Κυριακή 23 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Μανιταρένιο» σύννεφο, το σύμβολο της δύναμης...

Το αμερικανικό «σύμβολο δύναμης και ελευθερίας»...
Το αμερικανικό «σύμβολο δύναμης και ελευθερίας»...
Το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων βρίσκεται στη συμβολή των οδών Καισαρίας και Δαβάκη, ακριβώς δίπλα από ένα σχολικό συγκρότημα στη Ν. Φιλαδέλφεια. Δεκάδες μαθητές επισκέπτονται το Κέντρο καθημερινά, μια και εκεί έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν δωρεάν το διαδίκτυο. Σ' αυτό το χώρο, εκτός από τους υπολογιστές, στεγάστηκε - ίσως όχι τυχαία - και η «Αμερικάνικη Γωνιά», η οποία περιλαμβάνει διάφορα ξενόγλωσσα βιβλία, από παιδικά παραμύθια μέχρι βιβλία επιχειρηματικού ενδιαφέροντος. Η επιλογή των βιβλίων γι' αυτή τη δημοτική επιχείρηση έγινε αποκλειστικά και μόνο - τουλάχιστον σε πρώτη φάση - από την αμερικάνικη πρεσβεία και σίγουρα η επιβολή, κάποιων απ' αυτά κάθε άλλο παρά αθώα είναι. Βέβαια, υπάρχει και μια σειρά συγγραφικών αριστουργημάτων, προκειμένου να ρίξουν «στάχτη στα μάτια».

Ανάμεσα στους πολλούς τίτλους βιβλίων, που επέβαλε η αμερικάνικη πρεσβεία να «κοσμούν» το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων, διακρίναμε και την «Ιστορία του Ψυχρού Πολέμου», εκδόσεις «Oxford», όπου με κυνικό και προκλητικό ύφος αναλύεται η προπαγανδιστική τακτική που ακολούθησαν οι ΗΠΑ, ώστε να βγουν νικητές από αυτόν τον «πόλεμο». Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από το κεφάλαιο «Ατομική Εποχή» και είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό:

«Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να δοκιμάζουν νέες ατομικές βόμβες, οι Αμερικανοί πραγματικά συναρπάζονταν από τα σύννεφα σε σχήμα μανιταριού που αυτές παρήγαγαν. Ετσι, το μανιταρένιο σύννεφο έγινε το σύμβολο της δύναμης». Ενώ ένα φιλμ της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας του 1955 είχε ως σλόγκαν: «Το σύννεφο της Ατομικής Εποχής είναι το σύμβολο της δύναμης, για τους ανθρώπους εκείνους που αγαπούν την ελευθερία»....

Στο ίδιο κεφάλαιο αναφέρονται και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, όπου γίνεται προσπάθεια την ίδια εποχή, από τη μια να καθησυχαστεί η αμερικάνικη κοινή γνώμη γύρω από τους κινδύνους που κρύβουν τα ατομικά όπλα των ΗΠΑ, αλλά και ταυτόχρονα να τρομοκρατηθεί από τα αντίστοιχα όπλα της ΕΣΣΔ. Ετσι, όπως πληροφορούν οι συγγραφείς του βιβλίου, ανάλογο ρόλο έπαιξαν και τα προπαγανδιστικά φιλμ, της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, και δεκάδες τίτλοι κόμικς, όπως οι γνωστοί και στη χώρα μας Χουλκ και Ανθρωπος - Αράχνη, ήρωες οι οποίοι δέχτηκαν υπό διαφορετικές συνθήκες ο καθένας την επίδραση της ραδιενεργού ακτινοβολίας. Μέχρι και - αποκαλυπτικό για την εποχή - μπικίνι με την ονομασία «an - atomic bomb» (ανατομική βόμβα) κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ, αλλά και αλκοολούχο ποτό με την ονομασία «ατομικό κοκτέιλ». Παράλληλα, όμως, καλλιεργούνταν και ο «εξ - ανατολών» τρόμος, αφού το 1956 άρχισε να υλοποιείται ένα κυβερνητικό πανεθνικό πρόγραμμα κατασκευής καταφυγίων, όπου οι Αμερικανοί πολίτες θα μπορούσαν να προσφύγουν όταν η Σοβιετική Ενωση επιτίθετο με ατομικές βόμβες κατά των ΗΠΑ...

Αυτός είναι ο πολιτισμός της κυβέρνησης του κ.Μίλερ (η φωτογραφία από το κολαστήριο του Ιράκ, Αμπού Γκράιμπ)

Associated Press

Αυτός είναι ο πολιτισμός της κυβέρνησης του κ.Μίλερ (η φωτογραφία από το κολαστήριο του Ιράκ, Αμπού Γκράιμπ)
Αποκαλυπτικό είναι όμως και το βιβλίο «Ανθρώπινα δικαιώματα», το οποίο εκδίδει το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», όπου γίνεται εκτενής αναφορά στην «τρομοκρατία» και την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων από ...ύποπτα κράτη. Χαρακτηριστικός είναι ο πρόλογος του συγκεκριμένου βιβλίου. «Η πάλη ενάντια στην τρομοκρατία πρέπει να είναι μια πάλη για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν υπερασπίσει ακόμη με συνέπεια τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπάρχει τάση που αναπαράγει τη δυσαρέσκεια μεταξύ των πληθυσμών, όπου οι τρομοκράτες στρατολογούν την υποστήριξή τους και αλλοτριώνουν τους συμμάχους της αντι-τρομοκρατίας. Την ίδια στιγμή, πολλές κυβερνήσεις, στον κόσμο, συνεχίζουν στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με το πρόσχημα των προσπαθειών της καταπολέμηση του τρόμου»... Πηγές «τρομοκρατίας» και καταπάτησης ανθρώπινων δικαιωμάτων «αποτελούν οι κυβερνήσεις της Κούβας, Κίνας κ.ά.».

«Οι νομικές και θεσμικές δομές της Κούβας ήταν στη ρίζα των παραβιάσεων δικαιωμάτων. Τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης, της ένωσης, της συνάθροισης, της μετακίνησης και του Τύπου περιορίστηκαν αυστηρά κάτω από τον κουβανικό νόμο», είναι ένα από τα αποσπάσματα του βιβλίου, άλλη μια απόδειξη της χειραγώγησης και αντιστροφής της πραγματικότητας, όπου οι αποδεδειγμένοι μισθοφόροι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αποκαλούνται «αγωνιστές της ελευθερίας».


Τέτοιες εικόνες, όπως το 12 παιδί που χτυπήθηκε από Αμερικανούς στρατιώτες στη Νατζάφ του Ιράκ δεν πρόκειται να εμφανιστούν στις «αμερικάνικες γωνιές»

Associated Press

Τέτοιες εικόνες, όπως το 12 παιδί που χτυπήθηκε από Αμερικανούς στρατιώτες στη Νατζάφ του Ιράκ δεν πρόκειται να εμφανιστούν στις «αμερικάνικες γωνιές»
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποστήριξη Τραμπ στην αστυνομία (2020-06-19 00:00:00.0)
Νέα προκλητική παρέμβαση κατά της Κούβας (2010-04-13 00:00:00.0)
Κοίτα ποιος μιλάει... (2009-02-27 00:00:00.0)
Αμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών (2006-12-28 00:00:00.0)
ΟΧΙ στα «Γκουαντανάμο» (2002-07-12 00:00:00.0)
Προσπάθειες συνέχισης του αποκλεισμού (2001-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ