Κυριακή 30 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Εχέστη η φοράδα στο αλώνι!

Μην ετοιμάζεστε! Δεν έχουμε εκλογές, καλλιστεία έχουμε! Ποιος είναι πιο δυνατός, πιο έξυπνος, πιο Ευρωπαίος! Πλάκα γίνεται, μην είστε τόσο σοβαροί, δεν τους βλέπετε; Ο ελληνικός λαός δεν καλείται σε εκλογές που θα καθορίσουν το παρόν και το μέλλον του. Καλείται να αποφανθεί Βαρβιτσιώτης ή Ματσούκα! Ανανέωση ή αναπαλαίωση; Δίλημμα κυρίαρχο, φαίνεται, που φέρνει σε δεύτερη μοίρα τις ίδιες τις ευρωπαϊκές εκλογές, το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, τον ευρωπαϊκό στρατό, τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων ανέργων, τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων πολιτών και, κυρίως, τα είκοσι ένα εκατομμύρια των παιδιών της «Ενωμένης» Ευρώπης που ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας.

Μέρες τώρα (και μέρες που είναι, φυσικά) παρακολουθούμε τηλεοπτικές συζητήσεις, δημοσιογραφικές αναλύσεις, δικομματικές μονομαχίες, δικομματικές κονταρομαχίες, εσωκομματικές ζήλιες, δηλώσεις ομονοούντων και αντιδηλώσεις αντιφρονούντων. Γκρίνιες, κριτικές, επαίνους. Βαρβιτσιώτης ή Ματσούκα; Να το ζήτημα! Γιάννης ή Γιαννάκης; Εχέστη, και να με συγχωρείτε, η φοράδα στο αλώνι. Οποιος απ' τους δυο και να κερδίσει και βέβαια όποιο από τα κόμματα που εκπροσωπούν και να κερδίσει, δεν πρόκειται να υπάρξει διαφορά, σας βεβαιώνω. Είναι και οι δυο (και τα δυο κόμματα, μαζί τους) το ίδιο γερασμένοι.

Αλλά τυχαίος είναι όλος αυτός ο κουρνιαχτός; Ολος αυτός ο καπνός που σηκώθηκε; Κανένας απ' αυτούς που βαράνε τα τύμπανα, λέτε, δεν καταλαβαίνει πως όλη αυτή η αποπροσανατολιστική φασαρία οδηγεί, τελικά, και πάλι να με συγχωρείτε, στο φασισμό; Γιατί μια χώρα, ένας λαός, που αντί να βλέπει το δάσος, παρακολουθεί το δάκτυλο, φυσικό δεν είναι να μη δει, να μην ακούσει και να μην αντιληφθεί τα «τείχη που χτίζονται γύρω του»; Τα «τείχη» που θα τον κλείσουν στο «δημοκρατικό» Ευρωπαϊκό Γκουαντανάμο. ΄Η δεν είναι Γκουαντανάμο, ή τέλος πάντων δεν είναι πολύ πιθανόν να γίνει καθαρό Γκουαντανάμο η μελλοντική Ευρωπαϊκή Ενωση; Αυτό το καπιταλιστικό κατασκεύασμα. Τώρα που μιλάμε δεν παίρνει το μεταπτυχιακό της στο Ιράκ; Δεν έκανε το πτυχιακό της στο Αφγανιστάν και στη συνέχεια στη Γιουγκοσλαβία;

Δεν είναι βασανιστήριο και μάλιστα φρικτό βασανιστήριο, να ξυπνάς το πρωί και να είναι όλα μαύρα γύρω σου; Μαύρα από την ανεργία, από την ακρίβεια, από την ανασφάλεια, από το δηλητηριασμένο περιβάλλον; Μαύρα από έλλειψη ελπίδας, από την ανυπαρξία μιας χαραμάδας φωτός, για ένα καλύτερο αύριο; Και την ίδια ώρα να σε κυνηγάνε οι ηλεκτρονικές κάμερες, το ηλεκτρονικό φακέλωμα; Να θεωρείσαι τρομοκράτης γιατί απαιτείς ψωμί, παιδεία, υγεία! Οποιος ισχυρίζεται πως όλα ετούτα δεν είναι φυλακή, δεν είναι βασανιστήρια, τότε, φαίνεται, δεν έχει γνωρίσει το βασανιστήριο της πείνας. Το βασανιστήριο της απελπισίας. Το βασανιστήριο της έλλειψης ελπίδας! Το βασανιστήριο του εξευτελισμού!

Και πέστε μου, τώρα: Βαρβιτσιώτης ή Ματσούκα; Ποιος λογικός άνθρωπος καταδέχεται να απαντήσει σε ένα τόσο ηλίθιο ερώτημα σε τόσο δύσκολες περιόδους; Ποιος λογικός άνθρωπος δε νιώθει την ανάγκη να τους πάρει όλους αυτούς που βάζουν τέτοια σαχλά ερωτήματα σε τόσο δύσκολες περιστάσεις με τις ντομάτες; Ντροπή, Αργείοι! Γίνεστε καταγέλαστοι. Και, κυρίως, γίνεστε επικίνδυνοι, αφού οδηγείτε το λαό στην απαξία της πολιτικής. Αφού τον οδηγείτε στην απαξία της κρίσης του. Στο τέλος, με τη λογική σας, χωρίς να θέλω να κάνω την Κασσάνδρα, θα φτιάξετε έναν ευρωπαϊκό λαό έτοιμο να φωνάξει «Hail Hitler».

Δέστε τις ομοιότητες: Εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα καταργούνται. Το κράτος παρακολουθεί τους πολίτες. Το κεφάλαιο συγκεντρώνεται σε ολιγοπώλια. Οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα αστικά πολιτικά κόμματα εξαφανίζονται. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες περνάνε σε πολιτιστική παρακμή. Ανοιχτές στρατιωτικές παρεμβάσεις σε άλλες χώρες. Τι θυμίζουν όλα ετούτα; Νωπά είναι ακόμα τα αίματα του Γ΄ Ράιχ.

Βέβαια, ο Βερχόγκεν δεν έσπασε τα τζάμια των Κυπρίων, ακόμα! Εκανε, όμως, πρόβα με τις δηλώσεις του. Ο Μπλερ, φυσικά, πιο ειλικρινείς, προχώρησε ανοιχτά. Εφτιαξε, μαζί με τους Αμερικανούς, τους Ιταλούς, τους Ισπανούς και στρατόπεδα. Τέτοιες και τόσο σοβαρές εκλογές έχουμε. Βαρβιτσιώτης ή Ματσούκα είναι το προπέτασμα. Ελευθερία ή υποδούλωση είναι το ερώτημα.


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ