Τετάρτη 17 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ
Προετοιμάζουν το έδαφος για σκληρά μέτρα

H κυβέρνηση της ΝΔ, σε αγαστή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, προετοιμάζει το έδαφος για την εφαρμογή μακροπρόθεσμης σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής με πρόσχημα την ...καμένη γη που παρέλαβε από το ΠΑΣΟΚ.

Χτες δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία της Eurostat για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους των 15 κρατών-μελών για το 2003. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η Ελλάδα εμφανίζει έλλειμμα 1,7% του ΑΕΠ και χρέος 102,4% του ΑΕΠ, το δεύτερο υψηλότερο μετά την Ιταλία, το χρέος της οποίας ανήλθε στο 106,2% του ΑΕΠ. Για την Ελλάδα τα στοιχεία αυτά είναι προσωρινά καθώς αναμένεται κλιμάκιο της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, το οποίο - από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση - θα προχωρήσει στη «δημοσιοοικονομική απογραφή», όπως έχει ανακοινώσει ήδη ο νυν υπουργός Οικονομίας.

Δεν αποκλείεται, μετά τη δημοσιονομική απογραφή, το έλλειμμα να πλησιάσει, ή και να ξεπεράσει το όριο του 3% - που έχει τεθεί ως απαγορευτική οροφή από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ - και η εξέλιξη αυτή να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για την επιβολή σκληρών δημοσιονομικών πολιτικών. Αυτό βέβαια που αποφεύγει επιμελώς να επισημάνει η κυβέρνηση, είναι ότι η κύρια πηγή των δημοσιονομικών ελλειμμάτων είναι οι δαπάνες των Ολυμπιακών έργων, οι οποίες τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, ενώ αναμένεται να «φουσκώσουν» και άλλο με τα πρόσθετα κονδύλια που θα απαιτηθούν για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Και το «φέσι» αυτό, το οποίο θα πληρώσει μέχρι κεραίας ο ελληνικός λαός, να αποτελέσει ένα ωραίο άλλοθι για αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων και επιβολή νέων αντιλαϊκών βαρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ