελισσοκόμοι στο συνέδριό τους που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην έδρα της Μελισσοκομικής στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης.

Οπως τονίστηκε από τους ομιλητές, τα κεφάλαια λείπουν για την ανάπτυξη των μελισσοκομικών συνεταιρισμών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν αυτοί να αναπτυχθούν. Με τον κανονισμό 12/21 του 1997 τα προβλήματα του κλάδου μεγεθύνονται, ενώ δεν παρέχεται φθηνό πετρέλαιο στους παραγωγούς. Ακόμη, την ώρα που ανεξέλεγκτα εισάγονται στη χώρα προϊόντα αμφίβολης ποιότητας που προσφέρονται σε χαμηλότερες τιμές, μέλι άριστης παραγωγής μένει απούλητο και οι μελισσοκόμοι είναι καταχρεωμένοι στις τράπεζες. Τέλος, σοβαρή διάσταση λαμβάνει το ζήτημα της απόστασης που θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ των μονάδων παραγωγής μελιού και των οικισμών.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης ζήτησε να παρθούν άμεσα μέτρα από την πολιτεία, προκειμένου να παύσει η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση, να προσφέρεται δηλαδή σε χαμηλότερη τιμή υποβαθμισμένο μέλι, που έρχεται από το εξωτερικό και να μένει απούλητο ή να ζητάνε οι έμποροι σε εξευτελιστικές τιμές ντόπιο προϊόν άριστης ποιότητας. Πρόσθεσε ότι με τους συνεχείς αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων που δίνονται για εκμετάλλευση σε επιχειρηματικούς ομίλους, ανάμεσα σε αυτούς που πλήττονται είναι και οι μελισσοκόμοι που δεν έχουν πλέον πού να αναπτύξουν τις μονάδες τους. Το πετρέλαιο, είπε ακόμη, θα πρέπει να δίνεται αφορολόγητο και στους παραγωγούς αυτού του κλάδου, ενώ ανέπτυξε την πρόταση του ΚΚΕ για τους βιώσιμους παραγωγικούς μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ