Κυριακή 16 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Ο στιλπνός πετεινός

Θα βάλετε νερό στο κρασί σας; Ρώτησε ένας ιλουστρασιόν δημοσιογράφος γνωστού καναλιού ένα μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, που από τα χρόνια του και μόνο φαινόταν να έχει περάσει μέσα από τη φωτιά. Θα κάνετε, επιτέλους, το άνοιγμα στην κοινωνία; Και τι θέση παίρνει το Κόμμα σας απέναντι στην τέχνη, στον αθλητισμό, απέναντι στο ζωντανό σώμα της Εκκλησίας;

Με το δικαίωμα της αγάπης, παίρνω κι εγώ θέση δίπλα στον σεμνό σύντροφο και απαντώ στον στιλπνό πετεινό. Σ' αυτές τις εκλογές, ζήσαμε το θρίαμβο της εικόνας. Αλήθεια, ποιος περίμενε ότι ο Νίκος Φώσκολος του Αγνώστου Πολέμου, με τον θρυλικό Βαρτάνη της χούντας, θα έβγαζε εκπρόσωπό του στο Κοινοβούλιο; Η γνωστή Σελήνη της ανεκδιήγητης Λάμψης θα λάμπει ως «φως» στη νέα Βουλή. Αρκούσε ένα μακιγιάζ από τους γνωστούς κοσμικούς κύκλους, για να γίνει η Σελήνη μια λυχνία εκατό κηρίων πάνω από το αμήχανο μέλλον μας.

Σ' αυτό βοήθησε η αποθέωση του λόγου ορισμένων ηθοποιών, που χρόνια τους βλέπω να μιλάνε επί παντός επιστητού, κριτικάροντας το κιτς της καθημερινής ζωής με σοβαροφάνεια. Κιτς, που οι ίδιοι στηρίζουν με τη συμμετοχή τους στα σκουπίδια, που μας τροφοδοτεί καθημερινά η τηλεόραση από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Ναι, αυτές οι εκλογές ήταν ο θρίαμβος της εικόνας. Η έκπληξη, όμως, δημιουργήθηκε από το χώρο του αθλητισμού. Τα τελευταία χρόνια είχε δημιουργηθεί ένα πεδίο, όπου οι έφηβοι ανάσαναν βαθιά, είχε δημιουργηθεί μια μικρή δημοκρατία, παράξενη, στο χώρο του αθλητισμού, που προσπαθούσε να κρατηθεί με αξιοπρέπεια. Βέβαια, χόρευαν μαζί της και οι πολυεθνικές εταιρίες, και θύμωνα που τη χρησιμοποιούσαν σαν εμπόρευμα. Αλλά έβλεπα ότι ερήμην των εταιριών ο κάθε έφηβος ταυτιζόταν με τον αγαπημένο του αθλητή, δημιουργώντας ένα περιβάλλον, όπου θα μπορούσε να ανθίσει η προσωπική του ανταρσία. Με τις εκλογές όμως, αυτή η ανταρσία ξέφτισε απότομα. Γιατί οι εκπρόσωποι του αθλητισμού αποφάσισαν να αποτελούν μέρος του περιβάλλοντος των χειροκροτητών του πρωθυπουργού. Αφομοιώθηκαν.

Να σε διακόψω λίγο, μου λέει ο στιλπνός πετεινός, αφού τόσο σε ενοχλούν οι καλλιτέχνες και οι αθλητές που πλησίασαν τον πρωθυπουργό. Για πες μου τώρα, τι έχεις να πεις για τον Χριστόδουλο και το τηλεγράφημα που έστειλε στον πρωθυπουργό, μόλις εκλέχτηκε, λέγοντάς του ότι το θετικό του έργο έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στην εκλογική του επιτυχία;

Γνωρίζω ότι η Εκκλησία πάντα ερωτοτροπούσε με την εκάστοτε εξουσία, ακόμα και σε καιρούς άγριους. Ως ονειροπόλος, όταν σκέφτομαι καμιά φορά την Εκκλησία, θα την ήθελα «χύμα», όπως στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, κτίσμα χωρίς σκεπή, να μπαίνει μέσα ο κόσμος και να βλέπει υπέροχα κίτρινα άνθη να πέφτουν αργά. Και αν προσπαθήσει κανείς να μετατρέψει το χώρο αυτό σε μαγαζί, να έρχεται ο Νυμφίος και το να κάνει «καλοκαιρινό». Εκεί να συναντιούνται άνθρωποι που έχουν κληθεί να συνέλθουν επί το αυτό, να φέρουν τη ζωή τους και να γίνουν κάτι περισσότερο από εκείνο που ήταν: Μια κοινότητα με νέα ζωή. Γιατί, όπως λέει ο Σμέμαν, για το χριστιανισμό, το κριτήριο δεν είναι η βοήθεια, αλλά η αλήθεια.

Είδατε πόσο τρυφερός είμαι με την ορθοδοξία, αν και επαναστάτης, στιλπνέ πετεινέ; Αφού, λοιπόν, το ζητούμενο είναι η αλήθεια, δεν μπορώ να μην μπω στον πειρασμό, δίχως ίχνος μνησικακίας, να ρωτήσω γιατί, αλήθεια, στο εορτολόγιο δεν έχω δει ούτε ένα όνομα, ούτε μια συγγνώμη για τους αγίους της Αριστεράς, που, ενώ κατέβαιναν με τη θέλησή τους στον Αδη, στην πιο κρίσιμη στιγμή του έθνους, δε γνώριζαν αυτό το γράμμα που εστάλη από το Αγιο Ορος, στις 13 Απριλίου 1941, «προς την αυτού εξοχότητα τον αρχικαγκελάριον του ενδόξου γερμανικού κράτους κύριον κύριον Αδόλφον Χίτλερ», όπως «αναλάβει υπό την υψηλήν προσωπικήν αυτής προστασίαν και κηδεμονίαν τον ιερόν τούτον τόπον...» (από το βιβλίο του μοναχού Θεόκλητου Διονυσιάτου, Ο γέροντάς μου Γαβριήλ Διονυσιάτης, εκδ. «Αστήρ», σελ. 89).

Δεν πρόλαβα να ολοκληρώσω, και συνήλθα απότομα μέσα στην πραγματικότητα. Δεν υπήρχε δημοσιογράφος - στιλπνός πετεινός, ούτε σιωπηλός σύντροφος. Είχα ξεχαστεί μπροστά σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία, κατοχική, ενός αγωνιστή με βαθύ βλέμμα. Συμβαίνει καμιά φορά...


Tου
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ