Τρίτη 27 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΚΕ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ
Πλήρης και σταθερή δουλιά σε όλους

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του Κόμματος Αντ. Σκυλλάκου

Ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, συνεχίζει να εμπαίζει τους χιλιάδες συμβασιούχους, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, με Επίκαιρη Ερώτησή του, για τους υπουργούς Εσωτερικών και Απασχόλησης κατήγγειλε το καθεστώς πολιτικής ομηρίας και ανέδειξε ως κεντρικό ζήτημα το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των εργαζομένων στην πλήρη και σταθερή εργασία.

«Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχει οδηγήσει σε καθεστώς ανασφάλειας χιλιάδες συμβασιούχους και το δικαίωμα στην εργασία αντιμετωπίζεται ως μοχλός πολιτικής ομηρίας, επισημαίνει ο Αντ. Σκυλλάκος. Η οδηγία 70/1999, συνεχίζει, δε λύνει το πρόβλημα, ανοίγει το δρόμο για την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, την ανατροπή εργασιακών δικαιωμάτων. Το κριτήριο των λεγόμενων "πάγιων και διαρκών αναγκών" υπηρετεί τη διαιώνιση της σημερινής κατάστασης. Το ΚΚΕ διεκδικεί πλήρη - σταθερή εργασία για όλους. Για τους συμβασιούχους στον ιδιωτικό, το δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ διεκδικεί τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, τη μονιμοποίηση των εργαζομένων. Διεκδικεί τη χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους μισθούς και την αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκών».

Ο Αντ. Σκυλλάκος ερωτά τους υπουργούς τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την άμεση μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου και την εξασφάλιση του δικαιώματος στην πλήρη - σταθερή εργασία.

Συνέχεια του εμπαιγμού

Καμιά πραγματική δέσμευση που να ικανοποιεί το αίτημα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου για μόνιμη, σταθερή και πλήρη δικαιωμάτων εργασία δεν έδωσε και αυτή τη φορά ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, στη συνάντηση του περασμένου Σαββάτου με την ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των συνδικαλιστών μετά τη συνάντηση ο υπουργός είπε ότι το Προεδρικό Διάταγμα, που συντάσσεται θα προβλέπει ότι αυτό θα αφορά όσους έχουν 24μηνη προϋπηρεσία, το διάστημα διακοπής μεταξύ των συμβάσεων θα είναι τρεις μήνες και ότι θα περιλαμβάνονται και οι συμβασιούχοι στις Δημοτικές Επιχειρήσεις. Ρυθμίσεις που δεν εξασφαλίζουν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Ιδιαίτερα όταν το ΠΔ θα περιλαμβάνει κριτήρια που θα αποκλείουν μεγάλο αριθμό συμβασιούχων όπως τα κριτήρια των λεγόμενων «πάγιων και διαρκών» αναγκών και της «οικονομικής βιωσιμότητας».

Ακόμα, το ΠΔ θα ορίζει ότι όσοι αποκλείονται θα ενταχθούν στο σύστημα της μοριοδότησης, ένα σύστημα που ήδη εφαρμόζεται και έχει αποδειχθεί ότι διαιωνίζει το καθεστώς πολιτικής και εργασιακής ομηρίας. Στη συνάντηση ακόμα ορίστηκε ότι οι συζητήσεις για τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν στις 18 Μάη και διευκρινίστηκε ότι το αδίκημα της απιστίας στο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση αφορά τους εκτός δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα.

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα πραγματοποίησαν χτες οι συμβασιούχοι στις Δημοτικές Επιχειρήσεις, απαιτώντας μόνιμη και σταθερή εργασία. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησής τους εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με το Γρ. Λαζαράκο, διευθυντή του υπουργού Εσωτερικών. Ο τελευταίος δεν επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του υπουργού περί αναφοράς του ΠΔ και σε αυτή την κατηγορία συμβασιούχων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ