Σάββατο 3 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«Στις 5 το απόγευμα»

Μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν τα σχολεία άνοιξαν και πάλι. Η Νεγκρέ θέλει να ξαναγυρίσει στο σχολείο, ονειρεύεται να σπουδάσει με σκοπό να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας της πατρίδας της. Ο πατέρας της, οπαδός των Ταλιμπάν, θρησκόληπτος και φανατικός, την αναγκάζει να ταξιδέψει μαζί του με προορισμό έναν τόπο όπου θα κυριαρχεί η παραδοσιακή κουλτούρα των Ταλιμπάν.

Το Αφγανιστάν μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας, που θέλει να αλλάξει τον κόσμο, πιστεύει στη δημοκρατία, θέλει να πάει ένα βήμα μπροστά, αφήνοντας πίσω την παραδοσιακή κουλτούρα και όλα αυτά που ρήμαξαν τη χώρα της.

Φυλετικός διαχωρισμός, μισαλλοδοξία, άγνοια, φτώχεια, ερειπωμένα σπίτια. Κανείς δεν μπορεί να επιζήσει αλλά και κανείς δε θέλει να αλλάξει την κατάσταση. Τόσο η προηγούμενη γενιά όσο και η επόμενη είναι θύματα μιας τραγικής ιστορικής κατάστασης.

Η Σαμίρα Μαχμαλμπάφ φτιάχνει το «Στις 5 το απόγευμα» και με αρκετό «τσαμπουκά» φέρνει αντιμέτωπους την παλιά γενιά, την παραδοσιακή κουλτούρα του Αφγανιστάν, με το καινούριο αίμα, τη νέα γενιά, που υποφέρει από την παράδοση και θέλει να επαναστατήσει. Στόχος της δεν είναι να κατηγορήσει τους Ταλιμπάν. Μέσα από την ταινία της η 23χρονη Σαμίρα Μαχμαλμπάφ προσπαθεί να δείξει την πραγματικότητα στο Αφγανιστάν, τον κρυφό πόλεμο ανάμεσα σε δύο γενιές και τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στη ζωή των γυναικών και των ανδρών. Η ταινία θέλει να «ενοχλήσει» και να παροτρύνει. Τα καταφέρνει μια χαρά. Θέλει να ξεχάσει και να δει μπροστά.

«At five in the afternoon». Κοινωνική περιπέτεια ιρανικής παραγωγής 2003. Σκηνοθεσία: Σαμίρα Μαχμαλμπάφ. Με τους: Αγκελε Ρεζάιε, Αμπντολγκάνι Γιουσεφράζι, Ράζι Μοέμπι, Μαρζιέ Αμίρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ