Σάββατο 3 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ρωσική Πρωτοπορία στα Χανιά

Το έργο του Ιβάν Κλιουν «Η γυναίκα του καλλιτέχνη»
Το έργο του Ιβάν Κλιουν «Η γυναίκα του καλλιτέχνη»
Μία επιλογή έργων της παγκοσμίως διάσημης συλλογής Κωστάκη, περιλαμβάνει η έκθεση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, που εγκαινιάστηκε χτες στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων. «Τέχνη + Ουτοπία. Εργα της Ρωσικής Πρωτοπορίας από τη Συλλογή Κωστάκη» τιτλοφορείται η ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση, η οποία πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γέννηση του συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη (1913). Σκοπός της είναι να αποτυπώσει, μέσα από μεμονωμένα έργα των καλλιτεχνών και, ταυτόχρονα, μέσα από τη δημιουργική συνεργασία τους, την εξέλιξη της περίφημης Ρωσικής Πρωτοπορίας και όσα την καθόρισαν. Γι' αυτό, άλλωστε, τα έργα εκτίθενται με άξονα τις μεταξύ τους σχέσεις και αλληλεπιδράσεις.

Η έκθεση περιλαμβάνει 13 σημαντικούς καλλιτέχνες της περιόδου 1900-1930, οι οποίοι εκπροσωπούν τα βασικά ρεύματα της Ρωσικής Πρωτοπορίας: αφαίρεση, κυβοφουτουρισμός, σουπρεματισμός, κονστρουκτιβισμός, αναλυτική τέχνη και οργανική τέχνη. Πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, κατασκευές, χρηστικά αντικείμενα, καθώς και ένας μεγάλος αριθμός ντοκουμέντων της περιόδου 1900-1930, όπως έγγραφα, επιστολές, φωτογραφίες, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και κατάλογοι, από το αρχείο της οικογένειας Κωστάκη, που αποτελούν τον κύριο κορμό της έκθεσης. Παρουσιάζονται έργα των: Βασίλι Καντίνσκι, Καζιμίρ Μάλεβιτς, Βλαντίμιρ Τάτλιν, Αλεξάντρ Ροτσένκο, Βαρβάρα Στεπάνοβα, Λιουμπόβ Ποπόβα, Ολγα Ροζάνοβα, Μιχαήλ Ματιούσιν, Πάβελ Φιλόνοφ, Γκούσταβ Κλούτσις, Ιβάν Κλιουν, Ναντιέζντα Ουνταλτσόβα, Ελ Λισίτσκι.

Σήμερα (11πμ), στη Δημοτική Πινακοθήκη θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με γενικό θέμα: «Συλλογές και Ρώσικη Πρωτοπορία». Θα μιλήσουν οι: Γιάννης Μπόλης («Οι συλλογές από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα»), Μιλτιάδης Παπανικολάου («Η Ρωσική Πρωτοπορία»), Συραγώ Τσιάρα («Τέχνη + Ουτοπία. Εργα της Ρωσικής Πρωτοπορίας από τη Συλλογή Κωστάκη»), Αλίκη Κωστάκη («Η συλλογή Κωστάκη») και Πέγκυ Κουνενάκη («Το πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο της ακμής και της παρακμής της Ρωσικής Πρωτοπορίας»). Στο χώρο της έκθεσης, καθημερινά (πρωί και απόγευμα), θα προβάλλεται η βιντεοταινία των Ζέρβα και Παπακωνσταντίνου «Οταν ο Σαγκάλ κόστιζε λιγότερο από ένα κιλό πατάτες». Διάρκεια έκθεσης έως τις 30 Ιουνίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ