Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Ανατροπές Ασφαλιστικού, επιμήκυνση εργάσιμου βίου

Οποιο κόμμα κι αν κερδίσει τις επικείμενες εκλογές, οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει και οι δύο έναντι της ΕΕ προδιαγράφουν με ακρίβεια τη νέα χιονοστιβάδα αντιλαϊκών μέτρων

Τη στατιστική ...ευημερία επικαλέστηκε και πάλι ο Ν. Χριστοδουλάκης, για να βγάλει το συμπέρασμα ότι όλα βαίνουν καλώς στην ελληνική οικονομία. Σε δηλώσεις που έκανε χτες, μετά από συνάντηση που είχε με τον Κ. Σημίτη, εμφανίστηκε ικανοποιημένος, τόσο για την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας από το πρόσφατο ΕΚΟΦΙΝ, όσο και για μια σειρά οικονομικών δεικτών, που αφορούν στην πορεία του πληθωρισμού και στην άνοδο του ΑΕΠ. Οπως δήλωσε, η πτώση του πληθωρισμού κάτω από το 3% καταδεικνύει μία αποκλιμάκωση στο μέτωπο της ακρίβειας, ενώ η, κατά 5%, άνοδος του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2003 φανερώνει την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Δήλωσε επίσης ότι θετικά θα είναι και τα στοιχεία που θα εκδώσει προσεχώς η ΕΣΥΕ για την πορεία της απασχόλησης και της ανεργίας.

Ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει επί της ουσίας τις επισημάνσεις του ΕΚΟΦΙΝ για την ανάγκη επιτάχυνσης της προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε τομείς όπως η Κοινωνική Ασφάλιση, η αγορά εργασίας, αλλά και για την ανάγκη εφαρμογής σκληρότερης δημοσιονομικής πολιτικής. Για την «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» δήλωσε ότι ο χρονικός ορίζοντας που κρίνει η ΕΕ την ανάγκη μεταρρυθμίσεων είναι το 2050, ενώ η μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ καλύπτει τον χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2030... Αρνήθηκε επίσης ότι έκανε δήλωση για την «ανάγκη ολοκλήρωσης της αναμόρφωσης της αγοράς εργασίας». Εκλογές γαρ...

Η έκθεση όμως που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενόψει του εαρινού Συμβουλίου Κορυφής στις 25 και 26 του Μάρτη είναι σαφής σε ό,τι αφορά στις δεσμεύσεις που πρέπει να αναλάβουν τα κράτη-μέλη. Ειδικότερα στο κεφάλαιο «Προτεραιότητες 2004: Εμφαση στις επενδύσεις στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση» (κεφάλαιο 3) διαβάζουμε τα ακόλουθα: «Η παράταση του επαγγελματικού βίου επιβάλλει την ανάληψη δράσης σε τέσσερα μέτωπα, παράλληλα με τη μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων: Εξάλειψη των αντικινήτρων που αποτρέπουν τους πολίτες από το να εργάζονται για μεγαλύτερο διάστημα και αποθάρρυνση της πρόωρης συνταξιοδότησης, τόνωση της εκπαίδευσης και της διά βίου μάθησης για τη συνεχή ανανέωση των προσόντων...».

Η έκθεση της ΕΕ για τις προτεραιότητες του 2004 τα λέει όλα: «Μεταρρυθμίσεις» στο Ασφαλιστικό, αλλά και μέτρα που θα παρατείνουν τον εργάσιμο βίο (κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης, αύξηση των ηλικιακών ορίων σε βαρέα και ανθυγειινά, κλπ.).

Στο υποκεφάλαιο «Εκσυγχρονισμός των συστημάτων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης» οι δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τίθενται στην προκρούστεια κλίνη της εφαρμογής πολιτικών που τείνουν στη μακροχρόνια δημοσιονομική βιωσιμότητα, ικανών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού... Επικαλούνται το ίδιο ακριβώς επιχείρημα που χρησιμοποιούν για την προώθηση αντιδραστικών αλλαγών στην Κοινωνική Ασφάλιση. Στα πλαίσια αυτά προτείνεται «να θεσπιστεί μια πιο συγκροτημένη και επίσημη μέθοδος συντονισμού» σε επίπεδο συνολικά της ΕΕ.

Μια άλλη, επομένως, προτεραιότητα για το 2004 είναι ...ο συντονισμός για την περικοπή των ιατροφαρμακευτικών δαπανών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάγιος στόχος τα λαϊκά εισοδήματα(2008-01-22 00:00:00.0)
Ενημέρωση για τις μεταρρυθμίσεις...(2006-01-25 00:00:00.0)
Συζήτησαν για τις μεταρρυθμίσεις...(2006-01-14 00:00:00.0)
Ερχονται «οδυνηρές παρενέργειες»(2005-03-02 00:00:00.0)
Συστάσεις για συνέχιση λιτότητας και ένταση ιδιωτικοποιήσεων(1998-06-06 00:00:00.0)
Η "σύγκλιση" της γερμανικής παρέκκλισης(1997-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ