Τετάρτη 12 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ερχεται... ηλεκτρονική αύξηση των διοδίων!

Σημαντική αύξηση της τιμής των διοδίων στους εθνικούς δρόμους προοιωνίζεται η πληρωμή τους μέσω ηλεκτρονικού συστήματος, η εφαρμογή του οποίου προβλέπεται να αρχίσει από τον επόμενο μήνα. Οι αυξήσεις βέβαια αυτές το πιθανότερο είναι να επιβληθούν από το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου, καθώς συνδέονται άμεσα και με την πορεία του πληθωρισμού.

Οσον αφορά τον τρόπο πληρωμής, αυτός θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά και με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

  • Ο πρώτος τρόπος αφορά και πάλι την πληρωμή με μετρητά. Συγκεκριμένα, αφού το όχημα εισέλθει στην ειδική θυρίδα, ο υπολογιστής θα το «φωτογραφίζει», και όταν αναγνωρίσει το είδος του (ΙΧ, φορτηγό, λεωφορείο κλπ.) θα εκδίδει αντίστοιχη απόδειξη την οποία θα πληρώνει ο οδηγός.
  • Ο δεύτερος τρόπος πληρωμής θα γίνεται με ειδικές κάρτες τις οποίες θα μπορούν οι οδηγοί να αγοράζουν από εξουσιοδοτημένα πρατήρια. Η κάρτα αυτή θα τοποθετείται σε ειδική σχισμή στις θυρίδες των διοδίων και θα αφαιρείται το ποσό που αντιστοιχεί στο αντίτιμο των διοδίων.
  • Ο τρίτος τρόπος - αφορά τους πολύ βιαστικούς οδηγούς και θα στοιχίζει περισσότερο - είναι ο εξής: Οι οδηγοί θα πρέπει να πληρώσουν σε εξουσιοδοτημένα καταστήματα και να προμηθευτούν ειδικό μηχανισμό που εφαρμόζεται στο αυτοκίνητό τους, ώστε να μπορούν να περνούν από τις λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας των διοδίων που θα δημιουργηθούν. Στα διόδια οι οδηγοί αυτοί δε θα σταματούν καθόλου. Απλώς το ειδικό μηχάνημα θα καταγράφει το αυτοκίνητο και το ποσό των διοδίων θα αφαιρείται από τον τραπεζικό λογαριασμό του κατόχου του αυτοκινήτου, που θα έχει δηλωθεί κατά τη διαδικασία απόκτησης του μηχανισμού.

Σε όλες τις περιπτώσεις, αυτόματες ηλεκτρονικές μπάρες θα αποτελούν εμπόδιο ώστε να μην μπορούν να περνούν τζαμπατζήδες.

Το ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμής αναμένεται να εφαρμοστεί αρχικά σε 6 σταθμούς διοδίων (Ελευσίνας, Ισθμού, Τρίπολης, Ρίου, Σχηματαρίου και Αφιδνών), ενώ μέχρι το καλοκαίρι υπολογίζεται να επεκταθεί σε όλους τους σταθμούς της χώρας.

Κάμερες στην Εθνική Οδό

Στο μεταξύ, το (υπό ιδιωτικοποίηση) Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), προκηρύσσει διαγωνισμό για την τοποθέτηση ειδικού ηλεκτρονικού συστήματος (οπτικές ίνες) το οποίο με κάμερες θα παρακολουθεί την κίνηση ανά 1.000 μέτρα στο εθνικό οδικό δίκτυο. Η εικόνα θα στέλνεται στα Κέντρα Διοίκησης Αυτοκινητοδρόμων που προβλέπεται να δημιουργηθούν κάθε 70 χιλιόμετρα του εθνικού οδικού δικτύου. Εκεί θα υπάρχουν τηλεφωνικά κέντρα (θα απαντούν στο χαρακτηριστικό τετραψήφιο αριθμό 1036 σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης), επίσης θα υπάρχουν μονάδες του ΕΚΑΒ και της Τροχαίας που θα επεμβαίνουν σε περίπτωση ατυχημάτων.

Ολα αυτά τα «εκσυγχρονιστικά» μέτρα, είναι βέβαιο ότι λαμβάνονται με βασικό στόχο τη βοήθεια των ιδιωτών, στους οποίους σκοπεύει η κυβέρνηση να αναθέσει την κατασκευή και λειτουργία των μεγάλων εθνικών οδών με το σύστημα της ληστρικής αυτοχρηματοδότησης - συγχρηματοδότησης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ