Τρίτη 18 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κοινωνικό κράτος» με πυξίδα την... ΟΝΕ!

Το Σάββατο θα παρουσιαστούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ενώ ο Κ. Σημίτης θα διατηρήσει ανοιχτό το θέμα των «αλλαγών» στον κομματικό μηχανισμό

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Συνέχιση της ήδη ακολουθούμενης πολιτικής και της σταθερότητας που επιβάλλει η ΟΝΕ» θα είναι το στίγμα των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, που θα ανακοινωθούν το Σάββατο από τον πρωθυπουργό, στην τριήμερη συνεδρίαση της Βουλής που θα λήξει με την ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί το βράδυ της Μ. Δευτέρας.

Τα παραπάνω έλεγαν χτες στενοί συνεργάτες του Κ. Σημίτη, οι οποίοι έδιναν και το προπαγανδιστικό πλαίσιο με το οποίο θα επενδυθεί το «δεύτερο - ακόμα πιο αντιλαϊκό - κύμα του εκσυγχρονισμού» που απεργάζεται η κυβέρνηση: «Απαιτείται να ακολουθήσουμε τη δεδομένη πορεία της ΟΝΕ - θα πει ο πρωθυπουργός - ώστε να διατηρηθούν ψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που αποτελούν την προϋπόθεση για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους»... Αξιοσημείωτο επίσης, όσον αφορά το κίβδηλο (και) των μετεκλογικών υποσχέσεων, είναι ότι στην παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο Κ. Σημίτης δεν πρόκειται - όπως έλεγαν οι ίδιοι κύκλοι - να δεσμευτεί χρονικά για το πότε θα... αποδώσουν οι όποιες «συγκεκριμένες δράσεις» ανακοινωθούν, στο πλαίσιο των... «κοινωνικών δεσμεύσεων» που ανέλαβε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ.

Την τρέχουσα βδομάδα θα υπάρξει επίσης έντονη δραστηριότητα και σε κομματικό επίπεδο. Ετσι την Τετάρτη θα συνεδριάσει το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, για τη σύνθεση του οποίου ακούγονται φωνές «ανανέωσης». Ηδη χτες ο Θ. Πάγκαλος έθεσε θέμα «αναζωογόνησης» του κομματικού μηχανισμού, τον οποίο χαρακτήρισε εκλογικό μηχανισμό και το ΠΑΣΟΚ «κοστούμι αδειανό». Από πλευράς Κ. Σημίτη, ενώ δεν αναμένονται πρωτοβουλίες το αμέσως επόμενο διάστημα, θα επιχειρηθεί να παραμείνει ανοιχτό το θέμα της «ανασυγκρότησης» του κόμματος, ώστε έτσι να συντηρείται - κατά την εκτίμηση υψηλόβαθμων στελεχών - το προεκλογικό κλίμα περί «ανανέωσης σε όλα τα επίπεδα». Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις Πάγκαλου μίλησε για «απόψεις που προκαλούν ενδιαφέρον και συζητούνται».

Οσον αφορά τώρα το θέμα της «κεντροαριστερής» φιλολογίας που αναπτύσσεται, συνεργάτες του Κ. Σημίτη έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός δε θα το ανοίξει αυτή τη στιγμή με προσωπική παρέμβαση. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο Συνασπισμό», έλεγαν οι ίδιοι παράγοντες, σημειώνοντας ότι θα εκτιμηθεί ο χρόνος που θα γίνει αυτή η κίνηση (σ. σ.: εννοώντας ότι κατά τη θητεία της κυβέρνησης θα έρθει η στιγμή της επιστράτευσης των «αριστερών» δεκανικιών).

Αυτή τη βδομάδα επίσης αναμένεται η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ενώ τη φημολογία πως κάποιοι βουλευτές μπορεί να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους μη ψηφίζοντας τον Απ. Κακλαμάνη για πρόεδρο της Βουλής, την απέρριπταν χτες κατηγορηματικά κυβερνητικοί παράγοντες. Αυτές τις μέρες, δε, όπως ανακοίνωσε χτες ο Δ. Ρέππας θα γίνουν οι «αξιολογήσεις» από την Επιτροπή Αξιολόγησης Στελεχών για την επάνδρωση διαφόρων «πόστων» των ΔΕΚΟ και του κρατικού τομέα. Αλλαγές επίσης σχεδιάζονται στο επίπεδο των συνεργατών και συμβούλων του πρωθυπουργού μετά την αποχώρηση κάποιων από τις προηγούμενες θέσεις τους (για παράδειγμα του Τ. Γιαννίτση από το οικονομικό γραφείο του Κ. Σημίτη).

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε χτες κατά «ορισμένων κύκλων», όπως είπε, της ΝΔ με αφορμή τοποθετήσεις και δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «νοθεία» του εκλογικού αποτελέσματος, μέσω παράνομων ελληνοποιήσεων. «Ορισμένοι κύκλοι της ΝΔ δεν έχουν διδαχθεί τίποτα από την πρόσφατη εκλογική και πολιτική ήττα τους. Συντηρούν, ανέχονται, ενθαρρύνουν δημοσιεύματα, τα οποία δηλητηριάζουν τη δημόσια ζωή της χώρας. Πιστεύω - συνέχισε ο Δ.Ρέππας - ότι είναι άξιοι της μοίρας τους όποιοι προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να παραμείνουν στο προσκήνιο ή να δημιουργήσουν δική τους ατζέντα συζήτησης, για τα θέματα τα οποία πρέπει να απασχολούν τη χώρα και τους πολίτες. Είναι πραγματικά άξιοι της μοίρας τους. Τέτοιο θέμα δεν υφίσταται», κατέληξε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μετά το Πάσχα νέες... «αερομαχίες» (2001-04-11 00:00:00.0)
«Μετεξέλιξη» με... ισορροπίες (2001-02-20 00:00:00.0)
Κίνηση «πυγμής» λόγω της... ανάγκης (2000-11-21 00:00:00.0)
Προγραμματισμός με «σφραγίδα ΟΝΕ» (2000-05-04 00:00:00.0)
"Παγωμάρα", αναζήτηση ευθυνών, "τρικ" και αντιλαϊκή εμμονή (1998-10-20 00:00:00.0)
Οσο προωθείται η αντιλαϊκή πολιτική, τα εσωκομματικά έπονται (1998-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ