Παρασκευή 21 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΠΟΙΖΩ
Καταληστεύουν οι τράπεζες

Με την ανοχή των κυβερνήσεων η ασυδοσία των τραπεζιτών, καταγγέλθηκε και σε ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΚΠΟΙΖΩ, με θέμα την προστασία των καταναλωτών στις τραπεζικές συναλλαγές

Ακόμα και οι ρυθμίσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει, με στόχο τη δήθεν βελτίωση της θέσης των καταναλωτών απέναντι στην εκμετάλλευση των τραπεζών, στην πράξη «φρόντιζαν» για την παραπέρα κατοχύρωση και ενίσχυση της ασυδοσίας των τελευταίων σε βάρος των πελατών τους. Σε ορισμένες τέτοιες ρυθμίσεις αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης Σπ. Ψυχομάνης, στην παρέμβασή του στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η Ενωση Καταναλωτών «Ποιότητα Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ), με θέμα την προστασία των καταναλωτών και δανειοληπτών στις τραπεζικές συναλλαγές. Ειδικότερα, αναφέρθηκε, μεταξύ των χαρακτηριστικών περιπτώσεων είναι οι εξής:

  • Ο τραπεζικός μεσολαβητής, αναπτύσσοντας τον τρόπο λειτουργίας του, στην ουσία εξασφάλισε στις τράπεζες εκτός από ιδιωτική νομοθεσία και έναν «ιδιωτικό δικαστή».
  • Η χάριν της ολόπλευρης πληροφόρησης των τραπεζών παραβίαση του ατομικού δικαιώματος των πολιτών στην πληροφοριακή αυτοδιάθεση με την ανοχή της λεγόμενης Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
  • Τα όσα προβλέπει ο νόμος για την παραπλανητική διαφήμιση δεν αγγίζουν στο ελάχιστο τις πρακτικές των τραπεζών στο μέρος της διαφήμισης, που παραπλανούν ανενόχλητες τους καταναλωτές. Στο ίδιο πλαίσιο και ο νόμος περί ανταγωνισμού, που υποτίθεται ότι απαγορεύει την εναρμονισμένη πρακτική μεταξύ επιχειρήσεων, φαίνεται ότι στην πράξη δε συμπεριλαμβάνει στην εφαρμογή του την πρακτική αυτού του τύπου που εφαρμόζουν όλες οι τράπεζες όταν οι διαφορές μεταξύ των προσφερόμενων υπηρεσιών από την πλευρά του κόστους για τον πελάτη είναι επί της ουσίας ανύπαρκτες. Ούτε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, μάλιστα, όπως επισήμανε ο ίδιος, ούτε ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης παρενέβη ποτέ αυτεπάγγελτα, όπως θα μπορούσαν, με βάση το νόμο, να έχουν κάνει.
  • Οσον αφορά στη στυγνή εκμετάλλευση των μικροκαταθετών, στους οποίους δε δίνονται τόκοι για μικρού ύψους καταθέσεις, οι οποίες από την άλλη μεριά εκχωρούνται με τη μορφή δανείου, εξασφαλίζοντας την ασφαλέστερη πηγή πλουτισμού για τις τράπεζες, υπάρχουν διατάξεις με βάση τις οποίες ο καταναλωτής μπορεί να ζητήσει το επιτόκιο που επιβάλλει η «καλή πίστη και τα χρηστά ήθη». Κανένας όμως από τους καταθέτες δεν το κάνει για ευνόητους λόγους και η εκάστοτε κυβέρνηση απλώς ευλογεί με την ανοχή της την ασυδοσία.

Ο νομικός σύμβουλος της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρθηκε στη συσσώρευση υπερκερδών από τις τράπεζες και στην προκλητική προβολή τους. «Εάν υπάρχει αυτή η εκθειαζόμενη υπερβάλλουσα κερδοφορία αυτή οφείλεται ακριβώς στην εκμεταλλευτική δράση του τραπεζικού συστήματος, στους ληστρικούς όρους σε βάρος του συναλλασσόμενου κοινού», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων ανέφερε ότι εξαιτίας του αποκλεισμού που υφίστανται από τη λειτουργία του συστήματος «Τειρεσίας» έχουν αυτοκτονήσει περισσότεροι από 25 επιχειρηματίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 240.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις προχώρησαν σε απολύσεις έστω κι ενός υπαλλήλου, επειδή στερούνταν πρόσβασης σε χρηματοδότηση ως λύση επιβίωσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρανομούν οι τράπεζες με το τέλος κτηματοσήμου (2008-11-11 00:00:00.0)
Τραπεζικές... εκπλήξεις (2006-03-24 00:00:00.0)
Ο καταμερισμός αρμοδιοτήτων στην ενιαία τράπεζα (2001-12-21 00:00:00.0)
Κατηγορεί τη Eurobank για... «φακέλωμα» (2001-11-20 00:00:00.0)
Τοκογλυφία στις τράπεζες και "έλλειμμα" ενημέρωσης (1999-07-27 00:00:00.0)
Καταχρηστικά τα τραπεζικά "χαράτσια" (1998-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ