Τετάρτη 19 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΜΠΙΑΝΚΑ ΠΑΓΓΑΙΟΥ»
Εκβιασμοί και απολύσεις

Μείωση χρόνου εργασίας με μείωση αποδοχών ή απολύσεις απαιτεί η εταιρία

Με την απειλή 90 νέων απολύσεων, η γερμανική πολυεθνική επιχείρηση ιματισμού «ΜΠΙΑΝΚΑ ΠΑΓΓΑΙΟΥ» στο Νομό Καβάλας, εκβιάζει τους εργαζόμενους να αποδεχτούν μείωση του ημερήσιου χρόνου εργασίας στις 7 ώρες με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών τους.

Το τελευταίο διάστημα η πολυεθνική αξιοποιώντας το όριο απολύσεων 2% που επιτρέπει η νομοθεσία, έχει απολύσει σταδιακά 100 εργαζόμενους. Στο εργοστάσιο απασχολούνται σήμερα 462 εργαζόμενοι και όπως έχει δηλώσει η διεύθυνση της εταιρίας, στόχος της είναι να μειωθεί το προσωπικό στα 372 άτομα. Πριν λίγες μέρες εξαπέλυσε νέο εκβιασμό στους εργαζόμενους, ή να αποδεχτούν 7ωρο με μείωση αποδοχών ή θα προχωρήσει στις 90 απολύσεις.

Η ανεργία στην περιοχή έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Πριν λίγες μέρες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι εργαζόμενοι στο διπλανό εργοστάσιο της «ΣΟΦΤΕΞ» και η απόλυσή τους είναι προ των πυλών. Αυτό έχει σοβαρές συνέπειες για περίπου 100 εργαζόμενους της «ΜΠΙΑΝΚΑ ΠΑΓΓΑΙΟΥ» που οι σύζυγοί τους δούλευαν στη «ΣΟΦΤΕΞ».

Το επιχειρησιακό σωματείο αντέδρασε στον εκβιασμό του εργοδότη και απευθύνθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας. Η Επιθεώρηση μαζί με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Καβάλας κ. Τιάκα, επισκέφθηκαν το εργοστάσιο και ο τελευταίος εμμέσως προέτρεψε σε αποδοχή του εκβιασμού της εταιρίας, λέγοντας πως «επιδιώκουμε να λειτουργούν τα εργοστάσια, να μην υπάρχει ανεργία, τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες»!!! Από την Επιθεώρηση απευθύνθηκαν νουθεσίες οι αντιδράσεις των εργαζομένων να είναι στα πλαίσια της νομοθεσίας. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των εργαζομένων, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ