Τρίτη 16 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Μπροστά με μαζικούς ταξικούς αγώνες

Σε καλά οργανωμένους, μαζικούς, ταξικούς αγώνες ενάντια στην πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, είναι σταθερά προσανατολισμένες οι δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, καθώς αύριο αρχίζουν στην Αθήνα οι εργασίες του 32ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, ενώ στις 31 του Μάρτη έχει αποφασιστεί η 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ηδη σήμερα σε Αθήνα και Πειραιά, το ΠΑΜΕ διοργανώνει πλατιές συσκέψεις για την καλύτερη προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας, αλλά και για την παρέμβαση των δυνάμεών του στο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Στην Αθήνα η σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών γίνεται στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, Πλατεία Κάνιγγος) και ώρα 6 μ.μ. Στον Πειραιά η σύσκεψη διοργανώνεται από την τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ την ίδια ώρα, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Το ΠΑΜΕ προετοιμάζεται να δώσει τη μάχη της απεργίας, προβάλλοντας το δικό του αγωνιστικό πλαίσιο, που ανταποκρίνεται και εκφράζει τις πραγματικές ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Παλεύει και καλεί και όλους τους εργαζόμενους να παλέψουν για κατώτερο μισθό 1.100 ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 44 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 880 ευρώ, για ουσιαστικές αυξήσεις σε όλα τα επίπεδα των μισθών και των συντάξεων. Οι δυνάμεις του έχουν στρατευτεί στον αγώνα, για την υπεράσπιση των ανέργων, για να μην περάσει η απελευθέρωση του ωραρίου, για να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που ανατρέπουν εργασιακά δικαιώματα και κατοχυρώνουν τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Οι ταξικές δυνάμεις θα συνεχίσουν την πάλη τους για μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, για συντάξεις στο 80% του μισθού, για δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας και Παιδείας.

Τις θέσεις αυτές, που προβάλλουν με την απεργία, θα τις καταθέσουν και μέσα στο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Μια ΓΣΕΕ, που η πλειοψηφία της, με κύρια ευθύνη των ηγεσιών, σέρνεται πίσω από τα δόγματα της εργοδοσίας για «ανταγωνιστικότητα» και παραγωγικότητα. Που χρόνια τώρα, στηρίζει μέσα από τον «κοινωνικό διάλογο» τις βασικές απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου και έχει συμβάλει τα μέγιστα στη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων.

Γι' αυτό οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δεν πρόκειται να υποστείλουν τον αγώνα ενάντια στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Θα συνεχίζουν να αποκαλύπτουν μπροστά στην εργατική τάξη το ρόλο τους, ως βασικού στηρίγματος των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας.

Ταυτόχρονα οι ταξικές δυνάμεις δεν πρόκειται να δώσουν ούτε μια ώρα «περίοδο χάριτος» στη νέα κυβέρνηση της ΝΔ που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης του Μάρτη. Η ΝΔ έχει δώσει δείγματα γραφής, και ως κυβέρνηση παλαιότερα, αλλά και ως αξιωματική αντιπολίτευση, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το προεκλογικό της πρόγραμμα, οι δεσμεύσεις της, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι και από τη θέση της κυβέρνησης θα συνεχίσει να στηρίζει την πλουτοκρατία, τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών. Θα συνεχίσει το αντεργατικό έργο των προκατόχων της, στα πλαίσια της γενικότερης αντιλαϊκής στρατηγικής που χαράζει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΜΕ και οι δυνάμεις του θα σταθούν απέναντι και στην πολιτική της νέας κυβέρνησης. Με σταθερό τον ταξικό τους προσανατολισμό θα δυναμώσουν τους αγώνες για τα δικαιώματα των εργαζομένων, για την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουν να ενώνουν όλους τους εργάτες και τους μισθωτούς σε ταξική βάση, ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό. Να δείχνουν το δρόμο για την οριστική απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ