Τρίτη 16 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ
Αγωνιστική αντιπολίτευση υπέρ των λαϊκών αναγκών

Αγωνιστικό κάλεσμα στους γιατρούς της χώρας να δημιουργήσουν μια ριζοσπαστική συσπείρωση που θα συνεργάζεται με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και θα αποτελέσει το μόνο ικανό μέτωπο αντίστασης στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική Υγείας, που θα συνεχιστεί και από τη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απηύθυναν οι συνδικαλιστές της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών (ΔΠΚΓ) στην Τακτική Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο.

«Η επιδείνωση των προβλημάτων των γιατρών και κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ είναι περισσότερο από βέβαιη. Το πρόγραμμα της ΝΔ αναιρεί τις όποιες αυταπάτες. Η συναίνεση σήμερα του ΠΑΣΟΚ, όπως προηγούμενα της ΝΔ, είναι δεδομένη. Οσο η εργασία και του γιατρού θα αποτελεί πηγή πλουτισμού των επιχειρηματιών υγείας, η θέση του γιατρού θα επιδεινώνεται εργασιακά, επιστημονικά και κοινωνικά», τόνισε η ΔΠΚΓ και με ανακοίνωσή της που μοιράστηκε στη Γενική Συνέλευση.

Επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της ΔΠΚΓ, η ηγεσία του ΠΙΣ, που πρόσκειται στη ΔΑΚΕ, κινήθηκε σε πανηγυρικό κλίμα και απέφυγε όχι μόνο να συγκρουστεί, αλλά και να τοποθετηθεί στα κορυφαία θέματα της πολιτικής Υγείας. Και καλλιεργώντας τον αποπροσανατολισμό, επικέντρωσε τη συζήτηση στα ζητήματα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τις αμοιβές των γιατρών, προβλήματα που σχετίζονται με το ΤΣΑΥ κ.α. Τη σιωπή ή τη συναίνεση με την εφαρμοζόμενη πολιτική Υγείας ακολούθησαν και οι ηγεσίες της ΠΑΣΚΓ και της ΑΕΓ (πρόσκειται στο ΣΥΝ). Στη Γενική Συνέλευση παραβρέθηκε και ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης, που - όπως είπε ο ίδιος - δεν μπήκε στην ουσία της πολιτικής που θα ακολουθήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου, λέγοντας πως αυτό θα γίνει μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Στον αντίποδα της συναίνεσης, η ΔΠΚΓ επισήμανε ότι οι στρατηγικές που διαμορφώνονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και στη χώρα μας προμηνύουν όξυνση των προβλημάτων και κατέθεσε συνολική πρόταση για τους στόχους πάλης του ΠΙΣ τον επόμενο χρόνο. «Η ΝΔ - τόνισε η ΔΠΚΓ - δε θέλει, αλλά και δεν μπορεί να βελτιώσει τη θέση της πλειοψηφίας των γιατρών, γιατί αυτό έρχεται σε σύγκρουση με τη γενικότερη πολιτική της ενίσχυσης του επιχειρηματικού τομέα και του ανταγωνισμού την οποία υπηρετεί». Οι επαίσχυντοι νόμοι που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - υπογράμμισε η ΔΠΚΓ - είχαν τη συναίνεση της ΝΔ και των αντίστοιχων πλειοψηφιών στο συνδικαλιστικό κίνημα των γιατρών του ΙΚΑ και του ΠΙΣ.

Η ΔΠΚΓ τάχτηκε υπέρ των δίκαιων αιτημάτων των μισθωτών γιατρών στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, καθώς και υπέρ της αύξησης των ιατρικών αμοιβών και πράξεων για τον αυτοαπασχολούμενο ιδιώτη γιατρό και όχι για τις επιχειρήσεις, η οποία να καλυφθεί απ' τον κρατικό προϋπολογισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ