Τρίτη 27 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Μεροκάματο εφιάλτης

Τις σκληρές συνθήκες εργασίας, που οι εργοδότες - αφέντες έχουν επιβάλει στο χώρο του εμπορίου, καταγράφουν δύο συνδικαλίστριες του ΠΑΜΕ. Συνθήκες που κάνουν επίκαιρα και σήμερα τα ιστορικά μηνύματα της Πρωτομαγιάς

Ο αγωνιστικός ξεσηκωμός και η συσπείρωση γύρω από τις ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, για να μπει φρένο στον αντεργατικό οδοστρωτήρα των εργοδοτών, της κυβέρνησης και όσων τους στηρίζουν, είναι η μοναδική διέξοδος για τους εργαζόμενους στο εμπόριο. Με αυτόν το στόχο δίνουν καθημερινά τη μάχη οι ταξικές δυνάμεις, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, το ΠΑΜΕ, με δυναμικές παρεμβάσεις στους χώρους δουλιάς. Παρεμβάσεις που εντείνονται αυτές τις μέρες, προκειμένου η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς να είναι μαζική και αγωνιστική. Για να σταλεί ένα αποφασιστικό μήνυμα αντίστασης σε κυβέρνηση και εργοδοσία, αλλά και στις συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα, που από κοινού έχουν διαμορφώσει το σημερινό εφιαλτικό αντεργατικό τοπίο.

Αυτόν τον εφιάλτη περιέγραψαν και κατήγγειλαν στο «Ρ» δυο εργαζόμενες - συνδικαλίστριες στον κλάδο του εμπορίου, η Μαρία Τσαγκατάκη και η Φωτεινή Παπαδογιάννη.

Οπως χαρακτηριστικά λέει η Μαρία, «τα φαινόμενα τρομοκρατίας στους χώρους δουλιάς έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Οι εργοδότες πλέον δε σταματούν πουθενά. Ενόψει Πρωτομαγιάς θα βάλουν πάλι τα "παπαγαλάκια" τους να τρομοκρατούν τους εργαζόμενους για να μη συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Για παράδειγμα πριν την 24ωρη απεργία στις 31 Μάρτη, ήρθε εργαζόμενη από το σούπερ - μάρκετ "LIDL" στο σωματείο και κατήγγειλε ότι η προϊσταμένη του καταστήματος της είπε "εμπιστευτικά" ότι θα απολυθεί μαζί με άλλους τρεις. Δεν απολύθηκαν, απλά τους τρομοκράτησαν για να μην απεργήσουν».

Στη συζήτηση παρεμβαίνει η Φωτεινή: «Στο πολυκατάστημα "Φωκάς" στη Σταδίου την παραμονή της απεργίας είπαν στους εργαζόμενους ότι όσοι δεν έρθετε αύριο θα θεωρηθεί ότι απεργείτε και την επομένη θα πάτε σπίτια σας».

«Η εργοδοσία επιδιώκει με κάθε τρόπο να παρέμβει στη συνείδηση του εργάτη, προκειμένου να τον έχει του χεριού της, να κάνει υποχωρήσεις συνεχώς, για να περνάει πιο εύκολα αυτά που θέλει, συνεχίζει η Μαρία. Στο πολυκατάστημα "Notos Galleries", όπου μάλιστα ο σύλλογος παρεμβαίνει συνεχώς, οι εργαζόμενοι μας κατήγγειλαν ότι τώρα δουλεύουν με στόχους. Δηλαδή, η εργοδοσία τους βάζει στόχους πωλήσεων που πρέπει να πιάσουν για να πάρουν μπόνους. Αυτό το μπόνους, πολλές φορές σημαίνει ότι απλά δε θα απολυθούν και όχι κάποια επιπλέον χρήματα, ενώ ο εργαζόμενος δουλεύει στα ρεπό του, καταπατεί ο ίδιος το οχτάωρό του, γιατί πρέπει να πιάσει τον πολυπόθητο "στόχο"».

Τα οχτάωρα της τρομοκρατίας

Η Μαρία αναφέρεται σε ακόμα ένα περιστατικό, συγκεκριμένα εργαζόμενη στα σούπερ - μάρκετ «ΜΕΤΡΟ» μετατέθηκε από το κατάστημα των Σεπολίων στη Λυκόβρυση, γιατί τόλμησε να συζητήσει με συναδέλφους της ότι πρέπει να διεκδικήσουν τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Οπως τόνισε η Φωτεινή, το ίδιο ακριβώς έγινε με εργαζόμενη στα σούπερ - μάρκετ «Κοκόσης».

«Στα σούπερ - μάρκετ "ΑΛΙΜΕΝΤΑ ΤΟΠ", συνεχίζει η Μαρία, μια εργαζόμενη έκανε εγχείρηση και στα δυο της χέρια γιατί έπασχε από το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, από τη σκληρή δουλιά το έπαθε βέβαια. Οταν επέστρεψε από την εγχείρηση, δήλωσε ότι μόνο ως ταμίας μπορεί να δουλεύει πλέον. Η απάντηση ήταν η δυσμενή της μετάθεση στα τυριά. Μετά από παρέμβαση του σωματείου, δεν πέρασε η μετάθεση, αλλά μετά από 1,5 μήνα την απέλυσαν».

Στο πολυκατάστημα «ΦΩΚΑΣ» στην Ερμού, όπως κατήγγειλαν οι συνδικαλίστριες, η επιχείρηση έχει πει στους εργαζόμενους ότι αν θα γραφτούν στο σωματείο, θα το μάθει και θα τους απολύσει! Στο κατάστημα «Μετρόπολις» η εργοδοσία αρνείται να επαναπροσλάβει εργαζόμενη, που απέλυσε παράνομα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει και δικαστική απόφαση.

Πριν τις εκλογές, όπως είπε η Φωτεινή, ο ιδιοκτήτης των σούπερ - μάρκετ «Ατλάντικ» κάλεσε τις εργαζόμενες σε προεκλογική συγκέντρωση της Βάσω Παπανδρέου, στο ξενοδοχείο «Αμαλία» στο Σύνταγμα. Εκεί η Β. Παπανδρέου τους είπε ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί για τους εργαζόμενους. Αντίστοιχα και ο ιδιοκτήτης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που συνέβαλε στην καλή πορεία των σούπερ - μάρκετ.

«Εχουμε και την ιδεολογική τρομοκρατία - τονίζει η Μαρία - αν ξεφύγεις από τα δυο μεγάλα κόμματα, σε περιμένει ανεργία. Ετσι λένε στους εργαζόμενους». Η Φωτεινή συνεχίζει: «Σήμερα ο εργοδότης δε χρειάζεται να σηκώσει πραγματικό μαστίγιο ενάντια στον εργαζόμενο, αν και υπάρχουν και τέτοια κρούσματα, τον απειλεί όμως με απόλυση. Η ανεργία σήμερα είναι το καλύτερο όπλο για να έχεις τον εργάτη με σκυμμένο το κεφάλι, για να κάνει συνεχώς υποχωρήσεις».

«Εχουμε φτάσει στο σημείο - λέει η Μαρία - να μας χρονομετρούν οι εργοδότες όταν πάμε στην τουαλέτα». Κατήγγειλε επίσης ότι μπροστά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήδη οι εργοδότες προετοιμάζουν το έδαφος για το ξεζούμισμα των εργαζομένων. Στο σούπερ - μάρκετ «Γαλαξίας» έχουν ενημερώσει τους εργαζόμενους ότι θα δουλεύουν για το διάστημα των Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι τις 11 το βράδυ. Η Φωτεινή συμπληρώνει ότι στο ίδιο σούπερ - μάρκετ η επιχείρηση τους δήλωσε ότι τις υπερωρίες στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα τις πληρωθούν. «Οι εργαζόμενες - λέει - το έκαναν ανέκδοτο γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν πληρωθεί καμία υπερωρία».

«Εγκυες αποβάλλουν από την πολλή δουλιά»!

«Εχουμε περιπτώσεις - καταγγέλλει η Φωτεινή - που εργαζόμενες έχουν αποβάλει από την πολλή δουλιά. Για παράδειγμα στα σούπερ - μάρκετ "ΑΛΙΜΕΝΤΑ ΤΟΠ" στην Κορμούλη οι εργαζόμενες έκαναν χρέη αποθηκάριου. Μετά από παρεμβάσεις του σωματείου έχει βελτιωθεί λίγο. Είναι όμως δυνατόν όταν εργαζόμενες εκτελούν χρέη αποθηκάριων, να ανεβάζουν κούτες γάλατα, τυριά, να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα;».

Η Μαρία συνεχίζει: «Οι γυναίκες απαγορεύεται να δουλεύουν στα ψυγεία στα σούπερ - μάρκετ, γιατί από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να μείνουν στείρες. Και όμως τις βάζουν να δουλεύουν». Στα «Χόντος Σέντερ», όπως κατήγγειλαν, δεν υπάρχουν καθαρίστριες. Οι εργαζόμενες πάνε πιο νωρίς το πρωί και καθαρίζουν και μετά πιάνουν δουλιά. Βέβαια, ο μισθός είναι ο ίδιος, παρότι εκτελούν χρέη καθαριστριών.

«Πάλι στα "ΑΛΙΜΕΝΤΑ ΤΟΠ", λέει η Μαρία, είχαμε πάει με την Επιθεώρηση Εργασίας. Πού είναι η τουαλέτα για τον εργαζόμενο; Βγαίνεις από το μαγαζί, πας σε μια στοά, περνάς απέναντι σε άλλο χώρο, όπου έχει μια σκάλα. Εγώ θα την έλεγα ανεμόσκαλα, δε στηρίζεται πουθενά, και πρέπει να ανέβεις 15 σκαλιά σε ένα πατάρι, η τουαλέτα κοινή για άντρες και γυναίκες. Υπήρχαν γυναίκες που δεν πήγαιναν και έτσι γλίτωνε ο εργοδότης χρόνο. Αν μια εργαζόμενη ήταν έγκυος πώς θα πήγαινε; Δηλαδή, μιλάμε για σκάλα που οδηγούσε κατευθείαν στην κόλαση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ