Τρίτη 20 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΑΡΥΦΑΛΛΟΥ
«Κάλεσμα αγώνα για ζωή η κληρονομιά του»

Εγιναν την Κυριακή 18.4.04 στη Λάρισα τα αποκαλυπτήρια προτομής του αντιστασιακού δημοσιογράφου

Στιγμιότυπο από τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μάρτυρα της δημοσιογραφίας Γιάννη Παπαγαρυφάλλου
Στιγμιότυπο από τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μάρτυρα της δημοσιογραφίας Γιάννη Παπαγαρυφάλλου
Η προτομή του Γιάννη Παπαγαρυφάλλου, κορυφαία μορφή της ελληνικής δημοσιογραφίας, προβάλλει από την Κυριακή στο κέντρο της Λάρισας. Τη μορφή του μάρτυρα της δημοσιογραφίας, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, Γιάννη Παπαγαρυφάλλου, που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης Ζάχος Μπεκιάρης, «υποδέχτηκε» ο λόφος του Φρουρίου, για να τη φιλοξενήσει, ως όφειλε, η πόλη όπου μεγάλωσε και αγωνίστηκε κάνοντάς την ακόμα πιο περήφανη. Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Λαρισαίου αγωνιστή δημοσιογράφου έγιναν σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, ο δήμαρχος Κ. Τζανακούλης και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης 1941-'?44, συνοδεία της φιλαρμονικής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, υπό τη διεύθυνση του Γ. Μηνά.

«Γιάννης Παπαγαρυφάλλου. 1915 - 1948. Λαρισαίος Αγωνιστής Δημοσιογράφος. Εδωσε τη ζωή του πιστεύοντας σ' ένα καλύτερο κόσμο» αναγράφεται στην προτομή, που στήθηκε δίπλα σ' αυτές του Κώστα Βιδάλη και του Κώστα Καραγιώργη. Η «συνάντηση» των τριών συντρόφων, αγωνιστών και μαρτύρων της ελληνικής δημοσιογραφίας, «εκπέμπει» το εξαιρετικά επίκαιρο μήνυμα της ακατάπαυστης πάλης για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Στ. Κωνσταντέλος, μέλος του προεδρείου του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ, ο Μίμης - Τάσος Μπουκουβάλας, καπετάνιος Ταξιαρχίας Ιππικού του ΕΛΑΣ και ο δήμαρχος Λάρισας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το στήσιμο της προτομής. Ποίημα απήγγειλε η αδερφή του Γιάννη Παπαγαρυφάλλου, Ελευθερία και μήνυμα στην εκδήλωση απέστειλε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μ. Μαθιουδάκης, το οποίο ανέγνωσε ο Μ. Αμελίδης, διευθυντής διοικητικών υπηρεσιών της Ενωσης.

Τις θύμησες εκείνης της δύσκολης εποχής και του ωραίου, πατριωτικού αγώνα «ζωντάνεψε» μέσα από το γλαφυρό του λόγο και το αγωνιστικό του πάθος, ο Ν. Καραντηνός, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Ξεκινώντας από τις μνήμες της πλούσιας και με βαθιές δημοκρατικές, αγωνιστικές ρίζες θεσσαλικής δημοσιογραφίας, μίλησε για την πλούσια «ανθοφορία» του παράνομου Τύπου την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης και εξιστόρησε την αγωνιστική πορεία του Γιάννη Παπαγαρυφάλλου.

Ηταν ο τελευταίος διευθυντής της εφημερίδας «Αλήθεια», που δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της 20ής Μάρτη του 1948 από το αγγλόδουλο μεταβαρκιζιανό κράτος και παρακράτος. «Ο Γιάννης Παπαγαρυφάλλου - υπογράμμισε - αρνήθηκε ν' ανταλλάξει τη ζωή του με την ατίμωση κάνοντας μια δήλωση αποκήρυξης των ιδανικών της Αντίστασης, τα οποία υπερασπίστηκε, πιστός κι αταλάντευτος. Στο χώρο του Φρουρίου, εδώ στην καρδιά της μεγάλης θεσσαλικής πολιτείας, εμείς οι δημοσιογράφοι έχουμε τιμήσει δύο άλλες κορυφαίες μορφές της ελληνικής δημοσιογραφίας, του Κώστα Βιδάλη και του Κώστα Καραγιώργη. Σήμερα στο χώρο του Φρουρίου με τιμή και συγκίνηση τιμούμε το μάρτυρα της Δημοσιογραφίας, το Λαρισαίο Γιάννη Παπαγαρυφάλλου. Σε καιρούς δύσκολους εδώ παρούσα μια μεγάλη κληρονομιά της για την ελληνική δημοσιογραφία. Κληρονομιά που δεν μπαίνει σε μουσειακές προθήκες. Είναι κληρονομιά, είναι κάλεσμα αγώνα για τη ζωή, για την ειρήνη του κόσμου, για την ευτυχία του ανθρώπου».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ των άλλων οι εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΑ Δ. Τσαλαπάτης, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών Κ. Μπεντινάκης, της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας Γ. Σιούλας, ο Β. Καζάκος πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, ο Δ. Σέρβος μέλος του προεδρείου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης 1941-'44, ο Αγ. Παπαστεργίου επικεφαλής της «Δημοτικής Συνεργασίας Λάρισας», ο Ι. Λιάτσος αντιδήμαρχος Λάρισας, η Πόπη Κουρσούμη δημοτική σύμβουλος, η Ρίτα Μωυσή γραμματέας της Ισραηλιτικής Κοινότητας. Παραβρέθηκαν, επίσης, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Χώτο, γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και άλλων φορέων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φάρος φωτεινός για τους νεότερους ο Κώστας Βιδάλης (2008-12-09 00:00:00.0)
Θυσία που ζητά δικαίωση! (2006-10-31 00:00:00.0)
Προτομή αντιστασιακού δημοσιογράφου (2004-04-18 00:00:00.0)
Βραβεία σε δημοσιογράφους (2002-04-04 00:00:00.0)
Βράχος - μήνυμα! (2001-10-23 00:00:00.0)
Παράδειγμα δημοσιογραφίας, αξιοπρέπειας και ηρωισμού (1998-07-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ