Τρίτη 9 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΠΑΣΟΚ
Προσπάθεια να προστατευτεί ο Γ. Παπανδρέου

Πολλά κομματικά και κυβερνητικά στελέχη εκτός Βουλής

Παπαγεωργίου Βασίλης

Να «προφυλάξουν» με κάθε τρόπο τον Γ. Παπανδρέου επιχειρούν, μετά την εκλογική τους ήττα, τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου ο νεοεκλεγείς πρόεδρος να βγει ...αλώβητος από την πανωλεθρία.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτες χτεσινές συσκέψεις τόσο στη Χαριλάου Τρικούπη, όσο και στο δεύτερο «στρατηγείο» του ΠΑΣΟΚ, στη Μαυρομιχάλη, έγιναν χωρίς την παρουσία του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος καθ' όλη τη διάρκεια της επομένης των εκλογών προτίμησε να μείνει στο σπίτι του στην Ερυθραία και να προχωρήσει μόνο σε μια σύντομη δήλωση αργά το απόγευμα, με την οποία υποστήριξε ότι στο «επόμενο διάστημα θα κάνουμε τις εκτιμήσεις μας».

Αυτό που φαίνεται από τις πρώτες αυτές στιγμές είναι ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσουν την τακτική των χαμηλών τόνων και θα προσπαθήσουν να ...αποδείξουν ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν είχε αρκετό χρόνο στη διάθεσή του για να αναστρέψει το κλίμα, κάτι που ανέφερε και ο ίδιος στη δήλωσή του αμέσως μετά την εκλογική ήττα, υποστηρίζοντας: «Ο χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν λίγος για να πείσουμε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού για την αξιοπιστία της πρότασής μας». Εξάλλου, οι συγκεκριμένες δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ φανέρωσαν ότι το μέχρι πρότινος κυβερνών κόμμα θα ακολουθήσει την ίδια γραμμή αντιπολίτευσης με τη ΝΔ, δηλαδή της κριτικής απέναντι στις διαχειριστικές ικανότητες της κυβέρνησης. «Θα στηρίξουμε όλες τις κρίσιμες επιλογές», είπε χαρακτηριστικά το βράδυ των εκλογών ο Γ. Παπανδρέου, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι το ΠΑΣΟΚ και από τη θέση της αντιπολίτευσης θα συναινέσει στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που θα συνεχίσει να εφαρμόζει η ΝΔ.

«Δεσμεύομαι ότι όλοι μας, μαζί, θα ανανεώσουμε το ΠΑΣΟΚ με μπροστάρη τη νεολαία», είπε.

Εξάλλου, η πρόσφατη ανάδειξη του Γ. Παπανδρέου στην προεδρία του κόμματος και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να ασκήσουν κριτική για το αποτέλεσμα. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο η φράση του Γ. Παπανδρέου όπου υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ, μετά από μία μακρά περίοδο διακυβέρνησης, διατήρησε συσπειρωμένες τις δυνάμεις του», φαίνεται ότι θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί από τον κομματικό μηχανισμό, ειδικά μπροστά στις ευρωεκλογές. Παράλληλα, έντονη ήταν και η φημολογία που κυκλοφόρησε χτες, στη Χαριλάου Τρικούπη, για επίσπευση της διεξαγωγής του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που είναι προγραμματισμένο για τον Οκτώβρη. Πολύ πιθανό, όμως, είναι μέσα στο Μάρτη να συγκληθεί η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου έκαναν λόγο για ευθύνες του Κ. Σημίτη, για καθυστέρηση στην πορεία της αλλαγής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, διαψεύδοντας ουσιαστικά όλους αυτούς που διατυμπάνιζαν πολύ καιρό πριν τη ...διαδοχή ότι το ΠΑΣΟΚ θα κατέβαινε στις εκλογές με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό.

Ο Κ. Σημίτης χτες υπέβαλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο, την παραίτησή του και αμέσως μετά με δήλωσή του ευχήθηκε «στη ΝΔ καλή επιτυχία στο έργο της για το συμφέρον του ελληνικού λαού».

Το εκλογικό αποτέλεσμα σχολίασε και ο Αν. Ανδριανόπουλος, ο οποίος με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΦΛΑΣ» απέδωσε την ήττα στην κίνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως υποστήριξε, προς τις «παραδοσιακές αρχές του». Ο βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε: «Διαρροή προς τα αριστερά δεν υπήρξε, υπήρξε μια τρομακτική διαρροή προς τα δεξιά. Κατά συνέπεια εγώ εκτιμώ πως αυτή η προσπάθεια να κινηθεί προς τις παραδοσιακές αρχές του ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες 10 μέρες ήταν μια αντίστροφη κίνηση προς την τάση της κοινωνίας. Η κοινωνία κινούνταν δεξιά κι έγινε μια κίνηση προς τα αριστερά και φυσικό ήταν αυτό να μεγαλώσει την ψαλίδα».

Εκτός Βουλής ...πρώην κυβερνητικά στελέχη

Την ίδια στιγμή, η εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ άφησε εκτός Κοινοβουλίου πλήθος πρώην κυβερνητικών στελεχών. Η συρρίκνωση κατά περίπου 40 έδρες της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα στοιχεία που μέχρι αργά χτες το βράδυ υπήρχαν από την καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης άφησαν έξω από το Κοινοβούλιο υπουργούς και υφυπουργούς των κυβερνήσεων του Κ. Σημίτη.

Συγκεκριμένα, εκτός μένουν ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Δρυς, τη θέση του οποίου κατέλαβε στην Κέρκυρα η ηθοποιός Α. Γκερέκου, και ο υπουργός Αιγαίου, Ν. Σηφουνάκης, καθώς και οι υφυπουργοί: Οικονομικών Ν. Φαρμάκης, Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, Εθνικής Αμυνας Θ. Κοτσώνης, Εσωτερικών Ν. Μπίστης, Ανάπτυξης Αλ. Καλαφάτης, Παιδείας Ν. Γκεσούλης και Γ. Θωμάς, Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος και Λ. Τζιώλας, Υγείας Β. Κοντογιαννόπουλος.

Επίσης, δεν εκλέγονται μια σειρά από κορυφαία και γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων οι: Στ. Μανίκας, Στ. Τζουμάκας, Γ. Δασκαλάκης, Π. Κρητικός, Β. Κοντογιαννόπουλος, Α. Μαντέλης, Θ. Τσουκάτος, Ε. Ανουσάκη, Λ. Βερυβάκης, Π. Φωτιάδης, Γ. Ζαφειρόπουλος, Χρ. Σμυρλής, Λ. Αποστολίδης, Μ. Μπετενιώτης, Λ. Κανελλόπουλος, Σ. Βαλυράκης, Γερ. Αρσένης και Κ. Παπούλιας.

Επίσης, μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχε οριστικοποιηθεί η «είσοδος» του Π. Φασούλα στη Βουλή.

Εκλέγονται στις μεγάλες περιφέρειες

Στις μεγάλες περιφέρειες της χώρας από το ΠΑΣΟΚ εκλέγονται: Στην Α΄ Αθηνών οι: Κ. Σκανδαλίδης, Χρ. Παπουτσής, Ν. Αλευράς, Θ. Τσούρας, Σ. Ράπτη, Γ. Παπαντωνίου. Στη Β΄ Αθηνών οι: Μ. Αποστολάκη, Αν. Λοβέρδος, Β. Παπανδρέου, Γ. Δημαράς, Απ. Κακλαμάνης, Π. Ευθυμίου, Αλ. Παπαδόπουλος, Τ. Χυτήρης, Κ. Κουλούρης, Κ. Γείτονας, Ελ. Κούρκουλα, Χρ. Πρωτόπαππας, Στ. Μπένος, Ν. Κατσέλη, Γ. Ανωμερίτης, Αργ. Γιαννόπουλος, Μ. Παπαϊωάννου. Στην Α΄ Πειραιώς: Κώστας Σημίτης. Στη Β΄ Πειραιώς οι: Γρ. Νιώτης, Δ. Λιντζέρης, Γ. Διαμαντίδης. Στην Α΄ Θεσσαλονίκης οι: Χ. Καστανίδης, Ε. Βενιζέλος, Χ. Αράπογλου, Α. Τσοχατζόπουλος, Γ. Μαγκριώτης. Στη Β΄ Θεσσαλονίκης: Β. Γερανίδης. Στο υπόλοιπο Αττικής οι: Θ. Πάγκαλος, Ντ. Βρεττός, Ε. Χριστοφιλοπούλου, Ηλ. Παπαηλίας, Β. Οικονόμου.

Τέλος, οι έξι βουλευτές που εκλέγονται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ είναι οι: Α. Διαμαντοπούλου, Μ. Δαμανάκη, Στ. Μάνος, Μ. Ανδρουλάκης, Α. Ανδριανόπουλος και Σ. Κοσμίδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ