Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
«Βλέπει» εξασθένιση της οικονομίας

Χειρότερες μέρες ετοιμάζουν οι κυβερνώντες για τα λαϊκά στρώματα της χώρας, αξιοποιώντας πλέον τα νέα δεδομένα και τις εκτιμήσεις για την «εξασθένηση» της οικονομικής δραστηριότητας. Η πλουτοκρατία επιδιώκει να αποσπάσει για λογαριασμό της ολόκληρη την αύξηση του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου, ο οποίος παρά τη μικρή υποχώρηση που προαναγγέλλεται για το 2005, θα συνεχίζει να αυξάνει με ρυθμούς διπλάσιους από αυτούς των άλλων κρατών της ευρωζώνης.

«Εξασθένηση» τόσο στους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ όσο και των επενδύσεων βλέπει και η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ). Σε μελέτη που αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2005, οι συντάκτες της μελέτης της ΕΤΕ επισημαίνουν πως η σχεδιαζόμενη πολιτική «δημοσιονομικής εξυγίανσης» - διάβαζε λιτότητας - βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, σηματοδοτεί «το τέλος μιας περιόδου θετικής συνεισφοράς της δημοσιονομικής πολιτικής στην εγχώρια ζήτηση».

Συμπερασματικά εκτιμούν πως ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για το 2004 θα προσεγγίσει το 4% για να πέσει στο 3%-3,5% το επόμενο έτος 2005. Ο πληθωρισμός στους επόμενους μήνες του 2004 θα ξεπεράσει και πάλι το 3% και θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα το 2005.

Η μελέτη της Εθνικής Τράπεζας εστιάζει στα παρακάτω:

  • Επενδύσεις: Εκτιμούν πως εισέρχονται σε μια «φυσιολογική φάση επιβράδυνσης», η οποία αντανακλά την εξασθένηση της δημόσιας κατασκευαστικής δραστηριότητας. Η λεγόμενη δημοσιονομική σταθεροποίηση θα περιορίσει «μεταξύ άλλων και την επενδυτική δραστηριότητα του Δημοσίου». Η συνολική επενδυτική δαπάνη θα πέσει το 2005 περίπου στο 25% του ΑΕΠ από 28% φέτος
  • Ιδιωτική κατανάλωση: Το 2005 θα συνεχίσει να τροφοδοτείται από την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος (περίπου 4% σε πραγματικές τιμές) και από τους συνεχιζόμενους ψηλούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης προς τα νοικοκυριά
  • Τουριστικός κλάδος: Οι συνολικές εισπράξεις αναμένονται «οριακά αυξημένες» σε σχέση με πέρσι. Περαιτέρω βελτίωση αναμένουν για το 2005 «εφόσον μειωθεί η διεθνής αβεβαιότητα».
  • Ναυτιλία: Αναπτύσσεται με «εντυπωσιακούς ρυθμούς» εξαιτίας της ανάκαμψης του διεθνούς εμπορίου, που εκτοξεύει τα ναύλα. Η «συνεισφορά» στην αύξηση του ΑΕΠ φτάνει στο «επίπεδο της τάξης της μιας ποσοστιαίας μονάδας».
  • Κατασκευή κατοικιών: Η διόρθωση στις τιμές των ακινήτων, κατά το α' τρίμηνο του 2004, αποτελεί «ένδειξη υπερβάλλουσας προσφοράς, χωρίς να θεωρείται πιθανή σημαντική περαιτέρω διόρθωση».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ