Κυριακή 16 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χαράγματα αντίστασης και ελπίδας

Μαύρο, το χρώμα του πολέμου, της θλίψης, του θανάτου, της καταστροφής. Ασπρο, το απόλυτο αντίθετο του μαύρου, η αρχή της ζωής, η πρώτη αχτίδα της ελπίδας

Α. Ραντόσεβικ «Ανοιξιάτικο δείπνο»
Α. Ραντόσεβικ «Ανοιξιάτικο δείπνο»
Το άσπρο και το μαύρο, κυριαρχούν στα έργα των Γιουγκοσλάβων καλλιτεχνών, που εκτίθενται αυτές τις μέρες στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (πάρκο Ελευθερίας). Πρόκειται για την έκθεση «V Διεθνής Μπιενάλε Χαρακτικής Βελιγραδίου '98 - Δύο χρόνια μετά - Ελληνική και γιουγκοσλαβική συμμετοχή». Μία σημαντική εικαστική διοργάνωση, η οποία πραγματοποιείται από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, την Οργανωτική Επιτροπή της 5ης Διεθνούς Μπιενάλε Χαρακτικής Βελιγραδίου, τη ΔΕΤΠΑΝ και το Κέντρο Χαρακτικής του Δήμου Νεάπολης Θεσσαλονίκης.

Περιλαμβάνει 30 έργα Γιουγκοσλάβων καλλιτεχνών και 15 Ελλήνων, που συμμετείχαν στην Μπιενάλε Χαρακτικής του Βελιγραδίου, το 1998, και αποδεικνύει ότι η σύγχρονη γιουγκοσλαβική χαρακτική εξακολουθεί να έχει - παρά το αιματοκύλισμα της χώρας - από τις πιο δυνατές παρουσίες σε διεθνές επίπεδο.

«Σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, η έκθεση αυτή αποτελεί μια διέξοδο. Εχουμε τη δυνατότητα να δείξουμε στο κοινό τι έχουμε κάνει», μας λέει ο διευθυντής της Μπιενάλε του Βελιγραδίου, χαράκτης, Μπ. Καράνοβιτς. «Δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε με τους Ελληνες καλλιτέχνες. Στο παρελθόν έχουμε κάνει, στη Θεσσαλονίκη, μια μεγάλη έκθεση των Σέρβων καλλιτεχνών. Στη Θεσσαλονίκη επίσης, διοργανώθηκε και παρουσιάστηκε η έκθεση των καθηγητών . Πιστεύουμε ότι σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, μπορούμε να κάνουμε και μεγάλες εκθέσεις ή να συνεχίσουμε τη Διεθνή Μπιενάλε Χαρακτικής».

«Τα τελευταία δέκα χρόνια» μας λέει ο καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Βελιγραδίου, Β. Κρίστιτς, «οι δύσκολες συνθήκες της ζωής, σταμάτησαν λίγο τους καλλιτέχνες. Τώρα οι καλλιτέχνες προσπαθούν να βρουν έναν άλλο τρόπο και άλλα υλικά για να εκφράσουν τον εαυτό τους. Οι Γιουγκοσλάβοι είχαν μια ξεχωριστή θέση στη χαρακτική. Η χαρακτική σαν τέχνη δίνει τη δυνατότητα στους δημιουργούς να κάνουν ανταλλαγές των έργων, να τα στέλνουν, σχετικά εύκολα, στο εξωτερικό. Η Μπιενάλε Βελιγραδίου ξεκίνησε με σκοπό να έρθουν στο Βελιγράδι οι δημιουργίες καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο. Να δούμε από κοντά τα έργα των άλλων καλλιτεχνών. Καταφέραμε να φέρουμε έργα από 45 χώρες και μέσα στον πόλεμο, μέσα στο εμπάργκο, ήρθαν έργα από την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Αμερική. Αυτό μας έδωσε κουράγιο να συνεχίσουμε και μετά».

«Ο πόλεμος και η κατάσταση που ζούμε τα τελευταία δέκα χρόνια, επέδρασαν και στην καλλιτεχνική δημιουργία. Ομως, δεν μπορούμε να δούμε αμέσως τα αποτελέσματα που είχε ο πόλεμος στο έργο των καλλιτεχνών. Παρ' όλα αυτά έχουν διαφοροποιηθεί και τα θέματα και τα υλικά. Στην τωρινή, για παράδειγμα, έκθεση, αμέσως ξεχωρίζει ο επισκέπτης τα έργα των Γιουγκοσλάβων, από εκείνα των Ελλήνων. Τα περισσότερα από τα δικά μας είναι σε μαύρο και άσπρο».

Η έκθεση αποτελεί συνέχεια μιας σειράς ενεργειών και εκδηλώσεων συμπαράστασης προς το γιουγκοσλαβικό λαό. Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για βοήθεια προς το γιουγκοσλαβικό λαό.

Οπως σημειώνει το ΔΣ του Επιμελητηρίου, «η έκθεση διοργανώθηκε ένα χρόνο μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ ενάντια σ' ένα κυρίαρχο κράτος, γιατί οι ανάγκες του γιουγκοσλαβικού λαού σε φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, που δημιούργησε η επέμβαση, σήμερα είναι μεγαλύτερες από ποτέ . Η παρουσίαση της ελληνικής και γιουγκοσλαβικής συμμετοχής στην "Μπιενάλε του Βελιγραδίου" έρχεται να θέσει ερωτήματα ζωής για τον άνθρωπο, την πορεία του, τη δημιουργικότητά του, τη συνεργασία για την ειρήνη, προϋπόθεση για τη δημιουργία και την ίδια τη ζωή».

Οι Ελληνες καλλιτέχνες, που παρουσιάζουν έργα τους, είναι οι: Γ. Παπαδάκης, Τ. Νικολαΐδου, Γ. Βλασσόπουλος, Β. Τσαλαματά, Π. Παντολφίνι, Φ. Οικονομίδου, Ι. Καψιδάκης, Σ. Παναγιωτάκης, Α. Βιταστάλη, Μ. Γιανναδάκης, Ξ. Σαχίνης, Β. Σπεράντζας, Μ. Ελευθεριάδης, Δ. Σιατερλή, Ε. Γκουτενσχουάερ. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21 Απρίλη. Θα λειτουργεί από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Το απόγευμα της Κυριακής, αλλά και ολόκληρη τη Δευτέρα, η έκθεση θα παραμείνει κλειστή.


Η. Μόρτογλου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ