Τετάρτη 17 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
«Συντονισμένο» ξεκλήρισμα από ΕΕ - καπνοβιομηχάνους

Οι καπνέμποροι βρήκαν καιρό... για να δώσουν τιμές εξαφάνισης της καπνοκαλλιέργειας!

Ο,τι περνάει από το χέρι τους... κάνουν οι καπνέμποροι για να καταφέρουν τελικά να διώξουν όλους τους καπνοπαραγωγούς μια ώρα αρχύτερα από την καπνοκαλλιέργεια. Οι τιμές που δίνουν φέτος οι καπνέμποροι είναι της ντροπής και της ξεφτίλας. Κι από την άλλη ο Σύνδεσμος των καπνοβιομηχάνων βγαίνει και κάνει προτάσεις για να αυξηθεί το αποσυνδεμένο πριμ όσο γίνεται, για να μη σβήσει λέει η ελληνική καπνοκαλλιέργεια...

Πρόκειται για μέγιστη υποκρισία από υποστηρικτές και θεματοφύλακες της από χέρι αντιαγροτικής και καταστροφικής πολιτικής της ΕΕ. Πρώτα απ' όλα, αν οι καπνέμποροι δε θέλουν να σβήσει η καπνοκαλλιέργεια οφείλουν να ζητήσουν ανατροπή της νέας ΚΑΠ και της ολέθριας αντιαγροτικής φιλοσοφίας της. Κατά δεύτερο λόγο οφείλουν να δώσουν τιμές επιβίωσης στους καπνοπαραγωγούς. Για παράδειγμα χτες ο Σύνδεσμος των καπνοβιομηχάνων έβγαλε μια ανακοίνωση για να πει ανάμεσα σε άλλα ότι ενδιαφέρεται για τις ποικιλίες «Μπασμά», «Κατερίνη» και «Βιρτζίνια». Για τις υπόλοιπες;...

Ομως με το ξεκίνημα της τρέχουσας εμπορικής περιόδου οι καπνέμποροι τσάκισαν και την τιμή στα «Βιρτζίνια». Πριν μερικά χρόνια η τιμή στα «Βιρτζίνια» ήταν υπολογισμένη τώρα σε ευρώ 1,8 ανά κιλό. Πέρσι η μέση τιμή ήταν 1 ευρώ. Μέχρι το Γενάρη η μέση πανελλαδική τιμή ήταν στα 0,80 ευρώ και από το Φλεβάρη οι καπνέμποροι άρχισαν να τη ρίχνουν κι άλλο χωρίς κανένα φραγμό, φτάνοντάς τη στα 0,73 ευρώ το κιλό. Τα ίδια χάλια ισχύουν και σε μια σειρά ακόμα ποικιλίες καπνών. Η σοδειά του 2003 αγοράζεται σε ακόμα χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια στα «τσεμπελόμαυρα» και τα «Σ-79», αλλά και τα «Μπέρλεϊ». Για παράδειγμα τα «Σ-79» που είναι της «ομάδας Κατερίνη», αγοράζονται και με 8 λεπτά το κιλό, ενώ οι μπασμάδες σε Αιτωλοακαρνανία και Γρεβενά για παράδειγμα αγοράζονται από 30 έως 50 λεπτά! Επίσης φαίνεται, πως οι καπνέμποροι σφάζουν τις τιμές σε 8 ποικιλίες, για να δώσουν κάνα ψιλό παραπάνω σε δύο μόνο ποικιλίες και σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας... Επιπρόσθετα οι καπνοπαραγωγοί εκβιάζονται συνολικά από τους καπνεμπόρους με βάση τον ισχύοντα κανονισμό της ΕΕ, πως αν δεν πουλήσουν μέχρι 15 Απρίλη «Βιρτζίνια», «Μπέρλεϊ» κ.λ.π. και μέχρι 30 Απρίλη για «Μπασμά» - «Κατερίνη», θα χάσουν και την επιδότηση και θα μείνουν με την παραγωγή τους στα χέρια! Το ίδιο θέλουν να συμβαίνει και με το νέο συνδεδεμένο πριμ.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι καπνοπαραγωγοί και ειδικά οι μικρομεσαίοι, είναι πως δε θα δουν χαΐρι, από τις όποιες επιδιώξεις - θέσεις των καπνεμπόρων ή της ΠΑΣΕΓΕΣ. Οφείλουν να αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής, που οδηγεί στη συρρίκνωση της παραγωγής και στην ερήμωση της υπαίθρου. Να αγωνιστούν για βιώσιμο εισόδημα και αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής στα χωριά τους. Αλλά όλα αυτά δε θα γίνουν αν τελικά το συνδεδεμένο πριμ γίνει για παράδειγμα από 60% σε 40% και αντίστοιχα το συνδεμένο γίνει από 40% σε 60%... Ούτε θα σωθούν οι καπνοπαραγωγοί με ένα αποσυνδεδεμένο πριμ στο 100%, που θα είναι ένα επίδομα ανεργίας ή πρόνοιας και θα λειτουργεί στο εξής με εισοδηματικά κριτήρια και θα μειώνεται στο εξής όσο θέλει και βολεύεται η ΕΕ.

Μπρος σ' αυτή την κατάσταση οι καπνοπαραγωγοί θα πρέπει να αγωνιστούν μαζί με τους υπόλοιπους θιγόμενους αγρότες και όλα τα λαϊκά στρώματα για να μην περάσουν να νέα μέτρα της ΕΕ. Να αγωνιστούν για τη σύσταση παραγωγικών συνεταιρισμών, που θα παραμερίζουν τα κερδοσκοπικά συμφέροντα των καπνεμπόρων. Να αγωνιστούν για μια λαϊκή οικονομία και μια λαϊκή εξουσία, που θα προασπίζει τα δικά τους συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα των πολυεθνικών, των καπνοβιομηχάνων και καπνεμπόρων.


Κ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ