Τετάρτη 3 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ
Εκβιασμοί σε βάρος των ναυτεργατών

Οι ναυτεργάτες συνεχίζουν να πληρώνουν τα «σπασμένα» από την οικονομική κατάρρευση της «Royal Olympic Cruises» (ROC) του εφοπλιστή Ποταμιάνου. Χτες εκπρόσωποι της ROC, σε συνάντηση που έγινε με αντιπροσωπεία της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, αξίωσαν να μείνουν έξω από το κρουαζιερόπλοιο «ΤΡΙΤΩΝ», το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τα ταξίδια του από την ερχόμενη Δευτέρα, περίπου 30 Ελληνες ναυτεργάτες από την οργανική σύνθεση του πλοίου! Δηλαδή, από τους 120 που είναι τώρα, να παραμείνουν οι 90! Σ' αυτό να προστεθεί ότι ο Ποταμιάνος οφείλει στο πλήρωμα του «ΤΡΙΤΩΝ» μισθούς από τον περασμένο Νοέμβρη, καθώς και επιδόματα και άδειες του 2003! Τεράστια ποσά από δεδουλευμένα οφείλονται στους ναυτεργάτες που αποτελούν τα πληρώματα και των υπόλοιπων πλοίων της ROC.

Σημειώνεται ότι η ROC, η οποία κατέρρευσε οικονομικά, τελικά επαναδραστηριοποιεί τα πλοία της μετά την απόφαση του Εφετείου Πειραιά να κάνει δεκτή την αίτησή της για την ένταξή της στο άρθρο 45 του Ν. 1892/90, για εκκαθάριση εν λειτουργία, που σημαίνει «πάγωμα» όλων των ένδικων απαιτήσεων των πιστωτών της για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών. Επίτροπος διαπραγματευτής διορίστηκε ο δικηγόρος Πειραιά Γρ. Τιμαγένης. Οι εκπρόσωποι των ναυτεργατών, στη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης, έσκισαν το σχετικό έγγραφο της εταιρίας που περιείχε τις προκλητικές της απαιτήσεις, κάνοντας σαφές ότι δεν πρόκειται να μείνει έξω από το πλοίο ούτε ένας ναυτεργάτης. Οσον αφορά στην εξόφληση των οφειλομένων, η εταιρία πρότεινε να γίνει με διακανονισμό.

Τα όσα συμβαίνουν αυτήν την περίοδο στο χώρο της ελληνικής κρουαζιέρας έχουν προδιαγραφτεί από το 1999, οπότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την υποστήριξη της ΝΔ, έθεσε σε εφαρμογή το διαλυτικό κανονισμό 3577/92, ο οποίος «απελευθερώνει» πλήρως την εφοπλιστική ασυδοσία και τον σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ του εφοπλιστικού κεφαλαίου, με αποτέλεσμα τώρα το «μεγάλο ψάρι να τρώει το μικρό». Ηδη, στη Μεσόγειο το πάνω χέρι στην κρουαζιέρα έχουν πάρει πλέον αμερικανικές πολυεθνικές, όπως είναι η γνωστή CARNIVAL.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ