Κυριακή 11 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι συνέπειες από την κρίση στο Αιγαίο

Νωρίς στα βάσανα η κυβέρνηση του "εκσυγχρονιστή" Σημίτη. Πριν καλά καλά λάβει ψήφο εμπιστοσύνης κλήθηκε να δοκιμαστεί στη διαχείριση της κρίσης στο Αιγαίο. Από τη δοκιμασία αυτή η κυβέρνηση εξήλθε, όπως όλα σχεδόν τα κυβερνητικά στελέχη ομολογούν, με βαριά τραύματα. Οι επιπτώσεις από την κρίση στο Αιγαίο στη "δυναμική" και τις προοπτικές της κυβέρνησης απασχολεί ιδιαίτερα το πρωθυπουργικό επιτελείο, το οποίο, στο επίπεδο του σχεδιασμού των πολιτικών κινήσεων για το επόμενο διάστημα είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει σε "μερική αναθεώρηση" των στόχων της.

Οι βασικές διαπιστώσεις, που γίνονται μετά την κρίση στο Αιγαίο, από κυβερνητικά στελέχη, είναι μάλλον αποκαρδιωτικές για τους επίδοξους "εκσυγχρονιστές" διαχειριστές.

  • Η κυβέρνηση Σημίτη με τον τρόπο που αντιμετώπισε την κρίση στο Αιγαίο "σπατάλησε" πρόωρα το "πολιτικό κεφάλαιο", με το οποίο την είχαν προικοδοτήσει τα μεγάλα αφεντικά των ΜΜΕ.Εξαντλήθηκαν πολύ νωρίς, δηλαδή, οι "προσδοκίες", που είχαν καλλιεργηθεί στον κόσμο για τις δυνατότητες αυτής της κυβέρνησης, η οποία είχε ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς, για να πραγματοποιήσει την "εκσυγχρονιστική" έφοδο προς όφελος προφανώς της οικονομικής ολιγαρχίας.
  • Η διαχείριση της κρίσης στο Αιγαίο προκάλεσε σοβαρό πλήγμα στην εικόνα της κυβέρνησης ως "ικανού και αποτελεσματικού" διαχειριστή της κρίσης των συμφερόντων του συστήματος.Τίποτα μετά την κρίση φαινομενικά δεν έχει αλλάξει για την εικόνα της κυβέρνησης, αλλά και τίποτα δεν είναι όπως πριν. Το κλίμα έχει βαρύνει αισθητά σε βάρος της κυβέρνησης, γεγονός που έσπευσαν να καταγράψουν και τα "απαραίτητα" γκάλοπ. Δεν είναι λίγοι από τους υποστηρικτές της κυβέρνησης που δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους, ενώ δεν έλειψαν και αυτοί που έσπευσαν να κάνουν λόγο για "κυβέρνηση που αποδείχτηκε λίγη".
  • Οι εξελίξεις που μεσολάβησαν στο διάστημα των τελευταίων δέκα ημερών, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση για να ξεκινήσει, όπως σχεδίαζε, τη "δυναμική επίθεση", κυρίως στον τομέα της οικονομίας. Ηδη υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων όπως στην "πρώην Σκαλιστήρη", την Π - Π, τα "Μεταλλεία Κασσάνδρας", τα Ναυπηγεία Ελευσίνας κ.α., για τις οποίες η κυβέρνηση, παρ' όλο που δέχεται σοβαρές πιέσεις από τον ΣΕΒ και την οικονομική ολιγαρχία, προτιμά να κινηθεί "βραδέως και προσεκτικά".
  • Στο εσωκομματικό πεδίο, οι θέσεις της κυβέρνησης, της ηγετικής ομάδας της, αποδυναμώθηκαν, προτού καλά καλά "κατοχυρωθούν". Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Κ. Σημίτη άδραξαν την ευκαιρία και ήδη έχουν θέσει στο στόχαστρο της κριτικής τους, εκτός από τους χειρισμούς της κρίσης, και κινήσεις σε άλλους τομείς, όπως οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών. Είναι πολύ αμφίβολο αν είχε δημιουργηθεί "θέμα Μίρκου" και αμφισβήτησης των πρωθυπουργικών επιλογών, αν δεν είχε προηγηθεί η κρίση στο Αιγαίο, με τις επιπτώσεις που περιγράφηκαν παραπάνω.
Τώρα η μάχη εξουσίας

Αν κάτι κατέστη σαφές στην εσωκομματική αντιπαράθεση στο ΠΑΣΟΚ αυτές τις μέρες είναι ότι η μάχη για την εξουσία τώρα αρχίζει.Οι αντιμαχόμενες ομάδες, ενόψει και του συνέδριου τον ερχόμενο Ιούνιο, διατάσσουν τις δυνάμεις τους και διαμορφώνουν τη στρατηγική τους. Η πλευρά Σημίτη επιχειρεί να εκθέσει τους λεγόμενους "κομματικούς" στην κοινωνία, εμφανίζοντάς τους ως "τροχοπέδη" στη "δημιουργική" πορεία της. Από την άλλη οι "κομματικοί" αποδίδουν ευθύνες στην κυβέρνηση, γιατί "ξεθεμελιώνει το έργο του Α. Παπανδρέου".

Ο πρώτος που αντιλήφθηκε τις δυσάρεστες επιπτώσεις της κρίσης στο Αιγαίο στο κλίμα και την εικόνα της κυβέρνησης, είναι βέβαια ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο Κ. Σημίτης προσπάθησε, απεγνωσμένα, στα κυβερνητικά όργανα που συνεδρίασαν την περασμένη βδομάδα, να πείσει τους υπουργούς και τους βουλευτές να δώσουν από κοινού τη μάχη για την αντιστροφή του κλίματος των τελευταίων ημερών. Εφτασε στο σημείο να επικαλεστεί τον κίνδυνο απώλειας των εκλογών, για να πειθαναγκάσει τους βουλευτές να σταματήσουν τις δημόσιες δηλώσεις και διαφοροποιήσεις. Ταύτισε, μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ με τον εαυτό του, για να αποδείξει ότι η φθορά η δική του είναι φθορά του ΠΑΣΟΚ. "Η ζημιά η οποία γίνεται, είπε στη συνεδρίαση της ΚΟ, δεν είναι ζημιά σε μένα προσωπικά, είναι ζημιά που γίνεται σε βάρος του ΠΑΣΟΚ". Μιλώντας στη γλώσσα που κατανοούν οι διαχειριστές της εξουσίας επέσεισε τον κίνδυνο "ήττας της πολιτικής και του πολιτικού συστήματος", σε περίπτωση αποτυχίας της κυβέρνησης, εννοώντας προφανώς την ήττα του δικομματισμού και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Τα παραπάνω δε σημαίνουν βέβαια ότι "το παιγνίδι έχει χαθεί" για τον Κ. Σημίτη. Αντίθετα, όπως έχει αφήσει να φανεί με τις δηλώσεις του, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει ανεξάρτητα από τις αντιξοότητες, προκειμένου να δικαιώσει τις προσδοκίες των μεγάλων αφεντικών, αλλά και να κατακτήσει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σύστημα. Επιπλέον, τα "αφεντικά των ΜΜΕ" εργάζονται ασταμάτητα για την αποκατάσταση της εικόνας, ώστε να διευκολύνουν την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Ακόμα και η ΝΔ "απαξιοί" να ζητήσει παραίτηση της κυβέρνησης, προφανώς για να μηδυναμιτίσει το αναγκαίο συναινετικό κλίμα και να τη στηρίξει στο "νέο ξεκίνημα".

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ