Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ»
Μεγαλώνει η φοροαφαίμαξη των ΕΒΕ

Στα σκαριά και η αύξηση των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους

Νέα χαράτσια με τη μορφή «αντικειμενικών κριτηρίων» σε βάρος των ΕΒΕ και μικρών επιχειρήσεων έχει στα σκαριά η κυβέρνηση και ετοιμάζεται να τα ξεφουρνίσει την κατάλληλη στιγμή. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ανέσυρε τις υπηρεσιακές εισηγήσεις που έγιναν προς την προηγούμενη πολιτική ηγεσία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μεγάλες και παντελώς αδικαιολόγητες αυξήσεις στους Μοναδικούς Συντελεστές Καθαρού Κέρδους (ΜΣΚΚ) που ισχύουν για κάθε επάγγελμα.

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, προϊδεάζοντας για το νέο πλαίσιο, ισχυρίστηκε από το βήμα της ΔΕΘ πως θα καταργηθεί ο φορολογικός έλεγχος για τους επαγγελματίες με τζίρο μέχρι 150.000 ευρώ και τις «μικρομεσαίες επιχειρήσεις» με τζίρο μέχρι 300.000 ευρώ το χρόνο. Οι ΕΒΕ και οι επιχειρήσεις αυτές, προκειμένου να αποφύγουν τα γνωστά φορολογικά γιουρούσια (με ό,τι άλλο επακόλουθο συνεπάγονται...), θα πρέπει «από ...μόνοι τους» να δηλώνουν ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα από αυτά που προκύπτουν από τους μοναδικούς συντελεστές.

Ο εκβιασμός δηλαδή, με το άλλοθι των ...μη ελέγχων, είναι ολοφάνερος. Είναι φανερό, επίσης, πως η αύξηση των συντελεστών (μέχρι και 20 μονάδες, σύμφωνα με πληροφορίες) θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο το φορολογικό ξεζούμισμα των ΕΒΕ, οι οποίοι, χρόνο με το χρόνο, προκειμένου να παραμείνουν εντός «ανταγωνισμού», εξαναγκάζονται να συμπιέζουν ολοένα και περισσότερο τα περιθώρια κέρδους. Να σημειωθεί πως οι ισχύοντες συντελεστές εφαρμόζονται από το έτος 1986.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ