Τετάρτη 19 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
Οι βιομήχανοι απαιτούν μείωση!

Νέα επέμβαση βιομηχάνων για μείωση και των δικών τους ασφαλιστικών εισφορών, ταυτόχρονα με των χαμηλόμισθων. Αποκαλύπτεται ο χαρακτήρας της εξαγγελίας, που συζητήθηκε χτες μεταξύ Κ. Σημίτη και Χ. Πολυζωγόπουλου

Το χρονοδιάγραμμα της ανατροπής του ασφαλιστικού συστήματος και η εφαρμογή της ψευδεπίγραφης «παροχής» - κατ' εντολήν του ΣΕΒ - της μείωσης κατά 10 χιλ. δραχμών των ασφαλιστικών εισφορών των χαμηλόμισθων, ήταν δυο από τα βασικά ζητήματα που συζήτησαν χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος. Ταυτόχρονα, οι βιομήχανοι έριξαν ένα νέο «βέλος» ενάντια στα ασφαλιστικά Ταμεία, απαιτώντας χτες το δικό τους «μερίδιο» από την πρωθυπουργική εξαγγελία, δηλαδή τη μείωση και των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών! Η απαίτησή τους επιβεβαίωσε τον πραγματικό χαρακτήρα της δήθεν «παροχής» προς τους εργαζόμενους, που έχει και άλλες αντεργατικές πλευρές.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Χ. Πολυζωγόπουλος είπε ότι για τη μελέτη του ασφαλιστικού θα χρειαστούν 6 - 7 μήνες και ότι νομοθετικές ρυθμίσεις θα γίνουν στο πρώτο εξάμηνο του 2001. Παράλληλα, προδιέγραψε ότι η ΓΣΕΕ θα κινηθεί αυστηρά στα πλαίσια του «κοινωνικού διαλόγου» - απάτη!

Εργαλείο αφαίρεσης δικαιωμάτων

Μόνο λίγες μέρες μπόρεσαν να περιμένουν οι βιομήχανοι, μετά τις εκλογές, πριν διατυπώσουν τη νέα τους απαίτηση, σε σχέση με το «δεκαχίλιαρο», επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, για το τι κρύβεται πίσω από τη δήθεν «παροχή».

Χθες, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος, στα πλαίσια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, αναφέρθηκε στον ...ενδοιασμό των βιομηχάνων, ότι, τάχα, δεν έχει αποσαφηνιστεί σε ποιους θα δοθεί το δεκαχίλιαρο. Περιέπλεξε, επίσης, και το ζήτημα των κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας - και την περίπτωση να απαιτηθεί σ' αυτές η καταβολή ανάλογου ποσού - για να καταλήξει ότι πρέπει να μειωθεί η ασφαλιστική εισφορά των χαμηλότερα αμειβομένων εργαζομένων, με ταυτόχρονη μείωση κατά 1% της δικής τους ασφαλιστικής εισφοράς.

Ο ΣΕΒ είχε απαιτήσει προεκλογικά, κατά τη διαπραγμάτευση για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, ώστε να προκύψει αύξηση του εισοδήματός τους σε βάρος των Ταμείων, για να μην υποχρεωθούν οι βιομήχανοι σε ουσιαστικές αυξήσεις! Η αξίωση αυτή έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό, ο οποίος επιχείρησε να την παρουσιάσει σαν μια παροχή που από καιρό ζητούσε η ΓΣΕΕ. Στην προσπάθεια παραπλάνησης συνέβαλε, βεβαίως, και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, «καλύπτοντας» την κυβέρνηση.

Η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, που αμείβονται με το κατώτερο μεροκάματο, από τον κρατικό προϋπολογισμό ανοίγει πολλούς επικίνδυνους δρόμους για τους εργαζόμενους. Ηδη, επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες για μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, μένει τώρα η υλοποίηση της απαίτησης. Με τη ρύθμιση μπορεί να χτυπηθεί η καθολικότητα και η υποχρεωτικότητα της κοινωνικής ασφάλισης. Παράλληλα, τα Ταμεία απειλούνται άμεσα οικονομικά, αν τα σχετικά κονδύλια δεν τους δοθούν, κατά τη συνήθεια της κυβέρνησης. Πλήττεται, επίσης, ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων, εφόσον οι βιομήχανοι επιβάλουν το ποσοστό αυξήσεων του 2,5% που πρότειναν για την ΕΓΣΕΕ!

Στο πλευρό της κυβέρνησης

Η χθεσινή συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΓΣΕΕ επίσημα είχε ζητηθεί από τον δεύτερο - που επιμένει στις προσωπικές «επαφές» - και έγινε ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Είχε προηγηθεί συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας Τάσο Γιαννίτση, ο οποίος δήλωσε ότι μετά το Πάσχα θα γίνει συνάντηση με την ηγεσία της Συνομοσπονδίας.

Η ανεργία, το «νοικοκύρεμα» στην αγορά εργασίας που παρατηρούνται «παρανομίες», η «αναδιανομή του εισοδήματος στην εντός ΟΝΕ εποχή», ήταν οι άξονες συζήτησης στη συνάντηση. Οι δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ και η θεματολογία της συνάντησης, καθώς και ο τρόπος που έγινε, δείχνουν την αποφασιστικότητα στήριξης του κυβερνητικού έργου από την ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε, επίσης, ότι δε θα μεταφερθεί ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς, επειδή συμπίπτει με τη δεύτερη μέρα του Πάσχα και ότι θα γίνουν διάφορες «εκδηλώσεις», ώστε για μια ακόμη χρονιά η ΓΣΕΕ να υπονομεύσει το χαρακτήρα της. Για το θέμα συνεδριάζει σήμερα η ΕΕ της ΓΣΕΕ και, ήδη, υπάρχει η απόφαση του ΠΑΜΕ για ενωτική και ταξική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στις 7 Μάη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοταχώς για νέες αντεργατικές ανατροπές (2012-01-24 00:00:00.0)
Στο βωμό της ανταγωνιστικότητας (2012-01-04 00:00:00.0)
ΝΑΙ σε όλες τις εργοδοτικές απαιτήσεις (2010-02-21 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν δομικές ανατροπές (2009-11-27 00:00:00.0)
Αξιώνουν σκλήρυνση της αντιλαϊκής πολιτικής (2000-04-21 00:00:00.0)
Προεκλογική παροχή στους βιομήχανους (2000-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ