Τετάρτη 26 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θεατροποίηση του Γ. Σεφέρη

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει ένα πολύ φιλόδοξο εγχείρημα. Πρόκειται για τη θεατρική διασκευή, για πρώτη φορά, του αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος του Γιώργου Σεφέρη «Εξι νύχτες στην Ακρόπολη». Το έργο θα παιχτεί για μικρό αριθμό παραστάσεων (28/5-12/6, 9μμ) σε έναν αρχαιολογικό χώρο της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα στη Ρωμαϊκή Αγορά (βρίσκεται πάνω από τη λεωφόρο Εγνατίας, στη συμβολή των οδών Φιλίππου και Αγνώστου Στρατιώτου).

«Είδα έναν άνθρωπο να ανασταίνεται μέσα από τον κόρφο των μαρμάρων», επισημαίνει η νέα σκηνοθέτρια Εφη Θεοδώρου, η οποία υπογράφει τη διασκευή και σκηνοθεσία του έργου.

Το μυθιστόρημα «Εξι νύχτες στην Ακρόπολη» (γράφτηκε για πρώτη φορά το 1926-28 και ολοκληρώθηκε το 1954) είναι το μοναδικό ολοκληρωμένο πεζογράφημα του ποιητή Γιώργου Σεφέρη, το οποίο, σε επιμέλεια του Γ. Π. Σαββίδη, εκδόθηκε το 1974, τρία χρόνια μετά το θάνατο του ποιητή.

«Οποιος ποτέ του δεν αγάπησε θ' αγαπήσει,/στο φως», έλεγε ο Γ. Σεφέρης. Στο μυθιστόρημά του αναβιώνει μια νεανική μνήμη του. Μια παρέα επτά νέων επισκέπτεται, στα χρόνια 1926-1928, έξι νύχτες την Ακρόπολη με πανσέληνο, αναζητώντας κάτω από το φως του φεγγαριού, τρόπο επικοινωνίας. Κεντρικό πρόσωπο του μυθιστορήματος είναι ο νεαρός επίδοξος ποιητής Στράτης - το alter ego του Σεφέρη - ο οποίος μέσα από τον ερωτικό δεσμό του με δύο γυναίκες, την ώριμη Σαλώμη και τη νεαρή Λάλα, κατακτά την υπαρξιακή, ερωτική και ποιητική του ολοκλήρωση.

Οι άλλοι καλλιτεχνικοί συντελεστές της παράστασης είναι οι: Αντώνης Δαγκλίδης - Σωτήρης Στέλιος (σκηνικά - κοστούμια). Νίκος Πλάτανος (μουσική). Αμάλια Μπέννετ (κίνηση). Γιώργος Ταρκάσης (φωτισμοί). Καλλιρρόη Παπαδοπούλου (βοηθός σκηνοθέτη). Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Σίμος Κακάλας, Μαρία Κεχαγιόγλου, Αστέρης Πελτέκης, Γιάννος Περλέγκας, Σοφία Σεϊρλή, Μαρία Σκουλά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ