Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ
Κυβέρνηση και εργολάβοι εμπαίζουν τους εργαζόμενους

Απλήρωτοι 3 μήνες οι εργάτες στην κατασκευή της Μαραθώνιας Διαδρομής στη Ραφήνα

Τρεις μήνες περίπου έχουν να πληρωθούν οι πάνω από 150 εργαζόμενοι στην Ευρωπαϊκή Τεχνική, στο έργο κατασκευής της Μαραθώνιας Διαδρομής στη Ραφήνα, οι οποίοι χτες έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι εργαζόμενοι, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας επί 12 μέρες, διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους και απαίτησαν από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της σαν ο κύριος εργοδότης του έργου.

Η κυβέρνηση, όμως, είχε δείξει ήδη το αντεργατικό της πρόσωπο, καθώς το βράδυ, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι στο έργο, έστειλε μηχανήματα από άλλη εταιρία, συνοδεία στελέχους του ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να συνεχιστεί το έργο. Κάτι που απέτρεψαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Χτες και ενώ στη συνάντηση που έγινε με το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, στα πλαίσια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου δεσμεύτηκε ότι θα λυθεί το πρόβλημα εντός των ημερών, το ΥΠΕΧΩΔΕ λίγες ώρες αργότερα έβγαλε δελτίο Τύπου, όπου φαίνεται καθαρά ότι το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να συνεχιστεί το έργο. Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει ήδη δρομολογήσει όλες τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ενέργεια και διαδικασίες, για την ολοκλήρωση του έργου». Ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Β. Βακάλης, που ήταν και στη συνάντηση, δήλωσε στο «Ρ»: «Γίνεται φανερό ότι την κυβέρνηση, το μόνο που την απασχολεί είναι η ολοκλήρωση των έργων, ανεξάρτητα των συνθηκών δουλιάς των εργαζομένων. Θεωρούμε προκλητική την ανακοίνωση του υπουργείου, η οποία, παρά τις δεσμεύσεις, δεν αναλαμβάνει καν την ευθύνη επίλυσης των προβλημάτων των εργαζομένων».

Οι εργαζόμενοι έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ
Οι εργαζόμενοι έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ
Το γεγονός αυτό, που δεν είναι το πρώτο ούτε το τελευταίο, καθώς και το πλήθος εργατικών «ατυχημάτων» δείχνει ξεκάθαρα ότι τα πολυδιαφημισμένα Ολυμπιακά και μεγάλα έργα έγιναν και γίνονται στηριγμένα στην απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, στα σακατεμένα κορμιά εργατών και ότι το παιχνίδι των συναλλαγών κυβέρνησης και μεγαλοεργολάβων, το πληρώνουν μόνον οι εργαζόμενοι.

Μετά τη συγκέντρωση, ο Β. Βακάλης ενημέρωσε τους εργαζόμενους και επισήμανε ότι επειδή έχουν χορτάσει από υποσχέσεις πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα τους, μέχρι να λυθεί οριστικά το πρόβλημά τους. Ακόμα, αναφερόμενος στα διάφορα δημοσιεύματα του Τύπου που μιλάνε για πτώχευση της κατασκευαστικής, τόνισε ότι «εμάς δε μας ενδιαφέρει σε τι κατάσταση βρίσκονται οι εταιρίες. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τα έργα στη δική μας πλάτη».

  • Στο μεταξύ, με επιτυχία έληξε η επίσχεση εργασίας των εργαζομένων στην εταιρία J&B ΑΒΑΞ στην κατασκευή του Πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου στο Περιστέρι, υποχρεώνοντας την εργοδοσία να καταβάλει τα δεδουλευμένα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ