Σάββατο 3 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΑΡΜΑΚΟ
Εργαστήριο διευκόλυνσης των πολυεθνικών

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών είναι αντίθετη με την απόφαση της Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για την ίδρυση «εργαστηρίου ελέγχου προϊόντων φαρμακείου»

Τη μετατροπή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), ενός επιστημονικού και συνδικαλιστικού φορέα, σε επιχειρηματία, με την ίδρυση ουσιαστικά ενός «ιδιωτικού Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων», επιδιώκουν οι ηγεσίες των ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και ένας από τις τέσσερις εκπροσώπους της Αυτόνομης Παρέμβασης (ΣΥΝ) φαρμακοποιών.

Σύμφωνα με το καταστατικό που συντάχτηκε, ιδρύεται «Εργαστήριο Ελλήνων Φαρμακοποιών ΑΕ» και τον έλεγχο της εταιρίας θα έχει ο ΠΦΣ. Ως σκοπός αναφέρεται ο έλεγχος των προϊόντων κατά τη διαδικασία της διακίνησης, για λογαριασμό τρίτων και φορέων δημοσίου ή ιδιωτικού ενδιαφέροντος, για να υπάρχει «διασφάλιση και απόδειξη της ποιότητας και ασφάλειας των διακινούμενων μέσω των φαρμακείων προϊόντων».

Με την πρόταση αυτή εισάγεται η ιδιωτική πρωτοβουλία και στο επίπεδο του ελέγχου των φαρμάκων - που αποτελεί μέχρι σήμερα το μόνο σημείο κρατικής εποπτείας στη διακίνηση του φαρμάκου στη χώρα - αφού στόχος της εταιρίας είναι το κέρδος. Η όλη λειτουργία της είναι ουσιαστικά ανταγωνιστική προς τον ΕΟΦ. Στην πράξη ο ΠΦΣ θα συνεργάζεται με μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου του φαρμάκου, τα συμφέροντα των οποίων έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των φαρμακοποιών.

«Υπονομεύονται τα συμφέροντα των φαρμακοποιών»

Με την απόφαση αυτή είναι κατηγορηματικά αντίθετη η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών (ΔΗΠΑΚ), η οποία ενόψει της σημερινής Γενικής Συνέλευσης του ΠΦΣ τονίζει: «Από αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα η πλειοψηφία των Φαρμακοποιών όχι μόνο δεν έχει να κερδίσει τίποτα, αλλά σε μια πορεία θα υπονομευτούν ακόμα περισσότερο τα συμφέροντά τους, αφού και με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται η διείσδυση των πολυεθνικών και των μεγαλοσυμφερόντων στο χώρο. Καμιά "πιστοποίηση" των φαρμάκων και των παραφαρμακευτικών προϊόντων δεν μπορεί να εμποδίσει την πίεση που ασκεί το μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο στους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς. Αυτό έγινε σε όλους τους κλάδους. Γιατί η επιδίωξή του είναι η αύξηση των κερδών και ο έλεγχος σε μεγαλύτερη έκταση της αγοράς, αφού σήμερα το φάρμακο είναι εμπόρευμα. Οσο επικρατεί αυτή η ιδιότητα του φαρμάκου, τόσο θα επιδεινώνεται η κατάσταση για τους φαρμακοποιούς και για το λαό».

Την κατηγορηματική αντίθεσή της εκφράζει η ΔΗΠΑΚ και στην απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, όπως αποφάσισε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής. «Οι φαρμακοποιοί, υπογραμμίζει η ΔΗΠΑΚ, πρέπει να "πονηρευτούν" από το γεγονός ότι στα παραπάνω ζητήματα το μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο στέκεται ευνοϊκά. Και μόνο απ' αυτό φαίνεται η παγίδα που μας στήνουν σήμερα».

Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους φαρμακοποιούς σε «συσπείρωση και δράση στα κοινά αιτήματα για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, στα πλαίσια ενός καθολικού δημόσιου συστήματος Ασφάλισης, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, σ' αυτούς τους τομείς. Σε ένα τέτοιο σύστημα, το φάρμακο θεωρείται κοινωνικό αγαθό και παρέχεται δωρεάν. Το κράτος που θα 'ναι στην υπηρεσία του λαού, έχει την ευθύνη της ανάπτυξης της έρευνας, της παραγωγής, της διάθεσης του φαρμάκου. Ο επιστήμονας φαρμακοποιός εξασφαλίζεται επαγγελματικά, αναβαθμίζεται και επεκτείνει την επιστημονική και κοινωνική του δραστηριότητα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακοίνωση με αφορμή τις εκλογές στο φαρμακευτικό σύλλογο (2011-10-07 00:00:00.0)
Συναινετική παράδοση των φαρμάκων στα μεγάλα συμφέροντα (2011-01-04 00:00:00.0)
Ενισχυμένη μόνο η Πανεπιστημονική (2007-11-30 00:00:00.0)
Σήμερα οι εκλογές των φαρμακοποιών (2002-06-15 00:00:00.0)
Ανεξέλεγκτος κατακλυσμός φαρμάκων (1999-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ