Κυριακή 30 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολυφωνική μαγευτική σύναξη

Γυναικείος Πολυφωνικός όμιλος από την Ανω Δερόπολη
Γυναικείος Πολυφωνικός όμιλος από την Ανω Δερόπολη
Πολυφωνικά τραγούδια με ρίζες χαμένες στο χρόνο. Με φωνές αλληλέγγυες, που στη θέση της καλλιφωνίας του ενός και μόνου τραγουδιστή αντιπροτείνουν την πολυφωνία της ομάδας. Το πολυφωνικό τραγούδι έχει την τιμητική του, στη μεγάλη συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο (5/6), στις 9 μ.μ., στο Θέατρο Πέτρας. Το πρώτο Σαββατόβραδο του καλοκαιριού, η «Απειρος» και το Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού διοργανώνουν τη μεγαλύτερη πολυφωνική σύναξη που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην Αθήνα, με τη συμμετοχή πολυφωνικών ομίλων και οργανικών ζυγιών από την Ελλάδα, την Αλβανία, την Ιταλία και, για πρώτη φορά, τη Βουλγαρία. Στη συναυλία θα σμίξουν 133 φωνές, 15 πολυφωνικοί όμιλοι, από τέσσερις χώρες, ερμηνεύοντας τραγούδια σε έξι γλώσσες, προσφέροντας αυθεντικά ακούσματα σε όσους επιμένουν, στις δύσκολες μέρες μας, να ταξιδεύουν στην «άλλη όχθη» της μουσικής. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα «γεφύρι» ουσιαστικής πολιτιστικής συνάντησης και δημιουργίας σε μια εποχή που χάριν της ενιαίας πολιτιστικής ευρωπαϊκής ταυτότητας, προωθείται η ισοπέδωση πολιτιστικών αξιών και ιδιαιτεροτήτων. Στη συναυλία θα συμμετέχουν ορισμένοι από τους καλύτερους εκφραστές του πολυφωνικού τραγουδιού, αυτού του μοναδικού, αρχέγονου πολιτισμικού είδους, που άνθισε ιδιαίτερα στην Ηπειρο και το οποίο, δυστυχώς, έχει επιβιώσει σε ελάχιστες περιοχές του κόσμου.

Χορός δίχως όργανα, μόνο «με το στόμα»
Χορός δίχως όργανα, μόνο «με το στόμα»
Θα εμφανιστούν: Από την Ελλάδα ηπειρώτικα πολυφωνικά, ομαδικά και αντιφωνικά τραγούδια, καθώς και διφωνίες του Βόλακα της Δράμας, από την Αλβανία λιάμπικα, τόσκικα και βλαχόφωνα πολυφωνικά, από την Κάτω Ιταλία γκρεκάνικα, ιταλικά και αρβανίτικα τραγούδια και διφωνίες, από τη Βουλγαρία γυναικείες διφωνίες και αντιφωνίες.

Οι γυναίκες από την Ανω Δερόπολη, η οικογένεια Δέδε από τη Δερβιτσάνη, η Πολύτσανη από το Ανω Πωγώνι, η Χειμάρρα, οι νέοι της «Χαονίας» και του «Πολύφωνου» μαζί με τον Ηλία Κούρο, νέο βοσκό από το Δολό Πωγωνίου. Και, δίπλα στην ηπειρώτικη, η αλλιώτικη πολυφωνία του Βόλακα Δράμας. Με συνοδεία του κατεξοχήν πολυφωνικού μουσικού οργάνου, την γκάιντα του Γιώργου Μακρή.

Κι έπειτα η πολυφωνία που διατρέχει το σύνολο των Βαλκανίων, η βλαχόφωνη πολυφωνία, με ένα από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της, το πολυφωνικό σύνολο Βλάχοι Andon Poci και Παλιόκαστρου.

Από την Αλβανία, ο πολυβραβευμένος Arian Shehu από το Πολυφωνικό του Αργυρόκαστρου, ο όμιλος Αλβανών μεταναστών από την Αυλώνα και το Τεπελένι «Lot Kurbeti» («τα δάκρυα της ξενιτιάς») και το Πολυφωνικό της Πρεμετής μαζί με την οργανική του ζυγιά.

Από την ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία, με ξέφρενες ταραντέλες στο ρυθμό των ταμπουρέλλων, οι νέες και οι νέοι των «ASTERIA» και, σε πρώτη εμφάνιση, οι «ΙΩ», ένα γυναικείο ντουέτο που τραγουδά γκρεκάνικες, αλλά και αρβανίτικες διφωνίες του Σαλέντο και της Καλαβρίας.

Επίσης, οι μαγικές βουλγάρικες γυναικείες φωνές των γυναικών του Μάρκοβο, χωριού κοντά στη Φιλιππούπολη.

Η συναυλία θ' ανοίξει και θα κλείσει με χορό. Στην αρχή μεγάλος κυκλωτικός χορός δίχως όργανα, μόνο με φωνές, με ένα ομαδικό τραγούδι που μετρά τουλάχιστον 400 χρόνια ζωής, το καγκελάρι «Στης Αρτας το Γεφύρι», με 40 άντρες και γυναίκες από τους Παπαδάτες της Πρέβεζας. Και στο τέλος, ομαδικός χορός, ένα γλέντι - καλωσόρισμα του καλοκαιριού, με τη συνοδεία της βορειοηπειρώτικης ζυγιάς του Θωμά Λώλη και της αλβανικής ζυγιάς της Πρεμετής.

Μια σπάνια σύναξη φωνών και μουσικών, γλωσσών και λαών είναι και η φετινή συναυλία που αποτελεί το νέο σταθμό στο επτάχρονο ταξίδι του Διεθνούς Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού. Οι φωνές εναλλάσσουν γλώσσες, ρυθμούς και μελωδίες, τραγουδώντας άλλοτε για την αγάπη, άλλοτε για τα βουνά, την άνοιξη, άλλοτε για την ξενιτιά ή το θάνατο, άλλοτε για την Ιστορία. Και ανάμεσα στο σμίξιμο των φωνών, θα εναλλάσσονται όργανα, κάθε φορά και ένα, άλλοτε ένα κλαρίνο, άλλοτε ένα βιολί, άλλοτε ένα ντέφι, άλλοτε μια γκάιντα, άλλοτε ένα ταμπουρέλλο, ένας διαρκής, πρωτότυπος μουσικός διάλογος φωνητικών πολυφωνιών και οργανικών μονωδιών. Μια βραδιά - ιχνηλασία φωνών και μουσικών στα όρια των αποσιωπήσεων της μνήμης και της εποχής, σε ένα ταξίδι έγερσης λησμονημένων ακουσμάτων και αισθημάτων. Ενα πολύτιμο κάλεσμα για τους ιχνηλάτες της αυθεντικής έκφρασης, του συλλογικού ήθους, των ακουσμάτων ψυχής.

Στα πλαίσια της συναυλίας θα κυκλοφορήσει σε τιμή προνομιακή για τους θεατές η νέα δισκογραφική έκδοση της «Απείρου», με ζωντανές ηχογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην παραμεθόρια Ηπειρο την τριετία 1999-2001. Εισιτήρια για τη συναυλία προπωλούνται στο δισκοπωλείο «MUSIC CORNER» (Πανεπιστημίου 56 και Εμμανουήλ Μπενάκη γωνία). Τιμή προπώλησης 15 ευρώ.


Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γιορτή πολυφωνικού τραγουδιού στο Θέατρο Πέτρας (8/6/2017)
Σήμερα η συναυλία πολυφωνικού τραγουδιού (6/6/2015)
Γιορτάσι πολυφωνικών τραγουδιών! (31/5/2013)
Ξεκινά το Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας (4/6/2011)
Φωνές πολύτροπες, πολύγλωσσες, πολύφωνες (11/7/2010)
Μαγευτική πολυφωνική σύναξη (25/5/2003)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ