Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Διπλό χτύπημα απαιτούν οι βιομήχανοι

Αξιώνουν άμεσες παρεμβάσεις για εντελώς διαφορετικό ασφαλιστικό σύστημα και μεγαλύτερη «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις

Τα ασφαλιστικά δικαιώματα που απέμειναν στους εργαζόμενους, μετά τα αλλεπάλληλα και καθοριστικά χτυπήματα που δέχτηκε το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης τα τελευταία χρόνια, απειλεί άμεσα και επιτακτικά ο Σύλλογος Ελλήνων Βιομηχάνων, αξιώνοντας να αντιμετωπιστεί το σύστημα «από μηδενική βάση» και να δοθεί λύση το αργότερο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια! Στη συνέντευξη Τύπου του ΣΕΒ χτες, ο πρόεδρός του Ο. Κυριακόπουλος ήταν σαφής, δηλώνοντας ότι «αναπόφευκτα η κυβέρνηση θα ξεκινήσει διάλογο» για το θέμα και ότι θα πρέπει η συζήτηση να ξεκινήσει από «μηδενική βάση», να εντοπιστεί το πρόβλημα με τεχνοκρατικές μελέτες «και να αποφασίσουμε τι σύστημα θέλουμε». Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών, επισήμανε ότι «όσο αργούμε τόσο χειροτερεύει η κατάσταση» και ότι όσο πιο αργά γίνουν οι παρεμβάσεις, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος της λύσης, καταλήγοντας ότι πρέπει να έχει λυθεί το πρόβλημα μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Για την κατεύθυνση των αλλαγών δεν άφησε επίσης αμφιβολίες ο Ο. Κυριακόπουλος, περιορίζοντας τις «επιλογές» σε δύο:

  • Αύξηση των εισφορών των εργαζομένων. «Θα πρέπει να δούμε - τόνισε - και ποιος θα πληρώσει το "άνοιγμα". Ολοι οι φορολογούμενοι πάρουν δεν πάρουν σύνταξη; Θα το πληρώσουν αυτοί που θα πάρουν με αύξηση εισφορών;».
  • Την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. «Δεν μπορείς να πεις σε κάποιον που θέλει 2-3 χρόνια να συνταξιοδοτηθεί και έχει κάνει προγραμματισμό "κάτσε άλλα δυο χρόνια γιατί έχουμε πρόβλημα". Αλλά στον 20άρη που ψάχνει τώρα για δουλιά μπορείς να το πεις, δεν έχει καν στο μυαλό του πότε θα βγει στη σύνταξη».


Eurokinissi

Με αυτό τον γνώριμο κυνισμό τους οι βιομήχανοι καθόρισαν με απόλυτο και προκλητικό τρόπο το νέο μέτωπο που θα ανοίξει στο κοντινό μέλλον σε βάρος των εργαζομένων. Η επίθεση όμως θα είναι διπλή, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ άμεσα θα ξεκινήσει νέος γύρος «διαλόγου» με τους «κοινωνικούς εταίρους» για τις εργασιακές σχέσεις, με στόχο τη μεγαλύτερη «ευελιξία». Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του Ο. Κυριακόπουλου: «Δεν έχουμε κάνει πίσω ούτε στο ασφαλιστικό, ούτε στις εργασιακές σχέσεις».

Η χτεσινή παρέμβαση του ΣΕΒ, που κλιμακώνει τις τελευταίες μέρες την πίεσή του για «άνοιγμα» του ασφαλιστικού, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια νέα αντεργατική ανατροπή, έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση ακολουθεί επικοινωνιακή τακτική απόκρυψης των πραγματικών της προθέσεων, τόσο για το σύστημα που θέλει, όσο και για το χρόνο των ανατροπών. Ο ξεσηκωμός των εργαζομένων σε μια περίοδο που βάζει μπροστά τη «νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων» και θέτει σαν στόχο τη σημαντική μείωση του λεγόμενου ελλείμματος του προϋπολογισμού με νέα μέτρα λιτότητας, την προτρέπει να εργαστεί «σιωπηλά». Ωστόσο, στο επίκεντρο της πολιτικής της έχει τις κατευθύνσεις της Λισαβόνας, οι οποίες επιτάσσουν επίσπευση των αντιασφαλιστικών ανατροπών. Πάντως, σε κάθε περίπτωση αυτό που ισχύει είναι ότι προεκλογικά ο Κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε με τον πλέον απόλυτο τρόπο ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέες, ακόμα πιο αντιδραστικές, αλλαγές στο ασφαλιστικό ζήτημα.

Πολιτική «κομμένη στα μέτρα τους»

Παράλληλα με τη «βόμβα» για το ασφαλιστικό, ο πρόεδρος του ΣΕΒ έκανε σαφές ότι θα «ανοίξει», και μάλιστα σύντομα, νέο μέτωπο στις εργασιακές σχέσεις, γιατί «πρέπει να δούμε πού και πόση "ευελιξία" χρειάζεται». Αμεσα θα ξεκινήσει διάλογος σε επίπεδο προέδρων με τους «κοινωνικούς εταίρους», ενώ ο ΣΕΒ κατά τον πρόεδρό του βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας για το θέμα.

Στη συνέντευξη Τύπου ο ΣΕΒ εξέφρασε την «αισιοδοξία» των μελών του, την οποία και δικαιολόγησε ο Ο. Κυριακόπουλος, λέγοντας ότι στη ΔΕΘ «ο πρωθυπουργός έβαλε το πλαίσιο που εμείς, τουλάχιστον, περιμέναμε», εντοπίζοντας ως βασικούς τους άξονες ανταγωνιστικότητα - επιχειρηματικότητα - παραγωγικότητα - ποιότητα. «Με αυτή τη στρατηγική ξεκινάμε όλοι τη δουλιά», πρόσθεσε, για να καταλήξει: «Θα είμαστε αυστηροί κριτές, τώρα είναι η ευκαιρία για τη λύση των προβλημάτων, θέλουμε να δούμε σαφείς κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση», αναφερόμενος και στο «Ολυμπιακό κεκτημένο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ