Τρίτη 18 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αναζητούνται «αλλαγές» και ρόλοι

«Αδιαπραγμάτευτη» η τακτική της συνεννόησης και συναίνεσης με την κυβέρνηση, στο όνομα της προσέγγισης του «μεσαίου χώρου»

Τακτικές και οργανωτικές αλλαγές, ώστε η βαθιά απογοήτευση που υπάρχει στη «βάση» να μην προκαλέσει ανεπιθύμητες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις, αναζητά εναγωνίως η ηγεσία της ΝΔ, η οποία προσπαθεί να συνέλθει από το «σοκ» της εκλογικής ήττας. Η κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος υποχρεώνει τον Κ. Καραμανλή να επισπεύσει την εξαγγελία κάποιων αλλαγών, κυρίως οργανωτικού χαρακτήρα, ώστε να διασφαλιστεί η συντήρηση του κομματικού μηχανισμού και να υπάρξει μια κατανομή ρόλων στα κορυφαία στελέχη.

Αδιαπραγμάτευτη για τον πρόεδρο της ΝΔ θεωρείται η αντιπολιτευτική τακτική της συνεννόησης και συναίνεσης με την κυβέρνηση, γιατί πιστεύει ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσει αξιοπιστία και διάρκεια το άνοιγμα στο «μεσαίο χώρο». Μετά από αυτό το ζήτημα που απασχολεί άμεσα την ηγεσία της ΝΔ είναι ο χρόνος διεξαγωγής ενός συνεδρίου που θα επιβεβαιώσει την ιδεολογικοπολιτική ενότητα του κόμματος και την αδιαμφισβήτητη θέση του Κ. Καραμανλή. Αποφάσεις για το χρόνο πραγματοποίησης του συνεδρίου (ή εθνικής συνδιάσκεψης) δε φαίνεται να έχουν ακόμη ληφθεί και οι πιθανότερες ημερομηνίες θεωρούνται ο Μάης - Ιούνης ή το φθινόπωρο.

Πάντως, στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ που συνέρχεται αύριο, ο Κ. Καραμανλής αναμένεται να δώσει το στίγμα των προθέσεών του, τόσο για την πορεία πλεύσης, όσο και τις αλλαγές στα πρόσωπα, ξεκινώντας από τα όργανα της ΚΟ. Η τακτική της ΝΔ ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο Κ. Καραμανλής με την Ντ. Μπακογιάννη το περασμένο Σάββατο. Με την Ντ. Μπακογιάννη συμφώνησαν ότι βασικός στόχος είναι ο «μεσαίος χώρος», η συναίνεση και συνεννόηση με την κυβέρνηση και η απομόνωση των ακραίων, κυρίως, ακροδεξιών. Η θέση της Ντ. Μπακογιάννη είναι ότι πρέπει να γίνει ανάλυση σε βάθος του εκλογικού αποτελέσματος και το συνέδριο να γίνει το φθινόπωρο.

Στο μεταξύ, γίνονται διάφορες εισηγήσεις για αλλαγές προσώπων και οργάνων, με σκοπό να τονωθεί η λειτουργία του κομματικού μηχανισμού. Μεταξύ των προτάσεων, είναι η συγκρότηση πολιτικού συμβουλίου (στη θέση του σχήματος των τομεαρχών), ο σχηματισμός σκιώδους κυβέρνησης, στο απώτερο όμως μέλλον, η αναβάθμιση της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού, για την οποία υπάρχουν σκέψεις να τεθεί επικεφαλής ο Α. Ανδριανόπουλος, σφραγίζοντας έτσι τη σκληρή νεοφιλελεύθερη πορεία πλεύσης. Ενδεικτική του προβληματισμού που υπάρχει στο χώρο της ΝΔ, είναι η αρθρογραφία των φιλικά προσκείμενων εφημερίδων. Ο Γ. Κύρτσος, σε άρθρο του στον «Ελεύθερο Τύπο», θεωρεί ότι «η μόνη ρεαλιστική πρόταση για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η ΝΔ για να ανεβάσει το επίπεδο της αντιπολιτευτικής δουλιάς και να δημιουργήσει μια σταθερή δυναμική εξουσίας συμπυκνώνεται σε δύο λέξεις: Ολοι μαζί!». Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι υπάρχουν δύο νέοι κίνδυνοι για τη ΝΔ στο μετεκλογικό σκηνικό: «Πρώτον, ο κίνδυνος απορρόφησης της εξουθενωμένης ευρύτερης Αριστεράς από το ΠΑΣΟΚ και δεύτερον ο κίνδυνος εμφάνισης μικρότερου κεντροδεξιού κόμματος, ο οποίος μεγαλώνει στο βαθμό που θα αυξάνονται η περιφρόνηση στον Σουφλιά, η λάσπη κατά του Αβραμόπουλου και η αλαζονεία του περιβάλλοντος του κ. Καραμανλή». Από την πλευρά του, ο Δ. Ρίζος στον «Αδέσμευτο Τύπο» τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής του συνεδρίου το Σεπτέμβρη, αφού προηγουμένως γίνουν εσωκομματικές εκλογές και επανίδρυση της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ