Τετάρτη 2 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
Με την άδεια του Δήμου οι «ηλεκτρονικοί χαφιέδες»

Motion Team

Με τη δικαιολογία ότι οι κάμερες που μπαίνουν στους δρόμους δεν παραβιάζουν τις ατομικές ελευθερίες (!) ο δήμαρχος της Νέας Ιωνίας, Γ. Χαραλάμπους, στη διάρκεια του χτεσινού Δημοτικού Συμβουλίου αρνήθηκε επί της ουσίας να απαντήσει στις ερωτήσεις των συμβούλων της Δημοκρατικής Προοδευτικής Ιωνίας (ΔΗΠΙ), για την τοποθέτηση τέτοιων «ηλεκτρονικών χαφιέδων», στην Καλογρέζα. Μάλιστα, προκλητικά απαγόρευσε στους εκπροσώπους των δεκάδων κατοίκων που είχαν συγκεντρωθεί στο δημαρχείο να πάρουν το λόγο με την πρόφαση ότι «δεν το επιτρέπει ο κανονισμός».

Οπως σημειώνεται στην ερώτηση της ΔΗΠΙ μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ πήγαν για να σκάψουν τα πεζοδρόμια της Οδού Ζωοδόχου Πηγής, προκειμένου να τοποθετήσουν κάμερες στις συμβολές της οδού με την Κασταμονής και τη Βυζαντίου. Μετά από έντονη αντίδραση των κατοίκων, αλλά και της ΔΗΠΙ οι εργασίες σταμάτησαν, ωστόσο την τελευταία φορά που πήγαν τα συνεργεία είχαν μαζί τους και μια άδεια από το Δήμο για την εκτέλεση του έργου, χωρίς όμως προηγουμένως να έχει συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

«Η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής, και η παρέμβαση της ΔΗΠΙ να σταματήσουν οι εργασίες και να μην τοποθετηθούν κάμερες, που είχαν σαν προορισμό την παρακολούθηση των κατοίκων στο όνομα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, ενέργεια που καταργεί τις ατομικές ελευθερίες και παραβιάζει κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα του λαού, τους υποχρέωσε να φύγουν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ερώτηση.

Στο ερώτημα της ΔΗΠΙ, για ποιο λόγο η διοίκηση δεν έκανε κάποια ενέργεια ο δήμαρχος ήταν αποκαλυπτικός: «Δεν μπορώ να καταλάβω πού τίθεται το ζήτημα των ατομικών ελευθεριών» είπε, ενώ χαρακτήρισε ως «θετικό γεγονός» ότι η χώρα μας ξοδεύει δισεκατομμύρια για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας!

Ο επικεφαλής της ΔΗΠΙ Π. Τσουκαλάς τόνισε ότι στο όνομα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων καταργούνται οι ατομικές ελευθερίες. «Η Αθήνα, είπε, αλλά και οι υπόλοιπες ολυμπιακές πόλεις έχουν γεμίσει με χιλιάδες κάμερες οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτές οι κάμερες θα παραμείνουν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες». Στη συνέχεια, ανέφερε το παράδειγμα της Νίκαιας όπου η δημοτική αρχή της πόλης «κατέβασε» τις κάμερες που μπήκαν στο όνομα της ασφάλειας των Αγώνων και κατέληξε: «Διαμορφώνεται ένα σχέδιο για να παρακολουθείται ο λαός. Στόχος τους είναι η καταστολή του λαϊκού κινήματος. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο προσανατολισμός της αστυνομίας είναι απέναντι στο λαϊκό κίνημα», είπε και ζήτησε από το δήμαρχο να τοποθετηθεί πολιτικά επί του ζητήματος.

Σήμερα, αναμένεται νέα προσπάθεια των συνεργείων του ΥΠΕΧΩΔΕ να τοποθετήσουν τις κάμερες, αλλά οι κάτοικοι της Καλογρέζας δηλώνουν αποφασισμένοι να μην αποδεχτούν τους «ηλεκτρονικούς χαφιέδες» στη γειτονιά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ