Τετάρτη 12 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Γιατί προτίμησαν Σημίτη...

«

Προτιμώ τον Σημίτη». Το δήλωσε, προεκλογικά στην τηλεόραση, ηθοποιός ο οποίος, όπως ισχυρίστηκε, είναι αριστερός. Εξηγώντας τους λόγους της προτίμησής του, υποστήριξε ότι ο Κ. Σημίτης είναι καλός διαχειριστής ως πρωθυπουργός και σοβαρός ως άνθρωπος.

Ο εν λόγω ηθοποιός θεωρείται από πολλούς σκεπτόμενος και πολιτικά συνειδητοποιημένος πολίτης. Ο ίδιος, δε, θέλοντας να επιβεβαιώσει αυτή την αντίληψη, έχει δηλώσει πως ουδεμία συσχέτιση της προσωπικότητάς του μπορεί να γίνει με πρόσωπα και καταστάσεις του τηλεοπτικού σίριαλ, όπου υποδύεται το ρόλο ενός ακαμάτη ο οποίος, εκτός του ότι συνεχώς απατά τη γυναίκα του, καθ' έξιν δανείζεται χρήματα από τους φίλους του, χωρίς να τα επιστρέφει. Ισως, λοιπόν, η προτίμησή του προς τον Κ. Σημίτη, να οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, όπως ο ίδιος δήλωσε σε προεκλογική συνέντευξή του, όχι μόνο δε δανείζεται από τους φίλους του, αλλά τους δανείζει, χωρίς να ζητάει πίσω τα δανεικά και, ταυτόχρονα, τιμά το στεφάνι του.

Εν πάση περιπτώσει, φαίνεται ότι ένας από τους λόγους που ο Κ. Σημίτης κέρδισε τις εκλογές είναι και η προβολή του από τα ΜΜΕ ως του πλέον ικανού διαχειριστή πρωθυπουργού και σοβαρού ανθρώπου. Αν και δεν είναι αυτό το ζητούμενο για τη σημερινή Ελλάδα - δεν πάσχει από διαχείριση του μίζερου παρόντος, αλλά από τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων απεγκλωβισμού απ' αυτό - θα είχαν κάποια σχετική αξία αυτά τα «προτερήματα» του Κ. Σημίτη, αν, επί τέσσερα χρόνια ως πρωθυπουργός, περνούσε ένα διαφορετικό κλίμα στην ελληνική κοινωνία.

Αλλά, μήπως, επί κυβέρνησης Σημίτη, εμπεδώθηκε η αντίληψη της εργασίας και της αξιοκρατίας, με την καλλιέργεια του ατομικού συμφέροντος, που εξυπηρετείται μέσω των πελατειακών σχέσεων, του εύκολου πλουτισμού από το Χρηματιστήριο, της λογικής της «μίζας» και της «αρπαχτής»; Μήπως ανέβηκε το μορφωτικό επίπεδο της νεολαίας, με την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση που στερεί την ουσιαστική γνώση και «παπαγαλίζει» αριθμούς και «τσιτάτα»; Μήπως ανέβηκε το πολιτιστικό επίπεδο, με την τηλεοπτικοποίηση των πάντων και τη μετατροπή της Ελλάδας σε μια απέραντη «χωματερή» υποκουλτούρας; Μήπως άλλαξε η ποιότητα του αστικού πολιτικού προσωπικού, με την υπουργοποίηση του Γιαννόπουλου και τη βουλευτικοποίηση πρωταγωνιστών της τηλεοπτικής δημοσιότητας, κενών πολιτικού περιεχομένου;

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι ο καλός διαχειριστής Κ. Σημίτης δεν έφερε κάτι το καλύτερο. Βεβαίως, πέτυχε στη διαχείριση της κυβερνητικής εξουσίας. Οχι, όμως, προς όφελος του ελληνικού λαού και της χώρας, αλλά της οικονομικής ολιγαρχίας του τόπου και των ξένων αφεντικών. Το περίεργο είναι ότι γι' αυτή την επιτυχία δεν πήρε μόνο το «εύγε» της άρχουσας τάξης, αλλά και την ψήφο ενός πολύ μεγάλου τμήματος των θυμάτων της πολιτικής του. Είναι κι αυτό ένα από τα παράδοξα της ελληνικής πραγματικότητας, ή πρόκειται για δείγμα «πολιτικού μαζοχισμού»; Ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

Απλώς δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμη οι συνθήκες, ώστε ακόμα και αγανακτισμένοι από την υπάρχουσα κατάσταση, να μη βολεύονται σε μια δεξιά πολιτική διαχείριση και οι Ελληνες πολίτες να μην ψηφίζουν νομίζοντας ότι πατάνε το «κουμπί» της AGB, για να επιλέξουν ανάμεσα στη «Ροζαλίντα» και κάποια πρωταγωνίστρια της «Λάμψης». Χρειάζεται να διαμορφωθούν νέες συνθήκες κοινωνικής συνειδητοποίησης και πολιτικής ωρίμανσης κι αυτές δε διαμορφώνονται με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, αλλά μέσα στη συλλογική δράση, στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες που έρχονται.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σαν σύμβουλοι της κυβέρνησης! (2009-12-10 00:00:00.0)
Σαφής ομολογία (2000-02-25 00:00:00.0)
Την πάπια... (1997-05-29 00:00:00.0)
Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα (1996-09-19 00:00:00.0)
Οι συνέπειες από την κρίση στο Αιγαίο (1996-02-11 00:00:00.0)
Η άλλη όψη της δικομματικής αθλιότητας (1995-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ