Κυριακή 4 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
Ο λαός της Κούβας κυρίαρχος στη χώρα του

Κείμενο του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης που έχουν υπογράψει πάνω από 45 μαζικές οργανώσεις

Σε μια προσπάθεια να ενταθεί η αντίδραση μαζικών φορέων και οργανώσεων σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα έχει σαν σκοπό την καταδίκη της Κούβας στους κόλπους της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης έχει ήδη συγκεντρώσει υπογραφές από 45 τέτοιες οργανώσεις. Οπως αναφέρει:

«Σε μια εποχή, όπου οι ηγεμονικές βλέψεις των Ηνωμένων Πολιτειών εκδηλώνονται με ολοένα μεγαλύτερη σαφήνεια και σκληρότητα, αφού έχουν εξαπολύσει γενοκτόνες στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον του Αφγανιστάν και του Ιράκ και έχουν επέμβει με τα στρατεύματά τους στην Αϊτή, επιθυμούμε να εκφράσουμε τη μεγάλη μας ανησυχία για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπους σκοπεύει να κατευθύνει τώρα τις ενέργειές της εναντίον της Κούβας».

Οπως τονίζεται στο κείμενο, για να επιτύχει αυτό το στόχο, εκτός από την «Επιτροπή Αρωγής σε μια Ελεύθερη Κούβα» που δημιούργησε πρόσφατα, ενισχύει και το εμπάργκο και εντατικοποιεί μια διεθνή εκστρατεία διπλωματικών πιέσεων και πολιτικών εκβιασμών. «Μη βρίσκοντας καλύτερη πρόφαση από "την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" υπάρχουν ενδείξεις ότι στο πλαίσιο της πρακτικής των "προληπτικών επιθέσεων" για την προστασία της ασφάλειας και των συμφερόντων τους, οι ΗΠΑ μελετούν την έναρξη μιας νέας διπλωματικής και επικοινωνιακής επίθεσης».

Για τους παραπάνω λόγους αποφασίζουν να «αντιτεθούμε σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα έχει σκοπό την καταδίκη της Κούβας στους κόλπους της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Καλούν «τις οργανώσεις πολιτών, καθώς και τα κοινωνικά και δημοκρατικά κινήματα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο να ενωθούν για να εκφράσουν τη δριμεία απόρριψή τους για κάθε αμερικανική ενέργεια, που στρέφεται σήμερα εναντίον της Κούβας».

Επαναλαμβάνουν «το δικαίωμα του κυρίαρχου κουβανικού λαού να αποφασίζει για την κυβέρνηση, τους νόμους και την πολιτική που χρειάζεται η χώρα του εμμένοντας σε μια επικίνδυνη συγκυρία για την παγκόσμια ειρήνη, στις αρχές και την αξιοπρέπεια, χάρη στις οποίες κέρδισε το σεβασμό και το θαυμασμό εκατομμυρίων ανδρών και γυναικών σε όλο τον κόσμο».

Επαναλαμβάνουν ότι «υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι ο βασικός παραβάτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως σήμερα είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, αφού πρωταγωνιστεί σε γενοκτόνους πολέμους και στην απάνθρωπη μεταχείριση των απαχθέντων στο Γκουαντάναμο. Για το λόγο αυτό στερείται κάθε νόμιμου δικαιώματος να κατηγορεί την Κούβα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Καταγγέλλουν «τη στάση των κυβερνήσεων εκείνων που επιδιώκουν να ταυτίσουν την υπεράσπιση των ατομικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την υπεράσπιση της δημοκρατίας».

Τονίζουν ότι «τα κοινωνικά δικαιώματα στην τροφή, την εργασία, την παιδεία και την υγεία για όλους αποτελούν σημαντικό μέρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι πρέπει να προστατεύονται εξίσου με τα πολιτικά δικαιώματα. Με τον τρόπο αυτό τα ανθρώπινα δικαιώματα δε θα είναι πια προνόμιο λίγων, αλλά θα φτάσουν σε ικανοποιητικά επίπεδα ισότητας και καθολικότητας».

Απαιτούν «την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πολιτών, οι οποίοι βρίσκονται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ και οι οποίοι μετά από μια δίκη πολιτικοποιημένη και χωρίς τις ελάχιστες νόμιμες εγγυήσεις, εκτίουν υπερβολικές και άδικες ποινές για τον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας που εξαπολύεται από το αμερικανικό έδαφος εναντίον της Κούβας, ενώ ταυτόχρονα δέχονται επανειλημμένως παραβιάσεις των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ