Κυριακή 16 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Η βιομηχανία όπλων «εκσυγχρονίζεται»

Το τελευταίο επίτευγμα του «εκσυγχρονισμού», στα δυτικά πρότυπα, της ρωσικής βιομηχανίας (συμβατικών) όπλων, είναι 96 σελίδες στρατιωτικής πορνογραφίας: ένας πολυτελής κατάλογος όπλων προς πώληση, που διατίθεται σε βαρύ χαρτί και φθάνει συνήθως μπροστά στα μάτια εμπόρων όπλων και υπουργούς ενδιαφερόμενων κυβερνήσεων. Εχει την υπογραφή της δημόσιας επιχείρησης «Ροσβουρουζένιε» («Rosvoorouzhenie»), - η οποία έχει έδρα στη Μόσχα και «πάνω από 50 γραφεία διεθνώς» και διαχειρίζεται το 90% των εξαγωγών όπλων των ρωσικών κυβερνήσεων, εν προκειμένω της κυβέρνησης του Βλάντιμιρ Πούτιν - και πολύ περιορισμένο τιράζ (δεν είναι και πολλοί εξάλλου αυτοί που μπορούν να διαθέσουν 12 εκατ. δολάρια για ένα μαχητικό αεροσκάφος). Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Κεν Σιλβερστάιν έλαβε ένα αντίτυπο του καταλόγου μέσω ενός εμπόρου όπλων με «άκρες» στη Μόσχα. Και παρουσιάζει, στο περιοδικό «Salon» (εκδίδεται μόνο στο Internet, κι έχει διεύθυνση http://www.salon.com), μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειές του.

H «νέα» ρωσική βιομηχανία όπλων αναζητεί επέκταση των «δραστηριοτήτων» της, μέσω μιας προσπάθειας εξεύρεσης «νέων αγορών»: σπουδαίοι καινούριοι «πελάτες» της είναι, για παράδειγμα, είναι η Ινδονησία, η Βραζιλία, το Μπαγκλαντές και το Κουβέιτ, χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις παραδοσιακά, και λόγω των εξαρτησιακών τους σχέσεων με την Ουάσιγκτον, στρέφονταν στην αμερικανική βιομηχανία όπλων. Ομως η «Rosvoorouzhenie» υπόσχεται, σε συνθήκες «ελεύθερου ανταγωνισμού» (!), την «πλήρη ικανοποίηση των απαιτήσεων των πελατών», και, μάλιστα, με «πιο ευέλικτες και μοντέρνες λύσεις πωλήσεων», συμπεριλαμβανομένων και συμβολαίων «παροχής τεχνολογίας και συμπαραγωγών με τις ενδιαφερόμενες χώρες». Πλεονέκτημα της ρωσικής βιομηχανίας όπλων είναι φυσικά και η «ανταγωνιστικότητα» στις τιμές.

Και τι ακριβώς πωλείται; Ο,τι θέλει κανείς. Αρματα μάχης, πυρομαχικά υψηλής ακρίβειας, επιθετικά ελικόπτερα, αντιαεροπορικά συστήματα, όπως ραντάρ και πύραυλοι εδάφους -αέρος. Ο Σιλβερστάιν συγκρίνει, στο κομμάτι του για το «Salon», δύο ανάλογα άρματα μάχης με χαρακτηριστικά που «ανταγωνίζονται», το «Bradley» του αμερικανικού στρατού και το «BRM-3K» του ρωσικού στρατού. Το πρώτο πωλείται 4 εκατ. το κομμάτι, το δεύτερο 1,25 εκατ., και, αν και το αμερικανικό χαρακτηρίζεται πιο προηγμένο τεχνολογικά, το ρωσικό έχει και αυτό χαρακτηριστικά υψηλής τεχνολογίας, όντας ικανό να επιχειρήσει σε συνθήκες πυρηνικού, βιολογικού και χημικού πολέμου. Βέβαια οι τιμές, λέει ο Σιλβερστάιν, προέρχονται από το κύκλωμα της εμπορίας όπλων, υποσημειώνοντας τη γνώμη «του Ιγκορ Κρίπουνοφ, ειδικού για θέματα ρωσικών εξαγωγών όπλων στο Πανεπιστήμιο της Τζώρτζια», που λέει ότι «είναι δύσκολο να οριστούν οι ακριβείς τιμές».

Και φυσικά υπάρχουν τα μαχητικά αεροπλάνα - που ο ίδιος ο Βλάντιμιρ Πούτιν «διαφήμισε» στις αρχές του Απρίλη, κάνοντας πτήση με ένα «MiG». Το «SU-27», μοντέλο σχεδόν αντίστοιχο του «F-15» της «USAF], πωλείται 12 εκατομμύρια το κομμάτι, πολύ πιο κάτω από τα 40 εκατ. δολάρια που κάνει το αμερικανικό. Χώρες του Τρίτου Κόσμου, που επιθυμούν να αλλάξουν την «ισορροπία» στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή τους, σπεύδουν να προβούν σε αγορές.

Οι ηγέτες που ενδιαφέρονται να καταπνίξουν «κάποιο αντάρτικο κίνημα» πρέπει ανυπερθέτως «να δουν τη σελίδα 64 του καταλόγου». Σε αυτήν θα βρουν το ελικόπτερο «Black Shark», που θεωρείται το καλύτερο επιθετικό ελικόπτερο του κόσμου. Βεβαίως, ως σήμερα υπάρχουν «μόνο τρία πρωτότυπα», αλλά η βιομηχανία αδημονεί για παραγγελίες που θα οδηγήσουν στην έναρξη μαζικής παραγωγής. Παραλίγο να κλείσει μια παραγγελία 145 τέτοιων ελικοπτέρων πέρυσι, αλλά υπήρξε ασφυκτική πίεση από πλευράς της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που θέλει ένα συμβόλαιο ύψους 4 δισ. δολαρίων να πάει είτε για τα «Apache Longbow» της «Being» ή για τα «King Cobra» της «Bell Textron». Η Αγκυρα δεν έχει ακόμη αποφασίσει.

Για την ώρα, πάντως, η βιομηχανία όπλων έχει «προβλήματα» στην εξεύρεση πελατών. Οι ΗΠΑ έχουν το προβάδισμα μαζί με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, και ακριβώς οι εξαρτήσεις που συνεπάγεται η ένταξη στο ΝΑΤΟ (ακόμη και από χώρες που άλλοτε ανήκαν στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας) σημαίνουν ότι τα αμερικανικά όπλα πωλούνται «ευκολότερα». Αλλά ο Βλάντιμιρ Πούτιν βλέπει «τον αμυντικό τομέα ως τη μεγαλύτερη δύναμη της εξαγωγικής βιομηχανίας εν γένει», είπε μια ανώνυμη πηγή του Κρεμλίνου στο περιοδικό «Jane's Defense Weekly» στις αρχές του μήνα. Η Κίνα, η Βόρεια Κορέα, το Ιράκ, μπορεί να γίνουν πελάτες αν συντρέξουν γεωπολιτικοί λόγοι. Και βέβαια υπάρχουν και οι τοπικοί πόλεμοι της Αφρικής...

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ιλια Κλέμπανοφ δήλωσε πρόσφατα ότι η Ρωσία αναμένει ότι «θα πωλήσει όπλα αξίας 4,3 δισ. δολαρίων εφέτος», ένα ποσό που σηματοδοτεί αύξηση 75% από το 1991. Θα φθάσει, δηλαδή, στην «τάξη» χωρών όπως η Γαλλία και η Αγγλία, και θα μείνει πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, οι οποίες το 1998 (τα στοιχεία για το 1999 δεν είναι πλήρη) πούλησαν όπλα αξίας 7,1 δισ. δολαρίων, είχαν δηλαδή ποσοστό 30% της παγκόσμιας σχετικής «αγοράς». Και σ' ανώτερα...


Μπάμπης ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ