Τετάρτη 12 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Οι αντιφάσεις της χωματερής

Την ώρα που φτάνουν τα αυτοκίνητα, εφορμούν οι Τσιγγάνοι για να βρουν κάτι χρήσιμο στα σκουπίδια που θα τους εξασφαλίσει 5.000 δραχμές τη μέρα. «Θα τους σκοτώσουμε», λένε οι εργαζόμενοι. «Ζούμε απ' αυτά», λένε οι Τσιγγάνοι

«Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Κάποια μέρα θα σκοτώσουμε κανέναν άνθρωπο και θα πάμε φυλακή. Οι αρμόδιοι επιτέλους πρέπει να πάρουν κάποια μέτρα».

Με αυτά τα λόγια μιλούσαν χτες οι εργαζόμενοι στη χωματερή των Ανω Λιοσίων, έπειτα από τα τρία τραγικά περιστατικά που συνέβησαν τις δύο τελευταίες μέρες και λίγο έλειψε να στοιχίσουν τη ζωή σε τρεις συνανθρώπους μας. Τρεις Τσιγγάνοι θάφτηκαν κάτω από σωρούς σκουπιδιών και παραλίγο να χάσουν τη ζωή τους, όταν έψαχναν ανάμεσα στα σκουπίδια να βρουν κάτι χρήσιμο.

Τελικά οι εργαζόμενοι πρόλαβαν και ξέθαψαν τους τρεις Τσιγγάνους. Οι εργαζόμενοι περιγράφουν την αγωνία που έχουν καθημερινά κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, όταν βλέπουν τους Τσιγγάνους να σκαρφαλώνουν πάνω στα φορτηγά την ώρα που αυτά ξεφορτώνουν τα σκουπίδια. «Λίγο αν αφαιρεθεί κάποιος από εμάς μπορεί να συμβεί το μοιραίο. Ο χώρος δε φυλάσσεται και εκατοντάδες Τσιγγάνοι έρχονται καθημερινά εδώ, αναζητώντας μέσα από τα σκουπίδια κάτι χρήσιμο για να το πουλήσουν μετά», λέει ο Κ. Παππάς, εργαζόμενος στη χωματερή. «Ο κόμπος έφτασε στο χτένι», λέει, «δεν είναι δυνατόν να δουλέψουμε με το φόβο να σκοτώσουμε κάποιον άνθρωπο. Ο χώρος πρέπει να φυλάσσεται καθημερινά, γιατί η χωματερή δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί υπό αυτές τις συνθήκες».

Οπως είπαν στο «Ρ» οι εργαζόμενοι, η αστυνομική φύλαξη επιβάλλεται, αφού κατά καιρούς έχουν σημειωθεί περιστατικά καταστροφών σε μηχανήματα, αλλά και απειλών πολλές φορές από τους Τσιγγάνους προς τους οδηγούς των απορριμματοφόρων, όταν εκείνοι προσπαθούν να τους απομακρύνουν την ώρα που ξεφορτώνουν.

Επειτα από τα παραπάνω περιστατικά οι εργαζόμενοι στη χωματερή πραγματοποίησαν χτες στάση εργασίας, ζητώντας άμεση αστυνομική φύλαξη του χώρου και απομάκρυνση των Τσιγγάνων. Περίπου στις 3.30 μ.μ. έκανε την εμφάνισή του ένα περιπολικό της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν οι Τσιγγάνοι και έτσι να συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία της χωματερής. Ομως κάτι τέτοιο δεν είναι αρκετό, αφού οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν ότι στο χώρο πρέπει να υπάρχει μόνιμη αστυνομική περιφρούρηση.

Ανθρωποι που στην κυριολεξία δεν έχουν «στον ήλιο μοίρα», θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι εκατοντάδες Τσιγγάνοι που καθημερινά ψάχνουν μέσα στα σκουπίδια για να βρουν αλουμίνια, καλώδια, παλιοσίδερα και να τα πουλήσουν αργότερα για μερικές χιλιάδες δραχμές. Αντρες και γυναίκες, μικρά παιδιά ξεκινούν από τα ξημερώματα μέχρι την ώρα που νυχτώνει, με κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους κάτω από τόνους σκουπιδιών.

«Αυτή είναι η δουλιά μας, έτσι βγάζουμε το ψωμί μας και το ψωμί των παιδιών μας», είπαν με απόλυτη φυσικότητα, απαντώντας στην ερώτηση του «Ρ» πώς μπορούν να ζουν καθημερινά κάτω από τέτοιες συνθήκες. Χρειάζονται περίπου 10 ώρες τη μέρα για να βρουν μέσα στα σκουπίδια περίπου τριάντα κιλά τσίγκο, που θα τους εξασφαλίσει γύρω στις 5.000 δραχμές. Γι' αυτούς το μάζεμα των σκουπιδιών είναι η καθημερινή τους εργασία και ο τρόπος για να ζουν. Οι λέξεις «σχολείο», «δουλιά με αξιοπρέπεια», «υγιεινή» τούς είναι παντελώς άγνωστες.

Μόλις εμφανίστηκαν οι αστυνομικοί στο χώρο, άρχισαν να απομακρύνονται. Θα περίμεναν κάπου τριγύρω ώσπου να φύγουν για να αρχίσουν πάλι το μάζεμα των σκουπιδιών.


Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ