Κυριακή 15 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΒΕ
Το σικέ παιχνίδι των προγραμμάτων

Πρόσφατα το ΠΑΣΟΚ θυμήθηκε τη φράση «ραχοκοκαλιά της οικονομίας» απευθυνόμενο διά του απερχόμενου - έτσι κι αλλιώς - πρωθυπουργού στους «μικρομεσαίους» επιχειρηματίες. Παρεμπιπτόντως, είναι πολύ «βολικό» να αναφέρεσαι ισοπεδωτικά στους «μικρομεσαίους», αφού έτσι μπορείς να δίνεις υποσχέσεις σε εκείνους που τζιράρουν εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο και να νομίζουν οι μεροκαματιάρηδες ΕΒΕ ότι απευθύνεσαι σ' αυτούς! Ομως το ΠΑΣΟΚ έχει πολύ καλούς «βαθμούς» στη δημαγωγία και στην παραπλάνηση. Γι' αυτό, ενώ φροντίζει με συνέπεια τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και βυθίζει στην ανασφάλεια και στη φτώχεια τους εργαζόμενους, τους μικρούς αγρότες και τους μικρούς ΕΒΕ, παρ' όλα αυτά διεκδικεί με αξιώσεις την εξουσία. Κάτι που ισχύει δυστυχώς και για τον παραδοσιακό εκφραστή των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, τη ΝΔ. Το δεδομένο είναι πως η υφιστάμενη κυβέρνηση δουλεύει για τους μεγάλους και «δουλεύει» τους μικρούς.

Χαρακτηριστικό, ενδεικτικό και αποκαλυπτικό δείγμα της παρελκυστικής τακτικής της κυβέρνησης, είναι η υπόθεση των προγραμμάτων χρηματοδότησης των «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων από το Γ' ΚΠΣ. Η ανακοίνωση ενός νέου κύκλου αυτών των προγραμμάτων από το υπουργείο Οικονομίας, για την περιφέρεια, προκάλεσε «υστερία» στα - πολλά - φιλοπασοκικά ΜΜΕ, με τίτλους του τύπου «ήρθε η ώρα των μικρομεσαίων». Τώρα, το ποια «ώρα» ήρθε και αν θα είναι η τελευταία τους, είναι μια άλλη υπόθεση. Γιατί η κυβέρνηση διαφημίζει πως θα δώσει στις «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις 145 εκατ. ευρώ. Και για άλλη μια φορά ισοπεδώνει τους πάντες, καθώς με τα κριτήρια που θέτει υποχρεώνει τον αυτοαπασχολούμενο να συναγωνιστεί για τη χρηματοδότηση με μια επιχείρηση που απασχολεί 50 εργαζόμενους. Βάζει στο ίδιο «τσουβάλι» επιχειρήσεις με μέσο τζίρο τριετίας 15 χιλ. ευρώ και επιχειρήσεις με τζίρο... 4 εκατ. ευρώ. Και κριτές όλων αυτών είναι από τη μία οι... τράπεζες και από την άλλη οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για... «καινοτομία», «βιωσιμότητα», «ανταγωνιστικότητα», «μεγέθυνση» κ.ο.κ!

Δεν πρόκειται φυσικά για σύμπτωση. Παρόμοια είναι η λογική όλων των προγραμμάτων που ενεργοποιούνται από την κυβέρνηση και στα οποία βασίζεται για να δηλώσει με θρασύτητα ότι φροντίζει και τους μεσαίους και τους μικρούς και τον αφύσικο συνδυασμό τους με τον όρο «μικρομεσαίοι». Για να καταλήξουν οι μεγάλοι οι μόνοι ουσιαστικά κερδισμένοι από όλη αυτή δραστηριότητα. Ετσι, η «μαύρη κωμωδία» επαναλαμβάνεται και με το πρόγραμμα «Ενίσχυση Ολοκληρωμένων Επιχειρηματικών Σχεδίων Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων». Σ' αυτό είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα, αφού μέσα στις μικρές επιχειρήσεις περιλαμβάνονται και αυτές που έχουν μέσο τζίρο τριετίας... 7 εκατ. ευρώ, ενώ ο μικρότερος προϋπολογισμός που θα κατατεθεί για χρηματοδότηση δεν μπορεί να είναι κάτω από 28.000 ευρώ. Στη βάση αυτή έρχεται η κυβέρνηση να πει «εγώ δεν αποκλείω κανέναν». Μόνο που στο τέλος αποκλείονται, μονίμως, οι μικροί ΕΒΕ.


Γ.Φ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ανάσα» μόνο για το κεφάλαιο (2016-06-17 00:00:00.0)
Ο ΕΒΕ και ο «μικρομεσαίος» (2012-07-28 00:00:00.0)
Νέες ενισχύσεις για μεγάλες επιχειρήσεις (2010-03-31 00:00:00.0)
Κάλπικες προτροπές προς τις μικρές επιχειρήσεις (2007-08-24 00:00:00.0)
15 λόγοι για να τους «μαυρίσεις» (2005-07-19 00:00:00.0)
Μεγαλώνει η φοροαφαίμαξη των ΕΒΕ (2004-09-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ