Παρασκευή 21 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Ξαναλλάζουν χέρια

Συνεχίζονται οι ανακατατάξεις - αναδιαρθρώσεις στον κλάδο των ναυπηγείων

Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν για το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, μετά από την υπογραφή μη δεσμευτικής συμφωνίας της αμερικανικής One Equity Partners (OEP) και του γερμανικού ομίλου Thyssen Krupp για την πώληση της HDW, ιδιοκτήτριας των ναυπηγείων, στην Thyssen Krupp. Σε ανακοίνωση της OEP, επισημαίνεται ότι πέραν των μετρητών που θα εισπράξει η ίδια θα διατηρήσει το 25% των μετοχών στο ναυπηγικό όμιλο, που θα συσταθεί με την πώληση της HDW στην Thyssen Krupp.

Πέρα όμως από τα διαδικαστικά θέματα, το κρίσιμο ζήτημα για το Σκαραμαγκά είναι η θέση που θα κατέχει στο πλαίσιο του ομίλου αυτού, αφού, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι δύο συνεταίροι συμφωνούν ότι πλέον θα προκύψουν σημαντικές συνέργειες στις δραστηριότητες του ναυπηγικού ομίλου. Μάλιστα, σημειώνεται ότι τα πλάνα των δύο συνεταίρων «οραματίζονται τη διατήρηση των τριών σημαντικών τοποθεσιών (σ.σ. ναυπηγείων) στο Κίελο, στο Εμντεν και στο Αμβούργο, τη συγκέντρωση της ανάπτυξης, των πωλήσεων και των παραγωγικών δραστηριοτήτων», αναμένοντας σημαντικά οφέλη.

Για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο Σκαραμαγκάς ως μέρος ενός γιγαντιαίου ομίλου, δεν υπάρχει λέξη. Ωστόσο, μόνο από τις αναφορές περί συνεργειών, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές, τόσο για τους εργαζόμενους του Σκαραμαγκά, αλλά και για το σύνολο των εργαζομένων στο νέο όμιλο.

Η νέα αυτή εξέλιξη, που ενδεχομένως θα έχει κρίσιμες επιπτώσεις για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, οφείλεται στην πολιτική που εφαρμόστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια για την απαξίωση του ναυπηγείου και, τελικώς, στην παράδοσή του από το ΠΑΣΟΚ στους «σωτήρες» Γερμανούς της HDW. Αυτούς, δηλαδή, που εξαγοράστηκαν από τους Αμερικανούς και τώρα επιστρέφουν και πάλι σε γερμανικά χέρια.

Στην ανακοίνωση, αναφέρεται πως η επαναγορά της HDW από γερμανικά κεφάλαια, εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης συνένωσης της ναυπηγικής πολεμικής βιομηχανίας, όπως έχει διακηρύξει η γερμανική κυβέρνηση. Ποιος θα είναι ο ρόλος του Σκαραμαγκά σ' αυτό το νέο σκηνικό που διαγράφεται, ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια. Το μόνο γνωστό είναι ότι στις περιπτώσεις συγχωνεύσεων πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που πετιούνται στο δρόμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ