Τετάρτη 26 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΙΧ «εναντίον» της Ροτόντας

Μελέτη του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του πολύπαθου μνημείου «Ροτόντα» στη Θεσσαλονίκη, ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η μελέτη αφορά σε μια περιοχή, όπου εκτός από τη «Ροτόντα» βρίσκονται και άλλα σημαντικά μνημεία, δηλαδή η Αψίδα του Γαλερίου και οι βυζαντινοί ναοί Αγιος Παντελεήμων και Αγιος Γεώργιος.

Οι μελετητές του δήμου διαπιστώνουν, όσον αφορά στην παραπάνω περιοχή, «σημάδια σημαντικής υποβάθμισης», η οποία «κυρίως οφείλεται στην άναρχη και παράνομη στάθμευση των αυτοκινήτων σε κάθε ελεύθερο χώρο, ακόμα και πάνω στο χώρο πρασίνου», ο οποίος έχει καταστραφεί σε ορισμένες περιπτώσεις. Επιβάρυνση, σύμφωνα με τη μελέτη, επιφέρει και η λαϊκή αγορά που πραγματοποιείται στην πλατεία πίσω από τη «Ροτόντα». Το νέο σχέδιο βασίζεται σε σχετική προμελέτη του 1997, εγκεκριμένη από το υπουργείο Πολιτισμού, με αφορμή την «προετοιμασία» της Θεσσαλονίκης ως «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας».

Οι επεμβάσεις της μελέτης προβλέπουν «διευθέτηση της κυκλοφορίας των οχημάτων», η οποία θα περιοριστεί σε δύο μονόδρομους «ήπιας κυκλοφορίας» και με οργανωμένες θέσεις στάθμευσης. Η πλήρης πεζοδρόμηση απορρίφθηκε, γιατί θα προκαλούσε πολλά προβλήματα στην περιοχή. Αποφεύχθηκε, επίσης, η εκσκαφή του τμήματος της οδού Γούναρη, μεταξύ «Ροτόντας» και Καμάρας (πρόταση της παλιάς προμελέτης), αφού είναι βέβαιο ότι θα αποκάλυπτε αρχαιότητες και θα «μπλόκαρε» το έργο. Ετσι θα διαμορφωθούν δύο παράλληλες διαδρομές εκατέρωθεν του κεντρικού παρτεριού. Προβλέπεται, επίσης, η αύξηση του πράσινου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ