Παρασκευή 30 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Τουλάχιστον 21 μαθητές και δύο ενήλικοι σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά, όταν σχολικό λεωφορείο συνετρίβη μετά από σύγκρουση με εκσκαφέα, ο οποίος έπεσε απότομα στη λεωφόρο. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι τουλάχιστον 36 ακόμη μαθητές τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ανακοίνωσε πως αναμένεται σύντομα να αφεθούν ελεύθεροι 7 Γάλλοι υπήκοοι που είναι μεταξύ των περίπου 600 κρατουμένων στην αμερικανική βάση του Γκουαντανάμο. Ηδη οι ΗΠΑ έχουν παραδώσει ορισμένους κρατούμενους στη Βρετανία, τη Δανία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Τατζικιστάν.

ΓΚΟΜΑ.-- Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις ενόπλων ομάδων από τη Ρουάντα και μονάδων του στρατού της ΛΔ Κορέας για τον έλεγχο της απομακρυσμένης επαρχίας Βόρειο Κίβου κόστισαν το θάνατο 14 Ρουαντέζων, τριών Κογκολέζων και κύμα προσφύγων τουλάχιστον 7.500 αμάχων.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Η νοτιοαφρικανική κεντρική τράπεζα έδωσε άδεια στις αρχές της κωμόπολης Οράνια του Βόρειου Κέιπ Τάουν να εκδώσουν δικό τους νόμισμα. Το νόμισμα θα ονομάζεται όρα, δε θα μοιάζει με το νοτιοαφρικανικό, και δε θα μπορεί να κυκλοφορεί, ούτε να ανταλλαγεί με άλλο νόμισμα εκτός των ορίων της κωμόπολης που κατοικείται μόνον από Αφρικάνερς (λευκοί Νοτιοαφρικανοί) - περιλαμβανομένου του εγγονού του Χένρικ Βόρβεντ, που θεωρείται «αρχιτέκτονας» του ρατσιστικού καθεστώτος Απαρτχάιντ.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Να ξανασυλλάβουν τον 66χρονο μουσουλμάνο ιερωμένο Αμπού Μπακάρ Μπασίρ (που η Ουάσιγκτον θεωρεί «αρχηγό» της τρομοκρατικής οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια) ανακοίνωσαν χτες πως σχεδιάζουν οι ινδονησιακές αστυνομικές αρχές. Ο Μπασίρ πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος σήμερα από τη φυλακή που εξέτισε 18μηνη ποινή κάθειρξης για παραβιάσεις της νομοθεσίας μετανάστευσης. Νέα ενδεχόμενη σύλληψή του θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις μεταξύ εκατομμυρίων υποστηριχτών του.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- «Προειδοποίηση» στους τουρίστες να μην επισκέπτονται το νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης απηύθυναν χτες μουσουλμανικές αυτονομιστικές οργανώσεις, μία ημέρα μετά από τις αιματηρές συγκρούσεις με 112 θύματα.

ΠΕΣΑΒΑΡ.-- Κανένας από τους έως και 400 «ξένους μαχητές» που φέρονται να κρύβονται στα αυτόνομα εδάφη των φυλών του Πακιστάν δεν είχε παραδοθεί ως χτες, μία ημέρα πριν λήξει το παραταθέν τελεσίγραφο του στρατού.

ΚΑΜΠΟΥΛ/ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Να εγκαταλείψουν το Πακιστάν εντός δύο μηνών κάλεσε χτες τους Αφγανούς πρόσφυγες η κυβέρνηση του στρατηγού Μουσάραφ. Παράλληλα, γινόταν γνωστό ότι ο «Πρόεδρος» του Αφγανιστάν Χάμιντ Καρζάι κάλεσε τους Ταλιμπάν να «λάβουν μέρος» στις εκλογές (!) του Σεπτέμβρη.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης αρνούνται να συμμετάσχουν στην «διάσκεψη των διεθνών δωρητών» βοήθειας που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στο Νεπάλ και διαμήνυσαν ότι συνεχίζουν τις διαδηλώσεις τους «ως την επαναφορά της χώρας στη Δημοκρατία».

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Σάλος έχει ξεσπάσει στην Ισπανία από τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Χοσέ Αντόνιο Αλόνσο που κατηγόρησε την κυβέρνηση Αθνάρ ότι αγνόησε προειδοποιήσεις για την πιθανότητα επίθεσης πριν από το μακελειό της Μαδρίτης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, δύο από τους συλληφθέντες για τις επιθέσεις ήταν πληροφοριοδότες της αστυνομίας.

ΡΩΜΗ.-- Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα απέργησαν οι εργαζόμενοι της «Αλιτάλια» που αντιστέκονται στα σχέδια της διεύθυνσης να απολύσει το 16% του συνολικού εργατικού δυναμικού (20.000) του ιταλικού αερομεταφορέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ