Παρασκευή 21 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξαφά όπως Αδης...

Ενα κράμα ασυναρτησίας και «άγριου» νεοφιλελευθερισμού, ήταν οι απόψεις για τη νέα πετρελαϊκή κρίση, της πρώην συμβούλου των Κ. Μητσοτάκη και Στ. Μάνου και νυν συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιράντας Ξαφά, που δημοσιεύτηκαν προχτές σε απογευματινή εφημερίδα.

Η κα Ξαφά κάνει τη μεγαλοφυή εκτίμηση, ότι η άνοδος της τιμής του πετρελαίου μειώνει το πραγματικό εισόδημα των καταναλωτών της ευρωζώνης και δημιουργεί κινδύνους αναζωπύρωσης του πληθωρισμού. Γι' αυτό, συνεχίζει, στην Ελλάδα, πρέπει να μειωθεί το υπέρογκο δημοσιονομικό έλλειμμα και να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για όσο το δυνατό χαμηλότερες μισθολογικές αυξήσεις... για να προστατευτεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Θαυμάστε λογική. Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου μειώνει το πραγματικό εισόδημα των... καταναλωτών (ντρέπεται να πει εργαζομένων;). Γι' αυτό πρέπει να... μειωθούν οι μισθοί!

***

Μας θυμίζει επίσης η κα Ξαφά, ότι η κατάσταση με τις τιμές δεν είναι τόσο κακή όσο φαίνεται. Η Ελλάδα έχει τις φθηνότερες τιμές βενζίνης στην Ευρώπη, λόγω του «παγώματος» της φορολογίας στα επίπεδα του 1992... Δυνατό μυαλό η κα Ξαφά, αφού η κατάληξή της είναι να πει ότι ίσως ήρθε η στιγμή να σταματήσουμε την άσκηση «κοινωνικής» και «αντιπληθωριστικής» πολιτικής μέσα από τις αγορές... Ετσι, προτείνει την αύξηση της τιμής των καυσίμων (η άνοδος των οποίων πυροδοτεί τον πληθωρισμό), αλλά και να σταματήσει να επιδοτείται το πετρέλαιο θέρμανσης (κάτι που επίσης, εκτός του ότι θα παγώσει ο κόσμος, για το οποίο ουδόλως φαίνεται να ανησυχεί, θα πυροδοτήσει επίσης τον πληθωρισμό)!

***

Μετά τις... ρηξικέλευθες αυτές προτάσεις, θα πρέπει να γίνει έρευνα για να διαπιστωθεί, αν η κα Ξαφά γεννήθηκε από το κεφάλι της Θάτσερ ή αν ήρθε στο φως της μέρας μετά από κανονική κύηση... Το θέμα βέβαια είναι ότι άνθρωποι με τη δηλητηριώδη και θανατερή σαν τον Αδη σκέψη, δεν κυκλοφορούν απλά δίπλα μας, αλλά μας κυβερνούν...


Θ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ιλιγγος» από τις τιμές του πετρελαίου (2004-04-01 00:00:00.0)
Στο έλεος του πληθωρισμού τα λαϊκά εισοδήματα (2003-02-21 00:00:00.0)
Προς νέα άνοδο (2002-04-03 00:00:00.0)
Εκτόξευση στο 4,2% το Νοέμβρη (2000-12-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ