Κυριακή 30 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
Κυβερνητική προσαρμογή στις ευρω-επιταγές

Με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι και ο τομέας της υγείας πρέπει να εναρμονίζεται «με τους κανόνες της Εσωτερικής Αγοράς, περιλαμβανομένων των κανόνων ανταγωνισμού», είναι εναρμονισμένο και το «νέο σύστημα» - όπως το αποκάλεσε ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης - που θα ισχύσει απ' την 1.1.2005 για τα δημόσια νοσοκομεία.

Το νέο σύστημα, που θα αποτελέσει εφαρμογή του προγράμματος της ΝΔ, επιγραμματικά προβλέπει τα εξής: Συμβάσεις νοσοκομείων με τις ασφαλιστικές εταιρίες. Στα απογευματινά ιατρεία, την επίσκεψη θα την πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασφαλιστικές εταιρίες. Θα γίνει αναπροσαρμογή των ιατρικών πράξεων και αμοιβών. Οι γιατροί που θα επιλέξουν την πλήρη, αλλά όχι αποκλειστική απασχόληση, θα μπορούν να έχουν νόμιμα ιδιωτικό ιατρείο εκτός νοσοκομείου.

Στην ίδια λογική, πάντως, υπακούει και η πρόταση του υφυπουργού Υγείας Θ. Γιαννόπουλου, που μίλησε για ένα ειδικό λογαριασμό όπου θα κατατίθενται τα φακελάκια για τους γιατρούς - μια δήλωση που προκάλεσε αναταράξεις μέσα στην κυβέρνηση. Αλλωστε, το υπογράμμισε και ο ίδιος ότι δεν ανακάλυψε την πυρίτιδα και ότι αυτά που προτείνει αποτελούν ευρωπαϊκή πρακτική. Στη συνάντηση με τους υγειονομικούς συντάκτες (24.5.2004) ο Θ. Γιαννόπουλος διευκρίνισε: «Οταν λέμε για το "φακελάκι" εννοούμε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα για την ιδιωτική ασφάλιση να πληρώσει μέσω του λογιστηρίου».

Η δυνατότητα αυτή δίνεται στις ασφαλιστικές εταιρίες αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως ανακοίνωσε ο Ν. Κακλαμάνης (24.5.2004). Η κυβέρνηση, είπε ο Ν. Κακλαμάνης, θα εκμεταλλευτεί τη βελτιωμένη υποδομή, εν πρώτοις, των Ολυμπιακών νοσοκομείων για την εξασφάλιση συμβάσεων των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών εταιριών, «που θεσμοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά που υπάρχει και στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ»!

Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήταν σταθερά προσανατολισμένη στην κατεύθυνση της σύναψης συμβάσεων των νοσοκομείων με τις ασφαλιστικές εταιρίες απ' την ανάληψη των καθηκόντων της. Οταν, στην πρώτη συνάντησή τους (5.4.2003), οι υγειονομικοί συντάκτες έθεσαν αυτό το ερώτημα, ο Ν. Κακλαμάνης απάντησε: «Αυτό θα είναι το δεύτερο μεγάλο θεσμικό νομοσχέδιο που θα είναι ένας νόμος που θα διέπει τους κανόνες του παιχνιδιού μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και σε πρωτοβάθμιο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο. Μέσα στο 2005, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».

Επίσης ο Ν. Κακλαμάνης, μιλώντας στην Ελληνική Ραδιοφωνία ΝΕΤ 105,8 (12.5.2004), δήλωσε: «Θα ενισχύσω το άρθρο που δίνει τη δυνατότητα στα δημόσια νοσοκομεία να διαπραγματευτούν με ασφαλιστικές εταιρίες».

Πρόκειται δηλαδή για εξώθηση των εργαζομένων στην ιδιωτική ασφάλιση, σύμφωνα με τα διευρυμένα κριτήρια εμπορευματοποίησης της υγείας που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση.


ΚΕΙΜΕΝΑ
Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ