Τρίτη 9 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Ο ξένος Τύπος για τις ελληνικές εκλογές

Σε «θριαμβευτική νίκη της συντηρητικής παράταξης», με παράλληλη έμφαση σε σκοπέλους που θα αντιμετωπίσει η νέα ελληνική κυβέρνηση, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Κυπριακό αναφέρεται μεγάλη μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου.

Στη Βρετανία, η Γκάρντιαν σε άρθρο με τίτλο «Ο Καραμανλής θριαμβευτής καθώς η Ελλάδα κλίνει προς τα δεξιά», δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις πρώτες μετεκλογικές δηλώσεις του Κ. Καραμανλή για «επένδυση σε Πολιτισμό, Παιδεία, Ολυμπιακούς Αγώνες και Κυπριακό». Ο απεσταλμένος της Ιντιπέντεντ αρθρογραφεί για τη «διπλή πρόκληση», που αντιμετωπίζει άμεσα η νέα κυβέρνηση «με τις καθυστερήσεις στα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες» και τις συνομιλίες για το Κυπριακό... Δεν παραλείπει να σημειώσει (όπως τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Ρόιτερς, Ασοσιέιτεντ Πρες) πως ο νέος πρωθυπουργός «δεν έχει ποτέ διατελέσει υπουργός», ενώ επικαλείται δήλωση του Θεόδωρου Κολουμπή του Ελληνικού Ιδρύματος Αμυντικής και Εξωτερικής Πολιτικής πως «ελάχιστη πολιτική αλλαγή, μεταξύ απερχόμενης και νέας κυβέρνησης, αναμένεται σε εξωτερική και οικονομική πολιτική, ΕΕ και Κυπριακό»... Οι Τάιμς του Λονδίνου αρκούνται σε αναμετάδοση πληροφοριών ειδησεογραφικών πρακτορείων. Ανάλογα τα ρεπορτάζ του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου BBC η ελληνική υπηρεσία του οποίου φιλοξενεί δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Τ. Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα. Σε ερώτηση για το Αιγαίο, ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε πως «υπάρχει σειρά αλληλοσυνδεόμενων ζητημάτων», μεταξύ Αγκυρας - Αθήνας αλλά πως «δε θα ήταν σωστό να πούμε ότι κάποια διαφορά είναι πιο σημαντική ή πιο επείγουσα».

Παρόμοιου περιεχομένου άρθρα φιλοξένησε μεγάλη μερίδα Τύπου στη Γαλλία. Η εφημερίδα «Figaro» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Μετά από δέκα χρόνια η Ελλάδα ξανασμίγει με τη δεξιά», φιλοξενεί ρεπορτάζ από την Αθήνα, αλλά και συνέντευξη του Κώστα Καραμανλή, με τίτλο: «Θα πολεμήσουμε τη γραφειοκρατία». Η «Le Monde» δημοσιεύει ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Στην Ελλάδα η δεξιά επιβάλλει βαριά ήττα στο ΠΑΣΟΚ που βρισκόταν στην εξουσία για έντεκα χρόνια» και επισημαίνει πως η «Κύπρος θα είναι ο πρώτος φάκελος με τον οποίο θα ασχοληθεί ο Κώστας Καραμανλής».

Βασικό θέμα στις σελίδες των διεθνών θεμάτων αποτελούν για τον Ιταλικό Τύπο οι εκλογές στην Ελλάδα με τις δύο μεγαλύτερες ιταλικές εφημερίδες «Κοριέρε ντέλα Σέρα» και «Ρεπούμπλικα» να αφιερώνουν σημαντικό χώρο. Η ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε ντε λα Σέρα» δημοσιεύει μετεκλογική συνέντευξη του Κ.Καραμανλή στην οποία διατυπώνεται το κυβερνητικό πρόγραμμα με έμφαση σε ΕΕ και εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οικονομική πολιτική, με στόχο προσέλκυση επενδύσεων, καταπολέμηση γραφειοκρατίας και διαφθοράς, ενίσχυση της Παιδείας.

Η «Ρεπούμπλικα» δίνει έμφαση στην ήττα του ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας πως παρά τις φήμες, «ο Γ. Παπανδρέου δεν κατόρθωσε να επαναλάβει το εγχείρημα του 2000».

Η ισπανική εφημερίδα «Ελ Μούντο» δημοσιεύει άρθρο για την «πανηγυρική νίκη των Συντηρητικών στις εκλογές», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο βιογραφικό του νέου πρωθυπουργού που τον χαρακτηρίζει σαν «έναν απ' τους καλύτερους ρήτορες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής»...

Η νίκη της συντηρητικής παράταξης προβάλλεται στο σύνολο του αυστριακού Τύπου, ενώ στα ραδιοτηλεοπτικά δελτία ειδήσεων τονίζεται ως αιτία της εκλογικής νίκης της Νέας Δημοκρατίας «η απόρριψη της σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής που συνδέθηκε τελευταία με τη διαφθορά»....

Ευρεία δημοσιότητα δίνεται από το σύνολο του ολλανδικού Τύπου στην εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, που κατά γενική εκτίμηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύο δύσκολες αποστολές: Κυπριακό και Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η νίκη της «Νέας Δημοκρατίας» στις βουλευτικές εκλογές αποτελεί την κεντρική είδηση στο σύνολο του σημερινού του βουλγαρικού Τύπου, που επισημαίνεται ιδιαίτερα η πρόθεση της νέας κυβέρνησης να προχωρήσει σε «σύγχρονη πολιτική» στον τομέα της μετανάστευσης με απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών...

Στις μεγάλες καθυστερήσεις που «παρατηρούνται στις ετοιμασίες για την ασφάλεια, αλλά και τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων», αλλά και «στις γρήγορες αποφάσεις που χρειάζονται» στο Κυπριακό προ της ένταξης του νησιού στην ΕΕ επισημαίνει η ανταπόκριση των δύο ρεπόρτερ της Ουάσιγκτον Ποστ σε ρεπορτάζ με τίτλο: «Οι συντηρητικοί τερματίζουν την εξουσία των Σοσιαλιστών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ