Τρίτη 18 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Στο συνέδριο το ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Μαζί με την πόρτα της Βουλής το εκλογικό αποτέλεσμα άνοιξε και τους «ασκούς του Αιόλου» για το Συνασπισμό, απελευθερώνοντας ανέμους εντάσεως πολλών «μποφόρ». Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το μέγεθος και το είδος των συνεπειών, όλοι όμως συμφωνούν ότι θα υπάρξουν, ενώ στους διαδρόμους της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, που συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο, στελέχη του ΣΥΝ έκαναν λόγο ακόμα και για διάσπαση.

Οι εργασίες της συνεδρίασης μονοπωλήθηκαν από τα «μαχαιρώματα» μεταξύ «εκσυγχρονιστών» και «αριστερών» και με καταγγελίες ένθεν κακείθεν, όπως αυτή του Π. Λαφαζάνη ότι στελέχη του ΣΥΝ καλούσαν προεκλογικά ψηφοφόρους του κόμματος σε συγκεντρώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ! Η σύγκρουση δεν ήταν της έκτασης που αναμενόταν, όμως δόθηκε μια πρώτη μάχη επικράτησης μεταξύ των τάσεων, ενόψει και του συνεδρίου, το οποίο καθορίστηκε για τον Ιούνη, όπου παραπέμπεται το τελικό ξεκαθάρισμα των λογαριασμών. Στα πλαίσια αυτά, μάλιστα, ο Ν. Κωνσταντόπουλος - που εμφανίστηκε ιδιαίτερα καυστικός και επικριτικός των δηλώσεων των «εκσυγχρονιστών» - δήλωσε πως θα εισηγηθεί στο συνέδριο η νέα ΚΠΕ να εκλεγεί με βάση άλλα κριτήρια και όχι τη λειτουργία και τη δύναμη των τάσεων.

Πάντως, από αυτή τη μάχη «κερδισμένος» βγήκε ο πρόεδρος του κόμματος, η πρότασή του για «προγραμματική αντιπολίτευση» και το «αριστερό ρεύμα», που του παρείχε τη στήριξή του. Η εισήγησή του, που τέθηκε σε ψηφοφορία έπειτα από πρόταση του «ρεύματος», υπερψηφίστηκε με 75 ψήφους, έναντι 19 κατά και 9 λευκών. Επί του παρόντος, λοιπόν, ο ΣΥΝ δεν ανοίγει πόρτες συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, όπως προτείνουν τα στελέχη της «εκσυγχρονιστικής» τάσης, αλλά συνεχίζει να αποτελεί εκείνον τον πολιτικό οργανισμό που θα προσφέρει το απαραίτητο «αριστερό» άλλοθι στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης. Ενα άλλοθι ισχυροποιημένο από το γεγονός ότι θα προέρχεται από έναν «ανεξάρτητο πολιτικό οργανισμό», που πρωτύτερα θα έχει αποκλείσει ρητά και κατηγορηματικά συνεργασία με το κυβερνών κόμμα.

Από τα παραλειπόμενα της συνεδρίασης αξίζει να αναφερθούν η παραίτηση του Σπ. Καβουνίδη από τους «εκσυγχρονιστές», αλλά και η στάση «προεδρικών» (Πιτσιόρλας, Λυκούδης, Μπαλάφας), που εμφανίστηκαν διχασμένοι στις εργασίες της ΚΠΕ, αν και ορισμένοι εξ αυτών είναι στενοί συνεργάτες του προέδρου. Σε ό,τι αφορά στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Μ. Παπαγιαννάκη (ο οποίος ψήφισε λευκό, όπως και οι Π. Κουναλάκης, Θ. Μαργαρίτης κ.ά.) και στη βουλευτή Μαρία Δαμανάκη, προσπάθησαν να κρατήσουν ίσες αποστάσεις από όλους, αμφισβήτησαν όμως εμμέσως την πολιτική του κόμματος. Μάλιστα, η Μαρία Δαμανάκη σημείωσε πως «αν συνεχίσουμε έτσι θα είμαστε ένα πολιτικό υποκείμενο, χωρίς αντικείμενο», δεν έκρυψε την επιθυμία της για αναβάθμιση των σχέσεων του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε όμως τη στήριξή της στο πρόσωπο του Ν. Κωνσταντόπουλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ